HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Füzyon biyopsisi ile prostat kanserine tam teşhis

Düzenleyen: /
Füzyon biyopsisi ile prostat  kanserine tam teşhis
Prostat Kanseri, Haber

SAĞLIK Haberleri

MR ve ultrason görüntülerinin birleştirildiği teknikle doğru yerlerden biyopsi alınması sayesinde, yalancı pozitiflikler ve kanser hücresinin atlanması tehlikesi ortadan kalkıyor.

Ziyneti Kocabıyık

Prostat kanserinin ülkemizde 12 erkekten birinde görülen yaygın bir hastalık olduğunu söyleyen Üroonkoloji Derneği İkinci Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen, yeni teşhis yöntemleriyle hastaların neredeyse yarısını etkileyen gereksiz tedavilerin önlenebildiğini bildirdi. 
Yeni yöntemlerin daha doğru teşhis imkânı sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Sözen “Eski yöntemle maalesef yüzde 20-25 oranında hayatı tehdit edecek klinik önemli prostat kanseri atlanabiliyordu. Bu da hastaya teşhis koyamayarak ölüme sebep olacak bir kanseri atlamak demektir. Olayın bir diğer yönü ise prostat kanserine özgü bir kavram olan ‘klinik önemsiz kanserlere’ gereksiz yere teşhis konmasıdır. Bu oran da maalesef yüzde 40-50’leri bulabiliyordu. Bu da lüzumsuz tedavi ve ameliyat, demekti” dedi. 
Rutin tetkikler sonucunda prostat kanserinden şüphelenilen hastalarda “füzyon biyopsi” adı verilen yöntemle en doğru teşhisin konulabildiğini anlatan Prof. Dr. Sözen “Bu yöntemde, multiparametrik prostat MR’ı ile prostat bezinde kanser için şüpheli bir alan olup olmadığına bakılır. Eğer varsa, kanser şüphesi tespit edilen bölümler işaretlenip daha sonra özel bir yazılım sayesinde ultrasona yerleştirilerek, biyopsi yaparken MR ve ultrason görüntülerinin birleşmiş hâlini görüp, doğru noktadan, doğru hedeften biyopsi yapılır. Bu metodun ismi ‘Prostat MR Füzyon Biyopsisi’dir” dedi. 

“SİNSİ AĞRIYI” HAFİFE ALMAYIN

Prostat kanserinin sebebinin tam olarak bilinmediğini belirten Prof. Dr. Sinan Sözen, hastalığın prostat hücrelerinin kontrol dışı büyüyerek ve normal hücrelerin yerini alması ile ortaya çıktığını söyleyerek, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Sözen ailesinde prostat kanseri hikâyesi olanların 40 yaşından itibaren, diğerlerinin 50 yaşından itibaren düzenli Üroloji muayenesi ve PSA testi yaptırmaları gerektiğini söyleyerek, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: 

l İdrar yapma güçlüğü
l İdrar akışında kuvvet azalması
l İdrarda kan görülmesi
l Kasık bölgesinde rahatsızlık hissi
l Kemik ağrıları

Risk grubunda mısınız?

l Yaşla birlikte risk artar
l Siyahi ırktan olmak
l Ailede prostat ve meme kanseri öyküsü
l Hayvansal yağ ve proteinden zengin beslenmek
l Androjen adı verilen erkeklik hormonunun fazla olması
l Hareketsiz yaşam sürmek

DÜNYACA ÜNLÜ ÜROLOGLAR ANKARA’DA BULUŞACAK

Prof. Dr. Sinan Sözen Üroonkoloji Derneği ve ASCO (American Society of Clinical Oncology) nun işbirliği ile üroonkoloji kongrelerinin en önemlilerinden ASCO Highlight of GU 2017 bu yıl ilk defa Türkiye’de yapılacağını söyledi. Prostat kanseri, böbrek tümörü, mesane ve testis kanseri gibi en sık görülen kanserlerin dünya bakış açısıyla tüm branşlar tarafından bilimsel olarak son bilgilerle değerlendirileceği sempozyum, 5-6 Mayıs 2017 tarihlerinde Ankara Hilton Otel’de yapılacak. 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...