Sedefliye bağışıklık tedavisi

Düzenleyen:
Sedefliye bağışıklık tedavisi

SAĞLIK Haberleri

Cilt yüzeyindeki kızarık ve pullanmış görüntü sebebiyle kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyen sedefin sebeplerinden biri de bağışıklık sisteminin zayıflaması...

Ziyneti KOCABIYIK

Vücutta kaşıntılı, üzeri beyaz kepeklerle kaplı kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkan ve hastanın sosyal hayatını zindana çeviren sedef hastalığın tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin tedavi başarısını artırdığı bildirildi. Sedef hastalığının, halk arasında yaygın olarak bilindiği üzere basit ve deriyle sınırlı bir durum olmadığını, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıktığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Görmez, “Yıllar süren ve çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanan sedef tedavisinde, dermatolojik ilaçların yanı sıra bağışıklık sistemini destekleyen kişiye özel olarak hazırlanan tedavilerle hastalığı neredeyse tamamen ortadan kaldırmak mümkün oluyor” dedi.
Sebebi kesin olarak bilinmeyen ancak genetik yatkınlık, stres, bakteri ve virüs enfeksiyonları, aşırı alkol ve sigara tüketimi, ilaç kullanımı, fazla soğuğa maruz kalmak gibi durumlarda tetiklenen sedef hastalığında, kişinin bağışıklığının da düşük olduğunu belirten Dr. Görmez, “Bu hastalar genellikle bağışıklık sistemi zayıf hastalardır. Kilo problemleri vardır. D vitamini seviyeleri çok düşüktür.  Hastaların hemen hepsinde insülin direnci, gizli şeker veya şeker hastalığı mevcuttur. Hastalarda herhangi bir yiyeceğe karşı hassasiyet yoktur ama bağırsak florası çok bozuktur. Hastaların neredeyse hepsinde bağırsak mantarı mevcuttur. Sedef hastalığının kalıcı tedavisi için her hastanın ayrı değerlendirilmesi gerekir” dedi.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Sedefe sadece bir cilt hastalığı olarak yaklaşılmasının tedavi başarısını düşürdüğünü anlatan Dr. Görmez, “Sedef tedavisi kişiye özel olmalıdır. Tedavide kremler, kortizonlu ilaçlar kullanılır. Güneş ışığı döküntülere iyi gelir. Sedef hastasının yaz aylarında bol bol güneşe çıkması gereklidir. Fakat güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Bütün bunların yanı sıra sedef şikâyeti ile başvuran hastanın kan şekerine, bağırsaklarına, vücuttaki vitamin eksikliğine de bakılması, bağışıklık tarama testlerinin yapılması gereklidir. Dermatolojik tedaviye ek olarak diyet, egzersiz, eksik vitamin ve minerallerin yerine konması şeklindeki kişiye özel bir immunoterapi programı belirlenir. Varsa diyabetin tedavisine başlanır ve kan şekeri düzene sokulur. Bağırsaktaki problemlere yönelik ilaç ve beslenme tedavisi yapılır.  3 ay- 2 yıl arasında kişiden kişiye değişen sürede hastalık belirtileri tamamen ortadan kaldırılabilir” dedi. 

ASLINDA CİLT YENİLENMESİ

Cillt, normal şartlarda 3-4 hafta sürede kendini yenilerken, sedef hastalığı bulunan insanların cildi, birkaç gün arayla kendini yeniler. Bu yenilenme yama benzeri kuru ve kaşıntılı kızarıklıklar ve sedef renginde iri pullanmalar şeklinde olur.  Genellikle saç derisini, dirsekleri, el ve ayakları etkileyen hastalık, vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Bu bölgeler zaman zaman kaşınır ve ağrır. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...