HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İlk yardımın önemini TRN İLKYARDIM anlattı

Düzenleyen: /
İlk yardımın önemini TRN İLKYARDIM anlattı
TRN İLKYARDIM, TRN İLKYARDIM Kimdir, TRN İLKYARDIM Amacı Ne, İlkyardımın Önemi, Haber

SAĞLIK Haberleri

Serkan Turan tarafından 2015 yılında kurulan TRN İLKYARDIM bize ilkyardımın önemini anlattı...

Çağla TÜRK

cagla.turk@tg.com.tr

TRN İLKYARDIM’ı bize anlatabilir misiniz?

Yaşamını ve meslek hayatını İstanbul 112’ e (İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimliği )adamış.. Kuruluşundan bugünlere kadar büyük emeği geçen kurucumuz Serkan TURAN tarafından 2015 yılında kurulmuştur. Açıldığı ilk günden itibaren ilkyardım eğitimi konusunda farkındalığı hedefleyen politikalar izleyen TRN’e halen İzmit ve Kocaeli illlerinde tam yetkili İlkyardım eğitim merkezi ve aynı zamanda yine sertifikalı ilkyardım eğitmeni yetiştiren bir merkezdir.  

Kurumuzun amacı nedir?

İlk yardımın önemi konusunda farkındalık oluşturacak etkinlikler düzenleyerek toplumsal bilinç oluşmasına katkı sağlamak ve ilk yardım bilincinin geliştirilmesi ,ilkyardım eğitimi almış kişilerin sayısının artırılması ve konuya gereken duyarlılığın gösterilmesi ve eğitimi geniş kitlelere ulaştırmak hedefimiz arasındadır. “Bu yüzden herkesi ilk yardım eğitimlerine davet ediyoruz!

Ne zamandır faaliyet göstermekte?

2015 yılından itibaren faaliyet göstermektedir. 

Sizce ülkemizde ilkyardım bilinci var mı?

Bu konuda gönül isterki evet var demek. Oldukça yüksek demek isterdim . Ama maalesef. Bu bilinç halen gelişmiş durumda değil. 

İlk yardımın önemini TRN İLKYARDIM anlattı

Gelişmiş ülkelere bakıldığından Türkiye ilkyardımda nerede kalır?

77 ülkede yapılan araştırma sonucunda sadece  %15’inde okul öğrencilerinin ilk yardım eğitimi alma zorunluluğu bulunmaktadır. %24’ünde ise okul ve fakülte personelinin ilk yardım eğitimi alması zorunludur. İlk yardım eğitiminin kanunlar ile zorunlu olduğu ve nüfusunun %95’inin eğitim aldığı tek ülke  NORVEÇ’tir. Bununla birlikte İrlanda’da %5 iken, Macaristan’da %3 düzeyindedir (11 IFRC, Survey on First Aid Resources, 2013 ) bizde ise bu oran daha yeni yeni  anca % 1  yaklaşmaktadır.

İlkyardım bilincini edinebilmek için ne yapılmalı?
Özellikle çocuklarımıza ilkyardım ve trafik kuralları alakalı eğitimlere katılması için yardımcı olmamız lazım. İlkyardım eğitimleri konusunda  farkındalık oluşturumalı ve bu tür eğitim girişimleri devletimiz tarafından desteklenmelidir. Halen eğitimlerde ki KDV oranı maalesef % 18 ‘dir..  

Doğru ilkyardım nasıl olur?

Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlileri gelene kadar , hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulama ilkyardım dır. Dolayısıyla bu doğrultuda hareket edilmeli  gerektiğinde güvenliği alarak sadece  doğru pozisyonda hiçbir şey yapmadan  sağlık çalışanlarını beklemekte bir ilkyardım dır.

Kazasız Kul Olmaz projesi ile tanışmanız nasıl oldu?

İlkyardım eğitimi konusunda farkındalık  oluşturmak isteyen bir ekip olarak  KAZASIZ KUL OLMAZ adlı projeyi çok değerli ve farklı görüyoruz.. Zahrettin bey’in  çalışmalarını keyifle izlerken  konularında sıkça ilkyardım konusunu ele aldıkları için  bir araya gelmemiz uzun sürmedi . Güzel bir sinerji oluşturarak topluma birlikte daha faydalı olabileceğimiz düşüncesiyle uzun süredir birlikte aktivitelerde bulunmaktayız.

Gerçekleştirmek istediğiniz büyük bir projeniz var mı?
Evet kesinlikle . Halen üzerinde çalıştığımız “Sen de Kahraman Ol” projemiz  ile toplumun tüm kesimlerine ilkyardım eğitimini verebilmek için sponsorlar bularak eğitime gönüllü olan ve almak isteyen herkese ulaştırmayı hedeflemekteyiz. 
 
Türkiye’de gün geçmiyor ki bir kaza haberi gelmesin… Peki bunları önlemek için nasıl bir yol izlenmeli?

Kazalarda dünya genelinde 3. Avrupa'da ise 1. Sıradayız. Dünya genelinde sadece 1 yılda 1.6 Milyon insan yaşamını yitirmektedir. Bu kayıplar ülkenin sosyo-ekonomik ve sosyokültürel anlamda kayıplara neden olmaktadır. Bunları önlemek için KAZASIZ KUL OLMAZ gibi bu konuda farkındalık oluşturan projeleri birlikte desteklemeliyiz. Bunun yanı sıra Özellikle çocuklarımıza ilkyardım ve trafik kuralları alakalı eğitimlere katılması için yardımcı olmamız ve yönlendirmemiz yerinde olacaktır. 

Okuyucularımıza tavsiye etmek istedikleriniz var mıdır?

İlkyardım biliyorum diye yanlış müdahale edenler maalesef;kalıcı sakatlıklar ya da ölüme sebep olabiliyorlar. Oysa küçük bir bilgi ile onu hayata döndürebiliriz.En azından ilkyardım biliyorlarsa ilkyardım yapmalılar ve bilmiyorsa sadece güvenliği sağlayıp  ,112 arayıp/aratıp onlar gelene kadar dokunmamak da en büyük ilkyardım uygulamasıdır. 

Bir cümle ile ilkyardımın önemini söyleyebilir misiniz?

Kahramanını bekleme sen de ilkyardım öğren ,Sen de kahraman oL  

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...