Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Anne sütü obezitenin ilacı

Düzenleyen:
Anne sütü obezitenin ilacı

SAĞLIK Haberleri

Bilimsel araştırmalar anne sütünün içeriğindeki maddelerin, yiyeceklerin yakılması ya da yağ olarak depolanması ile ilgili kodları belirlediğini gösteriyor

ZİYNETİ KOCABIYIK AMSTERDAM
Bebeklik döneminde yeteri kadar anne sütü ile beslenemeyen kişilerde ileriki yaşlarda obezite gelişme riskinin daha yüksek olduğu bildirildi. 40 yıldan bu yana anne sütünün özelliklerini araştıran Nutricia Anne Sütü Araştırma Merkezi’nde düzenlenen toplantıda emzirme araştırmasının sonuçları açıklandı. Bebeklere ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü verilmesinin çocukluk çağından itibaren zihinsel gelişim, bağışıklığın gelişimi ve obeziteye karşı koruyucu olduğunun bilimsel olarak ispat edildiğini söyleyen  Araştırma Geliştirme Merkezi Anne Bebek Beslenmesi Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Ruurd van Elburg, “Ne yazık ki, ilk 6 ayda bebeğini sadece anne sütü ile  besleyebilenlerin sayısı giderek azalıyor. Obezitenin artışında bunun da önemli bir payı var. Tam olarak taklit edilemeyen özel üretilen formül ile her damla anne sütü bebeğin sağlık geleceğinin garantisidir” dedi.
ÇALIŞAN ANNE EMZİREMİYOR
Kadınların anne sütünün değerini tam olarak bilemediğini bu sebeple, bebeğin karnını doyuracak herhangi bir besine yöneldiğini anlatan Prof. Dr. Elburg, “Sütün içindeki yağlar, vitaminler ve probiyotikler çocuğun ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Hatta sütün içeriği, çocuğun kız ya da erkek olmasına göre değişir. Erken dönemde ek gıdaya geçmek ya da gereğinden fazla ek besin vermek, bebeğin ihtiyacından daha fazla kalori almasına sebep olur. Bu da obeziteyi getirir” dedi. Prof. Dr. Elburg, UNiCEF verilerine göre gelişmekte olan ülkelerde yalnızca 3 anneden birinin ilk 6 ay boyunca bebeğini sadece anne sütü ile besleyebildiğini söyleyerek, “Annenin çalışma hayatına dönmek zorunda kalması anne sütünün kesilme sebeplerinden biri” dedi.
Erken dönemde ek gıdaya geçmenin obeziteyle birlikte birçok sağlık problemini de gündeme getirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Elburg, “Anne sütü dünyanın en düşük protein içeren besinidir. Çocuğa erken dönemde diğer sütleri ya da et benzeri besinlerle protein yüklemesi yaptığınızda böbreklerinin hasar görmesine sebep olabilirsiniz” diye konuştu. 

Türk annesi ek gıdaya erken başlıyor

Dünya Sağlık Örgütü bebeğe ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesini, 6. aydan itibaren ek gıdalara geçilmekle birlikte 2 yaşa kadar anne sütüne devam edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Sağlık Bakanlığının 10 bin anne ile yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de anne sütü ile beslenme konusundaki veriler hiç de iç açıcı değil. Sağlık Bakanlığı Türkiye Nüfus Sağlığı Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenme oranlarının 5 yıl içinde yüzde 50 oranında düştüğünü söyleyen Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Sekreteri Dr. Yalım Üner, “2008 yılında annelerin yüzde 25’i ilk 6 ayda bebeğine sadece anne sütü verirken, 2013 yılında bu oran yüzde 10’a düşmüş durumda. Anneler 2-3 aylıktan itibaren ek gıdaya başlıyorlar” dedi. Ülkemizde bebeklere ilk 6 ayda anne sütü yerine yüzde 23 oranında katı ek gıdalar, yüzde 10 oranında da diğer sütlerin verildiğine dikkat çeken Dr. Üner, “Ek gıdaların yüzde yüzde 30’unu çay şekeri, yüzde 30’unu nişasta pirinçunu gibi faydasız ve bebeği şişmanlatan karbonhidratlar, yüzde 18’ini inek sütü yüzde 12’sini ise et ve et ürünleri oluşturuyor” diye konuştu. 

 

6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerine göre bebek beslenmesinde anne sütünün oranı zaman içinde azalıyor ancak bebek de büyüdüğü için miktarı değişmiyor. 

Emzirmek annenin kilo vermesine yardım ediyor

Anne sütünün moleküler düzeyde incelendiği ve ona en yakın formüllerin geliştirilmeye çalışıldığı Danone Nutricia Araştırma Geliştirme Merkezi’nde elde edilen sonuçlarla ilgili bilgi aktaran İmmünolog Dr. Prescilla Jeurink, “Anne sütü, bebeğin fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişiminin sağlıklı olmasında çok önemli rol oynuyor. Anne sütü bebeğin tüm hayatı boyunca karşılaşacağı hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşmasını sağlıyor. Bu merkezdeki çalışmalarda anne sütünün içeriğindeki prebiyotikleri taklit eden formülasyonlar geliştirmeye çalışıyoruz” dedi. Emzirmenin bebek kadar anne için de önemli olduğunu belirten Dr. Jeurink, “Anne hamilelik sırasında süt yapımında kullanmak üzere yağ depolar. Emzirmek annenin bu yağları yakmasına da yardımcı olur” diye konuştu. 

 

TOMBUL BEBEK SEVİMLİ AMA SAĞLIKLI DEĞİL!

Bebeğin ilk yıllardaki büyüme şeklinin gelecekteki kilosu hakkında da bilgi verdiğini söyleyen Prof. Dr. Ruurd van Elburg, “Bebek ne kadar tombulsa o kadar iyi değildir. Önemli olan nokta büyümenin kalitesidir. 1 yaşındaki bebeğin 10-11 kilo olması gerekir. Çok daha ağırsa ilerleyen yaşlarda kilolu olma olasılığı yüksektir. Özellikle karın bölgesindeki aşırı yağlanma ileriki yaşlarda obezitenin ortaya çıkışınında göstergesidir” dedi.  Sütünün yetmediğini düşünen annenin erken dönemde ek gıdalara geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Elburg, ne olursa olsun 3 aydan önce kesinlikle ek gıda verilmemesi gerektiğine dikkat çekti.   

Anne sütü obezitenin ilacı

ANNE SÜTÜNÜ ARAŞTIRIYORLAR  
Anne Sütü Araştırma Merkezi’nde görevli bilim insanları Dr. Prescilla Jeurink ve Dr. Alma Nauta anne sütüne en yakın formülü geliştirmeye çalışan ekibin içinde yer alıyorlar.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...