Uzman Diyetisyen Işın Sayın, bayramda hafif tatlılar tüketilmesi gerektiğini söyledi. Işın Sayın, hamur tatlısı yerine sütlü, meyveli hafif ve soğuk servis edilen tatlıları tercih edilmesinin sağlık açısından önemine vurgu yaptı.


 
"SÜTÜ ŞEKERLE BİRLİKTE KAYNATMAK KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR" 

“Bayramda hamur tatlısı adettir dediğinizi duyar gibiyim” diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Oysa ben bu sıcaklarda dondurmalı soğuk ikram edilen ve sütlü / meyveli bir tatlıya “hayır” diyebilecek bir tatlısever düşünemiyorum. Bayramda elbette tatlı yenilecek. Fakat bu seçimi daha hafif tatlılardan yana yaparsanız hem sağlığınızı hem de kilonuzu tehlikeye atmamış olursunuz” dedi.Tatlı yapımı konusuna da değinen Sayın, “Klasik pişirme yönteminden farklı olarak, tatlı pişip de ocağın altını kapattıktan sonra şekeri ekleyin. Sütteki protein, eklenen şeker ve yüksek sıcaklığın bir araya gelmesiyle kanserojen bileşikler açığa çıkar. Bu olaya “maillard tepkimesi” denir. Buna izin vermemek için klasik pişirme yönteminden farklı olarak süt ve diğer malzemeler pişip de, ocağın altı kapatıldıktan sonra; şekeri ekleyin. Hatta az şeker koyarsanız daha da iyi olur” dedi.