Portakal suyu kolestrolü düşürür mü?

Düzenleyen:
Portakal suyu kolestrolü düşürür mü?

SAĞLIK Haberleri

Kolestrol seviyesini sağlıklı bir ölçüde tutmak oldukça önemlidir. Bunu yapmak için çeşitli diyetler uygulandığı gibi ilaçlı takviyelerde yapılır. Peki portakal suyunun kolestrol seviyesine etkisi var mıdır?

Sağlıklı kolesterol seviyelerini korumak, kalp hastalıklarını önlemek açısındangereklidir. Yüksek kolesterollü gıdalardan kaçınmak kadar, bazı sağlıklı gıdaları beslenmede bulundurmak da seviyeleri istenilen düzeyde tutmak için yardımcı olur. Bunlardan biri olan portakal suyu, kolesterolseviyelerini etkileyebilir. Kolesterolün iki türü vardır, bunlar iyi kolesterol olarak bilinen HDL ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL’dir. Portakal suyunun kolesterolle ilgili faydaları kesinleşmiş değildir; içilen portakal suyunun türü, miktarı ve hali hazırda yüksek kolesterolün olup olmaması alınacak sonuçları etkileyecektir.

Sınırlı klinik araştırmalar bazı kişilerde saf portakal suyu içmenin LDL kolesterol seviyelerini düşürebileceğini göstermiştir. 2010’da yayınlanan bir çalışmada yüksek kolesterollü katılımcılar, 60 gün boyunca günde 750 ml portakal suyu içerek LDL seviyelerini düşürmüştür. Kolesterolü normal olanlarda ise LDL seviyeleri değişmemiştir.

Bitkisel steroller veya fitosteroller, bitkilerden elde edilen ve kolesterol emilimini sınırlandıran maddelerdir. Yapılan iki kontrollü klinik araştırmada bitkisel sterollerin eklendiği portakal sularını içmenin LDL seviyelerini düşürerek kolesterol problemini azalttığı görülmüştür. 2004’te yapılan bir diğer çalışmada da, normal portakal suyunun aksine günde 2 gram bitkisel sterol destekli portakal suyunun 8 hafta boyunca içilmesinin LDL ve toplam kolesterol seviyelerini önemli oranda düşürdüğü görülmüştür. Bu sonuçlar kolesterol seviyeleri normal değerlerin biraz üstünde olan katılımcılarda alınmıştır.

2010 ve 2004 tarihli çalışmalar portakal suyunun ya da fitosteroller ile güçlendirilmiş portakal suyunun, HDL seviyeleri üzerinde bir etkisi olmadığını gösterse de, Kasım 2000 tarihinde yapılmış bir çalışmaya göre kolesterolü hafifçe yüksek katılımcılar günde 750 ml normal portakal suyu tükettiklerinde HDL, yani iyi kolesterol seviyeleri yükselmiştir. Araştırmacılar HDL yükseltici bu etkinin portakal suyundaki flavonoidlerden kaynaklandığı üzerine fikir belirtmişlerdir. Ancak aynı sonuçlar günde 250 ml veya 500 ml portakal suyu tüketildiğinde alınmamıştır.

Portakal suyu kolesterolü düşürebiliyor olsa da alınabilecek başka basit önlemler de vardır. Kırmızı şarap, zeytinyağı, siyah çay, tarçın, tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç, kızılcık (cranberry) suyu, greyfurt, edamame, soya sütü, avokado ve mor üzüm suyu kan kolesterolü üzerinde faydalı etki yaptığı bilinen gıdalardandır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak da LDL ve toplam kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdır.

Hemen Sağlık

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...