HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kordon kanı sağlık için hazine değerinde

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kordon kanı sağlık için hazine değerinde
Kordon Bağı Kanı, Haber

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Dr. Filiz Çayan tüm hastalıkların kalıcı tedavisinin mümkün olacağını ve organ yaşlanmasının engelleneceğini belirtirken, kordon kanının tüm hastalıklar için bir umut olduğunu söyledi.

Kordon kanı sağlığımız için bir hazine. Günümüzde kordon konu 80'den fazla hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan hastalıkları, anemiler ve kanser gibi hastalıklarda kullanılan kordon kanını çöpe atmayın.

Prof. Dr. Filiz Çayan, doğum sırasında ortaya çıkan kordon kanının alınıp, saklanması gerektiğini belirterek, "Kordon kanı günümüzde 80'dan fazla hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bunlardan en bilineni kan hastalıkları, anemiler ve kanserlerdir. Yakın zamanda tüm hastalıkların kalıcı tedavisi ve organ yaşlanmasının engellenmesi mümkün olacak gibi görünüyor. Kordon kanı, tüm hastalıklara umut niteliğini taşıyor" dedi.

BASİT VE TEHLİKESİZ BİR İŞLEM

Kordon kanıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Çayan, doğumdan sonra bebeğin kordonu ile plasenta arasında kalan kana kordon kanı dendiğini söyledi. Bu kanın özelliğinin bebeğin damarlarında dolaşan kandan farklı ve kök hücrelerinin zengin olması olduğunu vurgulayan Çayan, "Kök hücreler vücuttaki tüm organları onarabilme özelliğine sahip ana joker hücrelerdir. Normal veya sezaryen doğum olması fark etmez. Bebeğin göbek bağı kesilip anneden ayrıldıktan sonra geride kalan göbek bağından alınır. Doğum sürecini ve bebeği etkilemez, basit ve tehlikesiz bir işlemdir, anne veya bebeğe zararı yoktur. Özel kordon kanı bankalarında çok soğuk eksi 190 derece tanklarda sonsuza kadar saklanabilirler. Artık ülkemizde de bankalar sayesinde bu kan saklanabiliyor. Hatta kan ile birlikte bebeğin göbek kordonu da saklandığında başarı oldukça yüksek" diye konuştu.

ALZHEİMER VE PARKİNSON GİBİ NÖROLOJİK HASTALIKLAR İÇİN DE KULLANILIYOR

Kordon kanı bankacılığının 1980'li yılların sonunda başladığını kaydeden Çayan, şöyle devam etti:
"Kordon kanı ve kök hücre ile ilgili buluşlar inanılmaz bir hızla ilerliyor. Günümüzde 80'den fazla hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlardan en bilineni kan hastalıkları, anemiler ve kanserlerdir. Bunların dışında özellikle kazalar sonucu gelişen omurilik zedelenmelerinin tedavisi, hasar gören organların tamiri, alzheimer, parkinson, bunama gibi nörolojik hastalıklar, şeker hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca kozmetik ve estetik amaçlı yara izlerinin giderilmesi, selülit tedavisi, cilt yaşlanmanın engellenmesi, plastik cerrahi müdahaleleri gibi güzellik amaçlı kullanımı mümkün. Daha heyecan verici bir gelişme ise kök hücreden yapay organ yani sentetik organ üretimi yapılabiliyor. Böylece kanserli organ yerine kişiye sağlam olanı yerleştirilebilmektedir. Yani artık teknoloji bu hızla ilerlerse yakın zamanda tüm hastalıkların kalıcı tedavisi ve organ yaşlanmasının engellenmesi mümkün olacak gibi görünüyor. Kordon kanını tüm hastalıklara umut niteliğinde düşünebiliriz."

HERKES İÇİN BİR UMUT NİTELİĞİNDE

Kordon kanının bebeğin kendisi, diğer aile üyeleri ve tüm halk için gerek duyulduğunda kullanılabileceğinin altını çizen Çayan, "Aile kordon kanı bankacılığı kök hücreleri çocuk ve özellikle kardeşler için saklar. Ancak halk kordon kanı bankaları tüm vatandaşların gerektiğinde kullanımına imkan sağlar. Böylece aileler sadece kendi çocuklarının değil, bağış yolu ile başka insanların da hayatını kurtarma şansına sahip oluyorlar. İleride oluşabilecek hastalıklar için bebeğinin kordon kanını saklatan aileler giderek artıyor. Özellikle bölgemizde yaygın olarak görülen 'Akdeniz anemisi' hastalığının tedavisinde bu şekilde doğumda aldığımız göbek kordon kanı ile bizim de hasta ağabey ve ablalarına umut olan bebeklerimiz oldu. Kordon kanı çok değerli bir hazine ve bu hazine boş yere çöpe gitmesin" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...