HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kişiliği etkileyen bazı genler zihin sağlığını da etkiliyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kişiliği etkileyen bazı genler zihin sağlığını da etkiliyor
Gen, Haber

SAĞLIK Haberleri  / AA

Araştırmacılar, insanların kişiliğini etkileyen genlerin zihin sağlığı üzerinde de etkili olduğunu ortaya koydu.

Bilim adamları, insanların kişiliğini ve zihinsel sağlığını etkileyen genler arasında büyük oranda bir örtüşme olduğunu ortaya koydu.

Nature Genetics dergisinde yayımlanan çalışmada, Kaliforniya Üniversitesinden Min-Tzu Lo önderliğindeki araştırmacılar Genom Çaplı Analiz kullanılarak, farklı kişisel davranış notları ile bağlantılı, beşi daha önce bilinmeyen altı genetik değişken tespit etti. Ayrı bir araştırmada da, kişiliğin oluşmasında yer alan genetik değişkenlerin, zihinsel hastalığa yakalanma riskinde yer alan genlerle büyük oranda örtüştüğü belirlendi.

Yüz binlerce kişinin genomu üzerinde çalışan araştırmacılar, kişilikle bağlantılı ve nevrotiklik puanı ile ilgili genlerin sinir sisteminin gelişiminde ve gelişimsel nöropsikiyatrik bozuklukları etkileyen kromozom 8 bölgesinde bulunduğunu keşfetti. Bilim adamları, dışa dönüklük kişilik özelliğiyle bağlantılı diğer genin ise bipolar bozukluk ile ilişkili kromozom 12 bölgesinde yer aldığını tespit etti.

Araştırmacılar, zihinsel sağlık bozuklukları üzerindeki genetik etkileri aramak için ellerindeki veri setlerinde yer alan gen-kişilik korelasyonunu, Psikiyatrik Genetik Kurulu tarafından elde edilen veriler ile karşılaştırdı. Karşılaştırma sonuçları, kişisel ve psikiyatrik bozuklukların genetik olarak önemli oranda uyuştuğunu gösterdi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...