Kanser hastası hiç mi şeker yemesin?
SAĞLIK Haberleri
Kanser tedavisi sırasında doğru beslenmenin tedavinin başarısını etkilediğini söyleyen Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özyiğit “Hasta ne kadar iyi beslenirse, yan etkiler o kadar iyi yönetilebilir, tedavi sırasında güçsüz düşen hasta daha fazla direnç kazanır. Beslenmede esas olan işlenmiş, paketli gıdalar yerine doğal ve taze gıdaları tüketmektir” dedi.
Ziyneti Kocabıyık
Kanser hastalarının en çok üzerinde durdukları konunun “şekeri tamamen beslenmeden çıkarmak” olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özyiğit “Herkesin olduğu gibi kanser hastasının da şekere ihtiyacı vardır. Bu sebeple bal, pekmez, meyve şekeri gibi şekerlerin makul ölçülerde tüketilmesi gerekir. Tüketilmemesi gereken glikoz şurubundan yapılan tatlılardır. Şeker tüketimi kanserin tuttuğu organa göre de değişebilir. Obez hastalarda kilo vermesi için şekeri kısıtlayabiliriz ancak mide, bağırsak, gırtlak kanseri gibi kanserlerde hasta zaten düzgün beslenemez. Gücünü kaybeder. Bu yüzden tabii şeker, bu hastalarda enerji kaynağı olur. Mesela sütlü dondurma bizim hastalarımıza tavsiye ettiğimiz bir tatlıdır” dedi.