Kalp krizine erken uyarı sistemi

Düzenleyen:
Kalp krizine erken uyarı sistemi

SAĞLIK Haberleri

Kalp damarlarının etrafında biriken yağ ve iltihap, kriz geçirme riskini artırıyor. Bu durum kalp tomografisi ile görüntülenebiliyor.

Ziyneti Kocabıyık

Bilim insanları, kimin kalp krizi geçireceğini tahmin edebilecek yeni bir kalp görüntüleme yöntemi geliştirdi. Oxford Üniversitesindeki araştırma ekibine göre yeni görüntüleme sistemi, kalp krizi ve felçleri erken teşhis etmeyi hedefliyor.  Yeni sistem, kimlerin kalp krizi riski altında olduğunu belirlemek için kalp damarlarının etrafındaki yağ ve iltihaplanma veya kızarıklık şeklinde açıklanabilecek iltihabı inceliyor.  Bir yerimiz kesildikten sonra bu bölgede oluşan kızarma, şişme veya acı hissinin vücuttaki bütün organlarda görüldüğünü söyleyen araştırmacılar “Kalp damarlarının içindeki iltihap, kararsız plakların birikimiyle ilişkilendiriliyor. Bu plaklar parçalanabiliyor ve kalp damarını tıkayıp, kalbi oksijensiz bırakıyor, yani bir başka deyişle kalp krizini tetikliyor” diyorlar. 
Science Translational Medicine adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma, iltihabın kalp damarlarının dışındaki yağların davranışını nasıl değiştirdiğini gösteriyor.  İltihap ortaya çıktığında yağ çözünmeye başlıyor ve etrafındaki doku sulanıyor. Bu durum, kalp muayenelerinin bir parçası olan tomografilerde görülebiliyor. Araştırma ekibi yıl sonunda sağlıklı gözüken yaklaşık 2 binden fazla kişinin kalp tomografilerini inceleyerek, metotlarının kalp krizini tahmin etmekte ne kadar işe yaradığını ölçecek. Araştırmacılardan Prof. Dr. Charalambos Antoniades “Bu teknoloji, gelecekte kimin kalp krizi geçireceğini tahmin edilebilecek seviyede bir teknoloji. Bu da ilaçlarını değiştirebileceğiniz  anlamına geliyor” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...