B12 eksikliği nedir? | B12 içeren meyve ve sebzeler| B12 Vitamini Nelerde Var?

Düzenleyen:
B12 eksikliği nedir? | B12 içeren meyve ve sebzeler| B12 Vitamini Nelerde Var?

SAĞLIK Haberleri

B12 vitamini eksikliği son zamanlarda bir çok insandan görülmekte. Tedavisi için ilaç yerine doğal besinlerden yararlanmak isteyenler B12 vitamini nelerde var? B12 olan besinler hangileri diye merakla aratıyor. Peki B12 eksikliği nedir, neden olur? B12 vitamini eksikliğini, sadece vejeteryenlar, veganlar, yaşılar yaşamaz. Herkes b12 eksikliği yaşayabilir. Yapılan bir araştırmaya göre, 50 yaş üstü her 31 kişiden birisi, B12 vitamini yetersizliği yaşıyor. Peki B12 vitamini içeren meyve ve sebzeler nelerdir? B12 hangi besinlerde bulunur? B12 vitamininin bulunduğu yiyecekler nelerdir? İşte B12 eksikliği ile ilgili merak edilenler...

B12 eksikliği nedir? B12 vitamininin ana görevi kırmızı kan hücresi üretimi ve merkezi sinir sisteminin korunmasıdır. Eğer vücudumuzda kan hücrelerinin üretim için yeterince B12 vitamini yoksa o zaman üretilen kan hücreleri kalitesiz ve güçsüz olurlar. Peki B12 vitamini nelerde var, B12 olan besinler hangileri... İlaç yerine doğal olarak B12 vitamini almanın yolları nelerdir? B12 vitamini eksikliğini, sadece vejeteryenlar, veganlar veya yaşlılar yaşamaz. Yapılan bir araştırmaya göre, 50 yaş üstü her 31 kişiden birisi, B12 vitamini yetersizliği ile yaşıyor. İşte B12 eksikliği ile ilgili merak edilenler...

B12 eksikliği nedir? , B12 Vitamini Nelerde Var?, B12 Olan Besinler, B12 neden olur gibi merak ettiklerinizi sizler için bu haberde derledik.

B12 EKSİKLİĞİ NEDİR?
B12 vitamini, –kobalamin olarak da bilinir– vücudunuzdaki birçok reaksiyonun oluşabilmesi için gerekli olduğu kadar sinir hücrelerinin, alyuvarların ve DNA'ların sağlığı için de gerekli olan, suda çözünebilen bir vitamindir. Vücuttaki en önemli görevini, detoksifikasyon yollarını sağlamada kritik bir adım olan metil grubu vericilerinden birisi olarak yapar.

B12 eksikliği nedir? | B12 içeren meyve ve sebzeler| B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 birçok formda bulunur; en yaygınları siyanokobalamin ve metilkobalamindir. Siyanokobalamin, katkı maddelerinde ve enerji içeceklerinde yaygın olarak bulunur. Ancak, vücut tarafından kullanılabilmesi için metilkobalamine dönüştürülmesi gerekir.

İşler bunlarla da sınırlı kalmıyor; nüfusun yaklaşık %50’sinin MTHFR genlerinde en az bir, %10’unun ise en az 2 mutasyon meydana geldiği tahmin ediliyor. Bu durum, bahsedilen kişilerin siyanokobalamini metilkobalamine dönüştürmekte güçlük yaşadıkları anlamına geliyor. Yani, bu gen üzerinde ne kadar çok mutasyon olursa, dönüşüm o kadar zor olacaktır ve dışarıdan metil-b12, folik asit ve b6 takviyesine ihtiyaç duyulacaktır.

B12 hangi besinlerde bulunur? B12 içeren meyve ve sebzeler
Kimya Mühendisi Nigar Yıldırım, “B12 vitamini ve son dönemlerde adından sıklıkla söz ettiren ginkgo biloba bitkisi tam bir zihin dostudur” dedi. B12 vitaminini deniz, et ve süt ürünleri ile yumurta ve peynirden alınabileceğini belirten Yıldırım, “B vitamini kompleksleri ve ginkgo bitkisi bir araya gelince günlük hayatın koşturmacasına doğal destek olarak günlük alınması gereken bir gıda takviyesi konumundadır. B vitaminlerinden özellikle büyük öneme sahip B12 vitaminini deniz ürünlerinden, et ve süt ürünlerinden, yumurta ve peynirden alabiliriz. Akşamlar eve daha zinde gitmek istiyorsanız, sevdiklerinizle daha kaliteli zaman geçirmek, uyku kalitenizi arttırmak istiyorsanız, B vitamini kompleksi ve ginkgo bitkisini günlük almalısınız.Aradaki farkı düzenli kullanım sonucu,hemen fark edeceksiniz”şeklinde konuştu. 

B12 YETERSİZLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Zayıflık, yorgunluk ve düşük enerji seviyesi
Nefes darlığı
Kalp çarpıntısı
İştah kaybı
İshal ve kabızlık gibi sindirim problemleri
Sık sık kanama ya da deride morarma
Kansızlık
Depresyon ya da ruh halinde değişimler
Ellerde ya da ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
Algıda bozukluk, hafıza kaybı, kafa karışıklığı, bunama

Eğer gözardı edilirse, B21 eksikliği bütün vücudu etkiler ve kalıcı beyin ve sinir hasarına yol açabilir. Bazı durumlarda B12 eksikliği tanıda gözden kaçırılabilir ve Alzheimer, MS, bipolar hastalığı, otizm ve bazı kanser çeşitlerinde olduğu gibi yanlış teşhis koyulabilir.

B12 eksikliği nedir? | B12 içeren meyve ve sebzeler| B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 HANGİ BESİNLERDE VAR?

B12 vitamininin ana kaynağı hayvansal gıdalardır ve pek çok hayvansal gıda bu vitamin bakımından zengindir. Günümüzde bazı bitkisel gıdalara sonradan B12 vitamini eklenmektedir. Satın aldığınız bitkisel gıdanın B12 vitamini içerip içermediğini ambalajında bulunan “içindekiler” bölümünden öğrenebilirsiniz.

Deniz Ürünleri: Balık yumurtası en çok B12 vitamini içeren gıdalar arasındadır. 50 gram balık yumurtası günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 5 katını karşılar.

Ülkemiz mutfağında pek popüler olmayan, ancak B12 bakımından zengin bir diğer deniz ürünü ise ahtapottur. 15 gram ahtapot günlük B12 ihtiyacının tamamını karşılamaya yeter.

Yüksek miktarda protein ve esansiyel yağ asitleri içeren uskumru, somon, sardalya ve ton balıkları aynı zamanda iyi birer B12 vitamini kaynağıdır.

100 gram uskumru günlük B12 ihtiyacının 3 katını, aynı miktarda somon yine 3 katını, ton balığı yaklaşık 2 katını, sardalya 1.5 katını karşılar. B12 bulunan diğer deniz ürünleri ise istiridye ve midyedir.

Et: Sırasıyla; kuzu ciğeri, sığır ciğeri, dana ciğeri, hindi ciğeri, ördek ciğeri ve kaz ciğeri B12 vitamini bakımından en zengin et ürünleridir.

Bunlar dışında sığır eti veya dana kıyma da hem B12 hem de protein, çinko ve demir bakımından oldukça zengindir. 100 gram kuzu eti günlük B12 ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar.

Yumurta ve Peynir: Yüksek kolesterollü olması bir yana peynir çeşitleri B2 (riboflavin), protein ve kalsiyum içerir. Peynir çeşitlerinde bulunan B12 vitamini miktarı peynir tipine göre farklılıklar gösterebilir.

Örnek olarak 100 gram beyaz peynir günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak 1/3’ünü karşılar. 1 adet yumurta sarısı ise günlük ihtiyacın %6’sını karşılar.

B12 eksikliği nedir? | B12 içeren meyve ve sebzeler| B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

Beslenmenizi en uygun şekilde yapın
Bağırsak problemlerinizi tedavi edin
MTHFR genlerinizi kontrol ettirin ve mutasyon varsa dışarıdan takviye alın
Kan sayımı yaptırın
Doktorunuzdan organik asit testi isteyin
Gerekli ise takviyeye başlayın

VİTAMİN B12 HAYVANSAL KAYNAKLI BESİNLERDEN SAĞLANIR
Vejetaryen kişiler, 65 yaş üstü kişiler, gebeler ve emziren anneler, gelişme çağındaki çocuklar, kronik hastalığı olan kişiler, yetersiz ve dengesiz beslenen herkes vitamin B12 yetersizliği yönünden risk altında olduğuna dikkat çeken Dr. Uysal, B12 yetersizliğinin tedavisiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Vitamin üretimi vücutta yapılamadığı için mutlaka dışarıdan besin veya diğer şekillerde alınması gerekmektedir. Vitamin kaynakları bitkisel değildir. Hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanmalıdır. Et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir, karaciğer, yürek ve böbrek gibi yiyecekler en iyi vitamin B12 kaynaklarındandır. Özellikle vejetaryen olanlarda vitamin B12 eksikliğine daha çok karşılaşılmaktadır. Tedaviye doktorunuz karar vermelidir. Kişinin kendisi bu kararı veremez. Kan tahlili sonucunda ölçülen B12’nin değerine bakılarak, hastanın genel tablosu ve beslenme alışkanlıkları gibi durumlar göz önüne alınarak en uygun tedaviyi doktorunuz düzenleyecektir. Yetişkin veya yaşlı fark etmez, gereksinimin olduğu her durumda besin ya da ilaç desteği ile vitamin B12 desteği yapılmalıdır.”

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...