HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Tavuğu yerken bunu mutlaka yapın

Düzenleyen: /
Tavuğu yerken bunu mutlaka yapın
Tavuk, Tavuk Pişirme, Haber

SAĞLIK Haberleri

Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi; ayrıca tavuğu tüketirken derisini ayırdıktan sonra yenilmesi gerektiğini de belirtti.

Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi; ayrıca tavuğu tüketirken derisini ayırdıktan sonra yenilmesi gerektiğini de belirtti.

Yeterli ve dengeli beslenmenin yaşamın sürdürülmesi, fiziksel büyüme, mental gelişim, performans, üretkenlik, sağlık ve iyilik için büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. A. Gülden Pekcan, yazın sağlıklı beslenerek kilo vermek için süt ve ürünleri, et ve ürünleri, yumurta ve kurubaklagiller, taze sebzeler, meyveler ve ekmek (tam tahıl) ve tahıllardan yaşa ve cinsiyete göre günlük önerilen miktarlarda tüketmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak gerekiyor" dedi.

Beslenmenin bireye özgü olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Pekcan, "Bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite düzeyi, fizyolojik durumu (gebe veya emzikli oluşu), beslenme alışkanlıkları (öğün örüntüsü, öğün atlama durumu) ve besin tercihleri birbirinden farklıdır. Bu koşullara dayalı olarak bireyin yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanması gerekir. Beslenme durumu ayrıca bireyin sosyo-ekonomik düzeyine, kültürel yapısına, çevresel ve coğrafik koşullarına, besinlerin hazırlanma ve pişirilme olanaklarına, hastalık durumuna, ilaç kullanım durumuna göre planlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Pekcan, "Tavuk eti besin ögesi örüntüsünün dengeli olması, iyi kaliteli protein içermesi, yağ içeriğinin düşük olması, bazı vitamin ve mineraller için iyi kaynak olması nedeniyle vücut ağırlığı fazla olan kişilerde iyi bir seçenektir. Gebe ve emziren kadınların diyetinin vazgeçilmezidir. Besin ögesi örüntüsü dengelidir, kilo vermeye yardımcı olur" diye konuştu.

Zayıflamak isteyen kişilerin tavuk eti tüketirken dikkat etmeleri gereken bazı ilkeler olduğunu aktaran Prof. Dr. Pekcan, "Tavuğun beyaz eti tercih edilmelidir. Enerji içeriği kırmızı ete göre düşüktür. Derisinin ayrılması ile yağ içeriğinde ve dolayısıyla enerji miktarında azalma sağlanır. Tavuk eti pişirilirken yağ eklenmemeli, kızartması yapılmamalıdır.

Pişirmede ızgara, fırında pişirme, haşlama yöntemleri uygulanmalıdır. Tavuk etinin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salata eşliğinde tüketimi hem besin çeşitliliğinin arttırılmasına, diyette enerjinin azaltılmasına katkı sağlar. Haftada en az 2-3 kez tavuk etinin tüketilmesi iyi bir seçenektir ve kesinlikle tüketilmesi önerilmelidir" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...