Dr. Özpolat: Kanseri 50 yıl içinde çözeceğiz

Düzenleyen:
Dr. Özpolat: Kanseri 50 yıl içinde çözeceğiz

SAĞLIK Haberleri

Kanseri, şeker ve hipertansiyon gibi kronik bir hastalık şekline getirmeye çalıştıklarını belirten Dr. Özpolat, “Bunun için birden fazla ‘akıllı’ ilaç kullanacağız” dedi.

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özpolat, bir program kapsamında geldiği Çanakkale’de, kanserin en basit tanımıyla ‘kontrol edilemeyen hücre çoğalması’ olduğunu söyledi. Bazı kanserlerde başarı oranlarının akıllı ilaçlar sayesinde hissedilir şekilde değiştiğini vurgulayan Özpolat “Daha önce başarı oranı lösemide yüzde 30 iken, akıllı ilaçlar sayesinde yüzde 90’a çıktı. Mesela bizim hastanemizde bin hastadan oluşan bir meme kanseri serisi var. Bunları inceliyoruz, bakıyoruz. Bazı hastalar çok daha uzun yaşıyor, bazıları çok daha erken hayatlarını kaybedebiliyor. Niye aynı ilacı alanların bir kısmı bu şekilde ölüyor. Bunlara sebep olan genleri bulup, bu genlerin aktivitesini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. O da genellikle ilaç direnciyle ya da yayılmayla ilişkili olabiliyor. Kanser tedavisinde bir ilaç yerine birden fazla ardışık kullanılan ilaçların etkili olabileceğini düşünüyoruz. Mesela, hasta bir akıllı ilaç kullandı, 3 yıl sonra buna bir direnç gelişti. Sonra başka bir akıllı ilaçla devam ediyoruz. Dolayısıyla artık kanseri tamamıyla ortadan kaldıramasak bile kronik hâle getirebiliyoruz. Şeker hastalığı, hipertansiyon gibi. Bunun yapılabileceğini düşünüyoruz. Kanser 50 yıl içinde çözülmüş olacak. Çünkü bu çalışmalar büyük ivme kazandı” ifadelerini kullandı. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...