Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kanseri önlemenin 8 kanıtlanmış yolu

Kanseri önlemenin 8 kanıtlanmış yolu

SAĞLIK Haberleri

Çağımızın hastalığı kanser genetik veya çevresel faktörlerden dolayı gelişebilir. Kanserin bazı sebeplerine önlem alınamaz ama düzenli beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile kansere yakalanma riski azaltılabilir. İşte kanseri önlemenin 8 kanıtlanmış yolu

SAĞLIKLI BESLENİN

İşlenmiş yiyecekler DNA'nıza zarar vererek kanser riskini arttırır. Bir araştırmaya göre hazır pasta sosları kullanan kadınların göğüs kanseri olma riski sağlıklı beslenenlere göre 3 kat daha fazla. Uzak durmanız veya tüketimini azaltmanız gereken yiyecekler arasında makarna, pirinç, kırmızı et, yüksek yağlı süt ürünleri ve yumurta var.

KİLO VERİN

Sigaradan sonra kanserin en büyük dış faktörlerinden obezitedir. Fazla kilolu olmak sizi göğüs, mide, pankreas ve prostat kanserine karşı dayanıksız yapar.

YOĞURT YİYİN

Yoğurt gibi probiyotik yiyecekler tüketmek bağışıklı sistemini kuvvetlendirerek kanser hücrelerine karşı savaşır. Yoğurt, kefir gibi probiyotik açıdan zengin gıdalar gut bakterilerinin sağlığı için çok önemlidir. Probiyotik yiyeceklerin yanı sıra meyve, sebze, kurubaklagiller, yüksek lifli gıdalar gibi prebiyotik gıdalarda gut bakterilerinin beslenmesi ve büyümesi için gereklidir.

ASPİRİN ALIN

En az 5 yıl boyunca düşük düzeyde aspirin kullanmak bağırsak kanseri riskini azaltır. Uzmanlar 50-59 yaş arası insanların düzenli olarak aspirin kullanmasını öneriyor. Ayrıca kanser hastalarının aspirin kullanması kanserin yayılmasını önler.

ETLERİNİZİ MARİNE EDİN

İşlenmiş kırmızı et tüketimi bağırsak ve mide kanseri ile ilişkilidir. Etleriniz yüksek ısıda pişirdiğinizde ortaya kanser yapıcı bileşenler çıkar. Bu yüzden etlerinizi pişirmeden önce kekik, biberiye, fesleğen gibi baharatlarla marine edin.

LİFLİ GIDALAR TÜKETİN

Lifli gıdalar sindirimi kolaylaştırıcı ve bağışıklı sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir. Lifli gıda, meyve ve sebze tüketiminizi günde 5 porsiyona yükselterek kendinizi 14 farklı kanser çeşidinden koruyabilirsiniz.

GÜNEŞ KREMİNİ AKSATMAYIN

Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak cilt kanserine sebep olur. Kanserler arasında önlenmesi en kolay olan bu kansere yakalanmamak için güneş kremi kullanmayı aksatmayın.

DAHA FAZLA HAREKET EDİN

Bir araştırmaya göre günde 30 dakika egzersiz yapmak göğüs ve bağırsak kanseri riskini büyük ölçüde azaltır. Aktif olmak vücuttaki hormon seviyelerini dengeler. Kanser riskinizi azaltmak için daha aktif bir hayat tarzı benimseyin ve her gün egzersiz yapmak için kendinize vakit ayırın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...