Karın ağrısı, kanserin habercisi olabilir

Düzenleyen:
Karın ağrısı, kanserin habercisi olabilir

SAĞLIK Haberleri

Beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ve aşırı kilonun etkili olduğu kalın bağırsak kanseri, erken teşhis konulduğunda en başarılı şekilde tedavi edilebilen kanser türleri arasında yer alıyor.

Ziyneti Kocabıyık

K­­alın bağırsak kanseri dünyada en sık görülen kanser türlerinin başında geliyor. 50 yaşından sonra görülme sıklığı artan bu kanserin, son yıllarda 20-30 yaş arasında da görülmeye başlaması beslenme tarzındaki değişiklik ve çevresel faktörlerin etkisini akla getiriyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre kalın bağırsak kanseri Türkiye’de en sık görülen ilk 5 kanser türü içinde yer alıyor. Ölüm sıklığı açısından ise en çok öldüren kanserler içinde 3. sırayı işgal ediyor. 

ERKEN TEŞHİS BAŞARIYI ARTIRIYOR

İyi haber; kalın bağırsak kanseri erken teşhis edildiğinde en başarılı tedavi sonuçlarının alındığı kanser türü… Uzmanlar, belirtilerin dikkate alınması ve tarama yaptırılması konusunda uyarıda bulunuyorlar. Türkiye Hastanesi hekimleri Prof. Dr. Hasan Taşçı ve Opr. Dr. Cavit Hamzaoğlu, kalın bağırsak kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı…

TUVALET ALIŞKANLIĞINIZ DEĞİŞTİYSE

Kalın bağırsak kanserlerinin ilk belirtisi dışkılama sayısındaki değişmedir. Bu belirti kalın bağırsağın son bölümündeki kanserlerinde daha belirgindir. Hastalarda kabızlık ve sonrasında  ishal oluşur.

Makattan gelen kanama önemli bir belirtidir. Kanama iki şekilde oluşur. Gözle görülür kanama durumunda hastalar genellikle basur  olduklarını düşünürler ve doktora gitmezler. Bu çok önemli bir zaman kaybına sebep olur. Bazı durumlarda gizli kanama vardır. Dışkıda kan görülmez ama hastalar kansızlık şikâyeti ile başvururlar. 
Dışkının tam yapılamaması ya da dışkılamanın ağrılı olması karın ağrısı en sık belirtilerden biridir ve bağırsağın kısmi tıkanmasına bağlı oluşur. Sol kalın bağırsak kanserleri, sağa göre daha fazla tıkanma yaparlar. İleriki dönemlerde kilo kaybı ve karın içinde kitle hissi olabilir.  

AŞIRI YAĞLI BESLENME RİSK FAKTÖRÜ

Kalın bağırsak kanserinin gelişiminde çeşitli sebepler sıralanabilir. Ayrıca ülseratif kolit, Crohn koliti, radyasyon ve polipler kansere zemin hazırlayan faktörlerdir. Geçmişinde meme kanseri olanlarda, kolon kanseri riski daha fazladır. Beslenme şekli de kolon kanseri için önemli bir risk faktörüdür.  Yağlı ve aşırı kalorili gıdaların fazla tüketilmesi, düşük kalsiyumlu yiyecekler ve lifli gıdaların az alınması kolon kanserinin sebepleri  arasında yer alır.

KABIZ OLMAYIN!

Dışkının bağırsak içinde uzun süre kalması kanser gelişimini tetikler. Bu yüzden kabız olmamaya çalışmak gerekir. Bunun için günlük sıvı alımı dışkı kıvamının yumuşatılması ve kalın bağırsakta geçiş zamanının hızlandırılması kolon kanserinden korunmada çok önemli faktörlerden biridir. Kalın bağırsak kanserlerinde genetik 
geçişten söz edilebilir. Vakaların yüzde 5-10’u ailesel eğilimi  olan kişilerde görülür. 

KOLONOSKOPİ ŞART

Kolon kanserinin en etkili tarama şekli kolonoskopidir. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerin, yakınlarında kaç yaşında kolon kanseri tespit edilmişse bundan 10 yıl önce kolonoskopi yaptırmaya başlaması gerekmektedir. Ailesinde kolon kanseri hikâyesi olmayan veya herhangi bir şikâyeti olmayanların 50 yaşından önce kolonoskopi yaptırması gerekir. Kalın bağırsak kanserlerinde kanda karsino embriyojenik antijen (CEA yüzde 97  oranında pozitif çıkabilir ama tek başına teşhis  koydurucu değildir. Kolon kanseri tedavileri; tümörün çıkarılmasına yönelik ameliyat ve sonrasında radyoterapi  ve birlikte kemoterapidir.

 

 


 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...