HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Gürbüz çocuğu bekleyen 6 tehlike

Düzenleyen: /
Gürbüz çocuğu bekleyen 6 tehlike
Şişman Çocuk, Haber

SAĞLIK Haberleri

Eskiden ‘kilolu çocuk sağlıklıdır’ düşüncesi ön plandayken günümüzde çocuklarda şişmanlık hastalık olarak değerlendiriliyor. İleriki yıllarda karşılaşılan sağlık problemlerinin temeli çocukluk döneminden atılıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Anne babaların bilinçsiz yaklaşımları, yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik gibi sebeplerle çocukluk çağı obezitesi bütün dünyada hızla artıyor.  Çocukluk döneminde şişman olmanın, sindirim sistemi hastalıklarından kalp hastalıklarına ve hatta psikolojik problemlere kadar genel sağlığı bozan kötü bir tabloya yol açtığını söyleyen Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ “Bizim toplumsal yaşamımızda gürbüz çocuk makbûldür. Ancak çocukluk döneminde alınan kilolar yetişkinlik kilolarından daha tehlikelidir” dedi. 
ÇOCUĞUN ŞİŞMANLIĞI DAHA RİSKLİ
Çocuklukta artan yağ hücrelerinin vücutta ömür boyu korunduğunu belirten Dr. Üstündağ “Obezite sadece kilo fazlalığı değil, vücutta yağ dokusunun olması gerekenin üzerinde olmasıdır. Bu anlamda erişkin tipi obezite ile çocuklardaki obezite aslında birbirinden farklıdır. Yetişkinlerde kilo artınca yağ hücreleri genişler ve kilo verince daralır. Çocuklarda ise kilo arttıkça yağ hücre sayısı da artar ve bu hücreler ömür boyu vücutta korunur. Yetişkin şişmanlığında görülen sağlık problemlerinin temeli çocukluk döneminde atılmaktadır. Çocuklarda fazla kiloların sebep olduğu sağlık problemleri daha erken yaşta kendini gösteriyor ve sakatlık ve ölümlerin daha genç yaşta görülmesine yol açıyor” dedi. 

Şişmanlığının sebebi siz olabilirsiniz

Hormonal sebeplerin dışında genetik faktörler ve çevresel etkenlerin rolü olduğunu söyleyen  Dr. İncilay Üstündağ, şişmanlık sebeplerini sıraladı:
¥ Özellikle anne babanın genetik olarak şişman olması, ailenin yanlış beslenme alışkanlığı ve çocuğun yeteri kadar fiziksel aktiviteye yönlendirilmemesi.
¥ Uzun süre TV seyretmesi, saatlerce bilgisayar başından kalkmaması ve o sırada sürekli yüksek yağ ve enerji içeren abur cubur atıştırmaya devam etmesi.

Şekerle ödüllendirmeyin

Dr. İncilay Üstündağ, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: 
¥ 1 yaşına kadar ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli, ek gıdalara erken başlanmamalıdır. 
¥ Ek gıdaya geçildiğinde unlu şekerli muhallebi gibi besinler tercih edilmemeli, çocuk kaşıkla beslenmeli, biberon ve blender’la çekilmiş gıdalardan kaçınılmalı ve çocuk yemeye zorlanmamalıdır. 
¥ 6 yaşına kadar olan okul öncesi dönemde; çocuğun öncelikle ne yediğinin farkında olması sağlanmalıdır. Televizyon karşısında hipnotize olmuş bir çocuğa yemek yedirmek oldukça yanlıştır. 
¥ Şeker, çikolata, cips gibi paketli gıdalar ödül olarak kullanılmamalı, gazlı ve şekerli içecekler yerine ayran tercih edilmelidir. 
¥ Aile bireyleri çocuğa örnek olacak şekilde beslenmeli ve fiziksel aktivitesi artırılmalıdır. 

Kilolu çocuğun vücudunda neler oluyor?

Dr. İncilay Üstündağ çocuklarda obezitenin sebep olduğu sağlık problemlerini şöyle anlattı:
Erken diyabet: Kan şekerinin yükselip insülin direncinin artması sonucunda, eskiden sadece yetişkinlerde görülen Tip 2 şeker hastalığının ortaya çıkışı tetikleniyor ve çocuk erken dönemde bu hastalığa yakalanıyor. 
Kalp ve damar hastalıkları: Kan yağlarının yükselmesiyle birlikte yüksek tansiyon, kalp büyümesi, kalp damarlarında bozulma ve buna bağlı kalp hastalıklarında artış görülüyor.
Kemik problemleri: Geç yürüme, yürüme bozuklukları, eklemlerde aşınma, omurga bozuklukları gibi pek çok problem ortaya çıkabiliyor.
Kansere yatkınlık: Bağışıklık sistemi zayıf olduğundan enfeksiyona yatkınlık oluşuyor, otoimmün hastalıklar ve bazı kanser türleri tetikleniyor.
Sindirim sistemleri zayıftır: Bu çocuklarda ülser, reflü, karaciğer yağlanması, safra taşı oluşumu artmaktadır.
Psikolojileri bozuluyor: Öz güven eksikliği, sosyal ayrımcılık, madde kullanımında artış, depresyon ve intihar eğilimine varan meselelerle karşı karşıya kalabiliyorlar.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...