HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Yılan ısırınca ne yapmalıyız? (Aref'i yılan ısırdı! Yılan sokması tedavisi nasıl yapılır?)

Düzenleyen: /
Yılan ısırınca ne yapmalıyız? (Aref'i yılan ısırdı! Yılan sokması tedavisi nasıl yapılır?)
Yılan, Zehir, Yılan Sokması Nasıl Tedavi Edilir, Yılan Isırınca Ne Yapılır, Yılan Isırığına Ne İyi Gelir , Haber

SAĞLIK Haberleri

İlüzyonist Aref Ghafouri'yi yılan ısırdı. Günlerdir konuşulan haberin doğruluğu hâlâ tartışılırken uzmanlardan kritik bir uyarı geldi. Yılanın ısırdığı bölgeye doğru tedavi yapılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, yılan ısırınca ne yapmalıyız, yılan sokması tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara cevap verdi.

Yılan sokması nasıl tedavi edilir, yılan ısırınca ne yapılır, yılan ısırığına ne iyi gelir gibi merak edilen sorulara uzmanlar cevap verdi. İlüzyonist Aref Ghafouri'yi yılan ısırdı ortalık karıştı. Türkiye günlerdir Aref'in gerçekten ısırılıp ısırılmadığını tartışırken, ünlü ilüzyonistin tedavisi Mısır'da sürüyor. Yanı sıra yılan ısırmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldıray Çete, yılan ısırması konusunda filmlerden insan hayatına giren son derece yanlış uygulamalar olduğuna dikkati çekerek, "Yarayı kesmek, emmek, oraya bir şey sürmek, masaj yapmak gibi. Yılanın ısırdığı yeri kesmeyin, emmeyin." dedi. Aref, konuyla ilgili açıklamasında yılanın soktuğu yeri emerek zehri çıkartmaya çalıştığını ifade etmişti.

"AREF'İN ISIRILMASI İLGİNÇ BİR VAKA"

Dr. Çete, illüzyonist Aref Ghafouri'nin kobra yılanı tarafından ısırılmasının ardından gündeme gelen konuyla ilgili, AA muhabirine açıklamada bulundu. Kobra ısırığının çok da alışık olunan bir durum olmadığını ifade eden Çete, Türkiye'de eğlence amaçlı sahiplenilen kobra yılanlarının insanları ısırmasını, pratik hayatta neredeyse hiç görmediklerini dile getirdi. Ghafouri'nin ısırılmasının, hekimler için de ilginç bir vaka olduğuna değinen Çete, dünyada 2 bin 700'den fazla bulanan yılan türünden üçte birinin zehirli olduğunu bildirdi. Bu yılanların da yüzde 7'sinin insanı öldürecek düzeyde olduğunu vurgulayan Çete, "Türkiye'de sadece engerek yılanı zehirli. Türkiye'de 9 engerek türü var. Engerekler, hem erişkin hem de çocuklarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi zehirlenmelere yol açan önemli bir yılan türü." dedi.

Yılan ısırınca ne yapmalıyız? (Aref'i yılan ısırdı! Yılan sokması tedavisi nasıl yapılır?)

"TÜM YILAN ISIRIKLARININ YÜZDE 20'Sİ KURU ISIRIKTIR"

Ghafouri'nin hastane raporunu incelediğini anlatan Çete, şöyle konuştu: "Bazen yılanlar korkutmak ya da yuvasını koruma amaçlı ısırır ama aslında zehrini enjekte etmez. Buna 'kuru ısırık' diyoruz. Aref'in bize gelen raporuna bakarak ya da hastayı ilk anda muayene ederek kuru ısırık olup olmadığını anlamak çok da mümkün değil. Tüm yılan ısırıklarının yüzde 20'si kuru ısırıktır. Birçok yılan ısırığında erken dönemde bulgular ortaya çıkarken, bazı olgular da 24 saate uzayabiliyor. Uzun süre gözlemledikten sonra hiçbir bulgu, etki gelişmiyorsa o zaman 'kuru ısırık olmuş olabilir' diyebiliriz. Rapordan okuduğuma göre yılanın ısırdığı yerde şişlik ve his kaybı, uyuşukluk yakınmaları varmış. Belki buna bakarak, çok da kuru ısırık olmayabilir. Gerçekten oraya zehir vermiştir diye düşünüyorum."

YILAN ISIRIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yılan ısırdığında ilk verilen reaksiyonun korku olduğunu belirten Çete, korku ve paniğe bağlı bulantı, kusma, baş dönmesi, kendini kötü hissetme gibi durumların gelişebileceğini ifade etti.

Sağlık kuruluşuna başvuruna kadar basit, uygulanması gereken önlemlere işaret eden Çete, şunları kaydetti: "Atar damardan kan akışını zayıflatacak şekilde sıkmamak, turnike uygulamamak gerekiyor. Elastik bir bandajla atar damarın akımını bozmayacak şekilde bir bandaj üst tarafa yapılabilir. Yılanlar en fazla kol ve bacaklardan ısırır. Yılın ısırdıktan sonra ödem gelişeceği için yüzük ve bilezikler hemen çıkartılmalıdır. Kolu iple istirahate almak ve hareket ettirmeden sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Yılanların zehri kas hareketiyle vücutta daha hızlı yayılır. O nedenle yılanın ısırdığı nokta hareket ettirilmemeli."

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...