HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'İstanbul, Avrupa’nın sağlık başkenti olacak'

Düzenleyen: /
'İstanbul, Avrupa’nın sağlık başkenti olacak'
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Kemal Memişoğlu, Sağlık, Haber

SAĞLIK Haberleri

İstanbul, hâlen devam eden 17 büyük hastane inşaatı ile büyük bir şantiye gibi. Şehirdeki 35 bin hastane yatağının 2023’e kadar 50 bine çıkması hedefleniyor. İnşaatlar tamamlanınca İstanbul, Avrupa ve Orta Doğu’nun sağlık cazibe merkezi olacak.

Ziyneti Kocabıyık - İstanbul, dünyanın en büyük şehirlerinden bir tanesi. Birleşmiş Milletler’e üye 124 ülkeden daha büyük olan İstanbul’un sağlık problemleri de büyük. 14 milyon 800 bin kişinin yaşadığı, iki kıtaya dağılmış bu megakentin sağlık planları da özel olarak yapılıyor. İstanbul’da sağlığın patronu ise aslında bir genel cerrah olan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu… Bayram dedik, Prof. Dr. Memişoğlu’nun kapısını çaldık. Prof. Dr. Memişoğlu, İstanbul’un sağlık projelerini Türkiye gazetesi okurları için anlattı…
'İstanbul, Avrupa’nın sağlık başkenti olacak'
AMELİYATHANEDEN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunu. Genel cerrahi uzmanı olan Prof. Dr. Memişoğlu 1999-2000 yılları arasında Miami Üniversitesi Karaciğer ve Gastrointestinal Transplantasyon Ünitesinde bulunmuş. Kamu sektöründe yöneticilik görevine 2002 yılında PTT Hastanesi Başhekimi olarak başlamış. 2012 yılında İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı olarak atanmış. Prof. Dr. Memişoğlu İstanbul Sağlık Müdürlüğü görevini 6 Ekim 2016’dan yana sürdürüyor. 

¥ İstanbul, sağlık yatırımları açısından büyük bir şantiye gibi. Sağlıkta neler bekliyor İstanbulluları?  
Hem Asya hem Avrupa kıtasında hastane yatırımlarımız devam ediyor. On yedi büyük inşaat yürütüyoruz. Bunların küçük bir kısmını hizmete soktuk. 2023’e kadar birer ikişer hastanelerimizin bazılarını yeniden yaparak, bazılarını yenileyerek İstanbulluların hizmetine sunacağız. 

¥ Yeni hastaneler İstanbul’a ne kazandıracak?
Kaliteli yatak sayılarımız artıyor. Şu anda İstanbul’da özel ve kamuda olmak üzere 35 bin hasta yatağımız var. 10 bin kişiye 17 yatak düşüyor. Biz bunu 30-35’e çıkarmaya çalışıyoruz. Asıl hedefimiz 2023 yılına kadar toplam yatak sayısını 50 bin yatağa çıkarmak. Birkaç sene içinde İstanbul’a 4 bin yatak ilave olacak. Sadece yatak sayısını artırmıyoruz. Kamu hastanelerindeki 15 bin yatağı 4-5 kişilik koğuş sisteminden tek kişilik, banyolu, tuvaletli son derece lüks modern odalar hâline getireceğiz. İstanbul’un Avrupa’nın sağlık başkenti olması için çalışıyoruz. 

¥ Taksim’deki devlet hastanesinin inşaatı uzun zamandır devam ediyor. Şu anda ne durumda?
İnşaatın yüzde 60’ı bitmiş durumda. Çok yakın zamanda orayı da 250 yataklı modern bir hastane olarak İstanbullulara kazandıracağız.
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin yenilenmesi gündemde. Ancak şehrin akciğerleri durumundaki bahçesinin küçüleceği, yeşil alanların yok edileceği yönünde endişeler var. 
Bu hastanenin binaları çok eski. Bunların yerine güzel bir yeni hastane projemiz var. Yeni hastaneyi şu andaki binaların bulunduğu alana yapacağız. Sadi Konuk Hastanesine de ilaveler yapacağız. Ancak insanlarımız tedirgin olmasın. Yeşil alan kesinlikle kaybolmayacak. 
'İstanbul, Avrupa’nın sağlık başkenti olacak'
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu:EN BÜYÜK TUTKUM DAĞ BİSİKLETİ

Spor, Prof. Dr. Memişoğlu’nun hayatında önemli bir yer tutuyor. Bütün yoğun programına rağmen haftada en az 2 defa spor salonunda spor yaptığını söyleyen Prof. Dr. Memişoğlu, en büyük tutkusunun ise dağ bisikleti olduğunu anlatıyor. Sık sık kaskını takıp yollara düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Memişoğlu “Taşdelen’de oturuyorum, Şile yolunun yarısına kadar gidip geliyorum. Bisiklete binerken 3. köprünün yapılışını baştan sona izledim. Bisikleti herkese tavsiye ederim” diyor.  Prof. Dr. Memişoğlu beslenmesine de çok dikkat ediyor. Daha çok protein ağırlıklı beslenmeyi tercih ettiğini söyleyen Memişoğlu “Şeker kullanmam, ekmek yemem. En çok sütlü tatlıları ve karpuzu severim. Rize doğumluyum. Çocukluğum Karadeniz’de geçti. Tabiatıyla balığı severim. Hamsiyi balık olarak kabul etmiyorum. Onun dışındaki bütün balıklara da bayılırım” diyor. 
'İstanbul, Avrupa’nın sağlık başkenti olacak'
MİNNET DUYUYORUM
15 Temmuz’da sağlıkçılar büyük bir sınav verdi

Prof. Dr. Memişoğlu: “Darbe girişimi sırasında yaralıların taşındığı Beykoz Devlet Hastanesi, Zeynep Kâmil, Haydarpaşa gibi hastanelerin içinde olduğu Kuzey Kamu Bölgesi’nin genel sekreteriydim. O geceyi unutmak mümkün değil…”

¥ Özel dal hastaneleri tüm Türkiye’de problem. Özellikle kanser tedavisi verilen onkoloji merkezleri özel hastanelerde bulunuyor. Kamunun bu yöndeki çalışmaları nelerdir?
Şehir hastanelerinin içinde onkoloji hastaneleri de olacak. Şu andaki rutin hastanelerimizde de bu kanser merkezleri çok aktifleştirilmiş durumda. Devlet hastanelerinde, ışın tedavisi de kemoterapi de verecek bölümler açıldı. Tabii ki daha modern hâle getirilecek. Şu anda Bağcılar, Sadi Konuk, Samatya, Şişli Etfal, Kartal, Marmara, Pendik, Ümraniye ve Haydarpaşa onkoloji tedavisi yapacak hale getirilmiş durumda.

¥ 15 Temmuz yaklaşıyor. Siz o sırada olayların en sıcak noktasındaki hastanelerin yöneticisiydiniz. O geceyi anlatır mısınız?
15 Temmuz gecesi kötüydü bizim için. Allah bu memlekete bir daha böyle bir şey yaşatmasın. Vatan hainlerinin olduğunu biliyorduk ama bu kadarını düşünmüyorduk. Ben 15 Temmuz gecesi Zeynep Kâmil Hastanesi, Beykoz Devlet Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesinin de içinde bulunduğu, hastaneler grubunu yöneten Kuzey Kamu Bölgesi’nin Genel Sekreteri’ydim.  O gece sağlıkçılar gerçekten çok büyük bir fedakârlıkla çalıştılar. Darbe girişimini duyan doktorlarımız,  nöbeti olmadığı hâlde insanlarımıza yardım etmek için hastanelerimize koştular. Çok sayıda can kurtardılar. Hepsine çok minnettarım. Ben de böyle bir mesleğin üyesi olmaktan gerçekten büyük gurur duyuyorum. Hepsine teşekkür ediyorum. O geceyi ve vatan hainliklerini unutmamamız, milletçe birbirimize sık sıkıya kenetlenmemiz lazım.  

PALYATİF BAKIM MERKEZLERİ AÇILIYOR
¥ İstanbul’da yoğun bakım yatağı konusunda da sıkıntılar yaşanıyor. Yoğun bakım hizmetlerini iyileştirme adına neler yapılıyor?

İstanbul’da 6.660 yoğun bakım yatağımız var. Bu hiç de kötü bir sayı değil. Ancak mevcut yataklar iyi kullanılamıyor. Yoğun bakımlara yatışlarımızı azaltmayı planlıyoruz. Gerçek ihtiyacı olan insanların yoğun bakıma yatırılması gerekirken, son dönemdeki hastalar da tıbbi hizmet almak için bu yatakları kullanıyor. Şimdi özellikle ileri dönem kanser hastalarının yatabileceği palyatif bakım dediğimiz servisler kuruyoruz. Artık tıbbi olarak sadece destek tedavisi verebileceğimiz, kaybetme aşamasında olduğumuz hastalarımızı palyatif servislerimizde tutmak istiyoruz.  Çünkü orada hem dinî vecibeleri yerine getirecek hem de sağlık desteğini alacaklar. Üsküdar, Beykoz, Haydarpaşa, Avrupa Yakası’nın  Beyoğlu bölgesi ve Büyükçekmece’deki devlet hastanelerimiz de kuruldu. Yavaş yavaş bu sayıları artıracağız. 
'İstanbul, Avrupa’nın sağlık başkenti olacak'
Mobil noktalar hızlı çözüm getirdi
¥ Yoğun trafik yüzünden İstanbul’un en önemli sorunlarından biri acil hizmetler. Özellikle 112 hizmetlerinde nasıl bir yaklaşım sürdürüyorsunuz?

Bu yılın başında 112 hizmetlerinde “Mobil noktalar” adını verdiğimiz noktalar oluşturduk. Vakalara hızla müdahale edebilmek için trafiğin yoğun olduğu saatlerde İstanbul’un 20 noktasında ambulansları bekletiyoruz. Bu ambulanslar 07.00-10.00 ve 17.00-19.00 saatleri arasında en merkezî noktalarda konuşlanıyor ve acil durum olduğunda trafiği büyük ölçüde bertaraf etmiş oluyoruz. Bu şekilde 850 vakaya müdahale ettik. 

KIRMIZI ACİLLER ÖZELLERE GİDEBİLİYOR
Özel sektörden acil vakaların yükünü de paylaşmalarını da rica ettik. Kırmızı acil dediğimiz çok acil olan bazı vakaları özel hastanelere de taşıyoruz. Kalp krizi, travma, felç gibi durumlarda komuta merkezi, hastayı en yakınındaki uygun olan özel hastaneye yönlendiriyor. Acil vaka yönlendirdiğimiz hastaneye 1,5 saat içinde başka hasta göndermemeye gayret ediyoruz. Özel hastanelerden de 112 Acil Servis ambulanslarıyla gelen hastalardan fark alınmamasını istiyoruz. 

Fotoğraflar: Bünyamin Çelik

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...