HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Çinko eksikliğinde neler oluyor?

Düzenleyen: /
Çinko eksikliğinde neler oluyor?
Çinko Eksikliği, Haber

SAĞLIK Haberleri

Diyetisyen Enç, çinkonun vücudumuzdaki birçok enzimin ve hormonun üretiminde rol alan bir mineral olduğunu söyledi.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, günlük yaşantımızda çok önemli bir yeri olan çinkonun öneminden ve eksikliği halinde oluşabilecek durumlardan bahsetti.

Çinko nedir?

Çinkonun önemli görevler üstlenen bir mineral olduğuna işaret eden Enç, "Bağışıklık sisteminin düzenli işlemesinde, hücrenin temel yapı taşları DNA ve RNA’nın yapımında, kemik ve bağ dokusu kollajeninin oluşumunda rolü vardır." açıklamasında bulundu.

Çinko eksikliğinde görülen hastalıklar

Diyetisyen Enç, "Büyüme, gelişme ve üreme sağlığında, hücreler arası iletişimde çinko vazgeçilmez bir besin unsurudur. Eğer besinlerle yeteri miktarda çinko alınmazsa pek çok sorun ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminiz zayıflar, enfeksiyonlara karşı direnciniz azalır, yaralarınızın iyileşmesi daha güç hale gelir. Sağlıklı bir gebelik ve doğum için yeterli miktarda çinko alınması zorunludur. Çinko eksikliğinde saç problemleri ortaya çıkabilir, saçlar daha kolay kırılır ve saç uçlarında çatallanmalar meydana gelebilir. İlerlemiş çinko eksikliğinde tat duyusu da bozulabilmektedir. Çinko; hücrelerimizi serbest radikal hasarından koruyabilen, antioksidan etkili bir mineraldir. Bu nedenle pek çok antioksidan kombinasyonunda E vitamini, C vitamini ya da selenyum ile birlikte çinko da yer alır” dedi.

Bağışıklık sisteminde anahtar rol

Bir çok besinde fazlasıyla bulunan çinko mineralinin bağışıklık sisteminde anahtar rolü oynadığını zinde ve verimli yaptığını anlatan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, daha sonra şunları söyledi; “Akyuvarların, antikorların oluşmasında payı vardır. Bağışıklık sisteminin bu askerleri bizi hastalığa neden olan virüslerden koruduğu gibi zehirli maddeleri de zehirsiz hale getirmede yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin düzenli çalışabilmesi için vücutta bol miktarda çinko bulunması gerekiyor. Yaraların iyileşmesi, görme duyusunun güçlenmesi diyabet hastalığı, böbrek hastaları, çinko eksikliği tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Çinko eksikliği sizi enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız bırakır. Ayrıca tat ve koku duyularını da zayıflatır." diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...