Serinlemek kabusunuz olmasın

Düzenleyen:
Serinlemek kabusunuz olmasın

SAĞLIK Haberleri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr.M.Nafiz Karagözoğlu, sıcaktan bunalarak serinlemek isteyenlerin havuzlara koştuğunu belirterek, “Havuzları yeterince tanıyor muyuz? Kendimiz için, çocuğumuz için doğru tedbir alıyor muyuz? Peki doğru tedbir almak için yeterince doğru bilgileniyor muyuz? Aslında bu sorunun cevabı çoğu kez "Hayır" dır. Durum böyle olunca sağlıkta ciddi tehlike altında demektir” dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr.M.Nafiz Karagözoğlu, Havuza girmeden dikkat edilecek hususlar konusunda şunları söyledi:“İlk kural: temizliğinden emin olmadığınız havuza girmeyin. Mümkünse çocuk ve büyükler için ayrı ayrı hazırlanmış havuzları tercih edin. Kalp ve hipertansiyon hastaları uzun süre güneşte kalmayın. Fazla miktarda yemek sonrası yüzme özellikle kalp damar hastaları için sakıncalı. Havuza girerken kesinlikle duş alın. Belli antiseptik solüsyonlarla (enfeksiyon önleyici sıvılar) ayaklarınızı yıkayın.(ayaktaki cilt ve mantar enfeksiyonlarının bulaşmasını önler) Havuz dışında bulunup vakit geçirildiğinde şapka ve güneş gözlüğü şart. Güneş ışığının dik indiği saatlerde "güneş çarpması tehlikesine karşı" havuza girmeyin. Göz enfeksiyonlarına karşı,havuzda yüzücü gözlüğü ve maskeler kullanın. Lensle havuza girmeyin. Hamile bayanlar, havuzların çok fazla klorlandığı yoğun günlerde havuza girmeyin. Hepatit A aşısı olmayan çocukların havuza girmemesini öneriyoruz. Alerjik astım tanısı olan kapalı yüzme havuzlarında fazla vakit geçirmeyin. Kulak enfeksiyonlarına karşı, vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar veya plastik kulak tıkaçları kullanarak kulaklarınızı koruyun. Nezle,sinüzit ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapmayın.” 

HAVUZDA DİKKAT EDİLECEKLER

“Havuz suyunu yutmayın” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr.M.Nafiz Karagözoğlu, “Criptosporidyum, Kolera,Tifo,Giardia, E. Coli,Hepatit A ve E,Leptospira denen bir bakteri ile bulaşan ve kanama veya sarılıkla seyreden 'weil' hastalığı ve Şigella gibi dışkı yolu ile bulaşabilecek ateşli ishallere yol açan mikroplar havuz suyunu kaza ile yutma sonucu hastalıklara yol açabilirler.Çocuğunuzun veya kendinizin ishal durumu söz konusuysa havuza girmeyin. Havuzdan çıkıp tuvalete girdikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Çocuklarınızı belli aralıklarla tuvalete götürün. Öncelikle kulaklarına tüp takılan çocuklar, kesinlikle havuza girmeyin.Bakımı yapılmayan havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski yüksektir. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, mümkünse denize veya havuza girmeyin; değilse, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla cildi birkaç kez yıkayın.Bakteriler gözlerde konjuktivite neden olabilir. Yüzücü gözlüğü veya maske kullanın. Havuz enfeksiyonları arasında en sık rastlanan şikayet ise "havuz sistiti" olarak da bilinen idrar yolu enfeksiyonu gösteriliyor. 

Ayrıca, havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal maddelerin bizzat kendileri, insanların kullandığı ve suya karışan sabun, şampuan veya güneş yağı gibi maddeler de alerjik önemli sorunlara neden olabilir” diye konuştu.İç Hastalıkları Uzmanı Dr.M.Nafiz Karagözoğlu havuzdan çıkınca dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda ise şöyle dedi: “Havuzdan çıktıktan sonra da mutlaka duş alınmalı. Mutlaka kurulanın ve kuru kıyafetler giyinin. Klorlu havuz suyunda ıslanmış mayo ile özellikle rüzgarlı havalarda uzun süreli kalmak kadın ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları açısından hastalık riskini arttırır. Havuzdan çıkışta kaygan zemine dikkat! Kaygan zemin nedeniyle gelişen kaza ve yaralanmalar oldukça ciddi sakatlıklara neden olabilir. Havuza yüksekten atlamalar, dengesiz hareketlerle havuza girişler kaza ve sakatlanmalara neden olabilir. Havuz şakaları her yıl birçok insanın kalıcı şekilde sakatlanmasına yol açıyor”.Havuz tedbirlerine yeterince uyulmadığında sadece erişkinlerin değil çocuklarında hastalanmasına neden olabileceğini anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr.M.Nafiz Karagözoğlu, “Hatta bu hastalıkların kanıksanarak tedavi edilmemesi Hastalıkların Kronikleşmesine neden olur. Bununla beraber havuz kenarındaki tedbirsizliklere bağlı olarak kaza ve sakatlanmalar olabilmektedir. Havuzdan önce ve sonra hemen kurulanmaya, beden ısısını muhafaza etmeye çalışmalıyız” dedi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...