Sedef stresli insanı seviyor

Düzenleyen:
Sedef stresli insanı seviyor

SAĞLIK Haberleri

Sadece bir deri problemi olarak bilinen sedef, aslında kronik bir bağışıklık sistemi hastalığı. Deri döküntüleri sebebiyle sosyal hayattan dışlanan hasta depresyona giriyor.

Yarın Dünya Sedef Günü… Ülkemizde her 100 kişiden birini etkileyen sedef hastalığının bir bağışıklık sistemi problemi olmasına rağmen, stres, enfeksiyonlar ve kullanılan ilaçlarla tetiklendiğini söyleyen Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, “Hastalar, deri belirtileri yüzünden taşıtlarda, iş yerinde, evde ve sokakta dışlanıyorlar. Psikolojisi bozulan hastanın hastalığı daha da şiddetleniyor. Sedef hastasının en önemli problemi damgalanmadır” dedi.

BULAŞICI DEĞİL

Sedef hastalığının dizler, eller, saçlı deri gibi vücudun görünen yerlerinde derinin iltihaplanıp kızarması ve daha sonra pul pul dökülmesi ile kendini gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Gürer, “Sedef hastalarının sosyal hayatını etkileyen en büyük problem, hastalığın bulaşıcı sanılmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, sedef hastalığını bulaşıcı olmayan bir hastalık olarak kabul ediyor” dedi. 

SEDEFLİ HASTANIN KALBİNE DE BAKIN

Sedef hastalığının ortaya çıkışında bağışıklık sisteminin doğru çalışmamasının önemli rolü olduğunu anlatan Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, “Bağışıklık sistemindeki bu bozukluk, derideki hücrelerin hızla çoğalmasına sebep olur. Çoğalan bu hücreler, deri yüzeyinde birikmeye başlar. Tetikleyici faktörler arasında fiziksel travma, stres, enfeksiyonlar ve ilaçlar yer alır. Hastalığın kesin tedavisi olmasa da, kontrol altına alınması ve normal yaşantıya devam edilmesi mümkündür’’ dedi.  Sedef hastalığının birçok sistemi etkileyen bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürkcan, “Hastaların yaklaşık yüzde 10-30’unda eklem hastalığı da ortaya çıkar. Yanı sıra, aşırı kilo, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol, bağırsak problemleri, kalp hastalığı ve hepsinden önemlisi hastalığın gidişatını kötüleştiren depresyon da görülür” diye konuştu. 

HER HASTANIN TEDAVİSİ FARKLI

Sedef hastalığının durdurulabilmesi için uygun tedavi yönteminin seçilmesi gerektiğini anlatan Karadeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Yaylı, “Tedavide direkt olarak deriye uygulanan krem ya da losyonların yanında, fototerapi adı verilen ışık tedavisi ve sistemik ilaçlar kullanılır. Ülkemizdeki hastaların önemli bir kısmı halen deriye sürülen ilaçlarla tedavi ediliyor. Ancak her hastanın ihtiyacı aynı olmadığı için tedavi başarısı düşüyor. Hastaların sigara ve alkol kullanılmaması gerekir. Stres kontrolü çok faydalıdır, gerekirse bu konuda profesyonel destek alınmalıdır” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...