Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kansızlık uykuyu bozuyor

Kansızlık uykuyu bozuyor

SAĞLIK Haberleri

Yatağa girdikten sonra bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi şikâyetlerle kendini gösteren huzursuz bacak sendromu, çok görülüyor ancak iyi bilinmiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Huzursuz bacak sendromu, toplumda her 100 kişiden birinde görülüyor. Yaş 60’ı geçince bu oran 100 kişiden 20’ye çıkıyor. Bu problemle yaşayan kişiler de bunun bir hastalık olduğunu bilmediği için tedavi alamıyor ve derin bir uykuya hasret şekilde hayatını sürdürüyor. Huzursuz bacak sendromunun özellikle geceleri yatağa yattıktan sonra baldır ve ayaklarda hatta bazen kollarda uyuşma, karıncalanma, uyuşukluk, yanma, iğnelenme, ağrı ile kendini gösteren nörolojik bir hastalık olduğunu söyleyen Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yılmaz Niyazi Yazman, “Yaşla birlikte görülme sıklığı artan huzursuz bacak sendromu, şeker yüksekliği, kansızlık ve demir eksikliği, antidepresan ve mide koruyucular gibi bazı ilaçların kullanımıyla tetiklenebiliyor” dedi.

GENETİK OLABİLİR
Genç yaşlarda ortaya çıkan huzursuz bacak sendromunun genetik geçişli olabileceğini söyleyen Dr. Yazman, “Huzursuz bacak sendromu olan hastaların birçoğu uyku sırasında belirli aralıklarla bacaklarda ortaya çıkan periyodik ve istemsiz bacak hareketlerinden şikâyet ederler. Bu da uykuya dalmayı zorlaştırır. Birçok hastada uyuşukluk ve huzursuzluk, akşam ve gecenin ilerleyen saatlerinde daha rahatsız edici olur. Şikâyetler, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bu yüzden bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, hastalar yataktan kalkıp ev içinde yürüyüş yapmak zorunda kalırlar” diye konuştu.
Yürüyüşle huzursuz bacak şikâyetlerinin hafiflediğini hatırlatan Dr.Yazman, şeker yüksekliğine bağlı olarak ortaya çıkan polinöropatide, uyuşukluk ve yanma şikâyetlerinin hareketle de değişmediğini ifade etti.  

Çayı kahveyi azaltın
Hastaların büyük bir kısmında sebebi tam olarak bulunamayan bu rahatsızlığa; demir eksikliği, ileri evre böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, parkinson hastalığı, sinirlerin değişik nedenlerle etkilenmesi, bacaklarda dolaşım bozukluğu ve varis, tiroit bezinin az çalışması ya da çalışmaması, ağır metal toksinlerine maruz kalmak, bazı hormonal hastalıklar ve hamilelik sebep olabiliyor. Bazı bulantı, depresyon ve psikoz ilaçları ile bazı sara ilaçları, antihistaminik içeren soğuk algınlığı ilaçları ve nifedipin içeren tansiyon ilaçları huzursuz bacak sendromu belirtilerini kötüleştirebiliyor. Bu sebeple hastalar bu grup ilaçları doktoruna danışmadan kullanmamalıdır. Ayrıca aşırı çay, kahve ve sigara da huzursuz bacak sendromunu tetikleyebiliyor.

Eksik vitaminlerin yerine konması şart
Huzursuz bacak sendromu şüphesiyle hekime başvuran hastaya birtakım testlerle teşhis konuluyor. Serum ferritin düzeyi, böbrek fonksiyon testleri, magnezyum, vitamin B12 ve folik asit düzeylerine bakılıyor. Huzursuz bacak sendromlu hastaların üçte birinde nöropati çıktığı için mutlaka EMG çekilmesi gerekiyor. Hastalara ilaç tedavisinin dışında destek olarak demir, magnezyum ve folik asit de veriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...