HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

C vitamini efsanesi sona mı eriyor? | Hangi vitamin neye yarar?

C vitamini efsanesi sona mı eriyor? | Hangi  vitamin neye yarar?
C Vitamini, Grip, Hangi Vitamin Ne İşe Yarar, Haber

SAĞLIK Haberleri

Vücut kendi başına üretemediği için dışarıdan besinlerle ya da ilaç formunda almak zorunda olduğumuz vitaminler, çoğu zaman “sağlığın sigortası” olarak düşünülüyor. Acaba vitaminlerle ilgili bütün bildiklerimiz doğru mu?

ZİYNETİ KOCABIYIK

Vitaminlerin hayatın devamı ve metabolizmanın sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli organik bileşikler olduğunu söyleyen  İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım,  “Vitaminlerle ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar, bazen hayati önemi taşıyan bu maddelerin gereksiz kullanımına sebep oluyor” dedi.

METABOLİZMA SAĞLIĞINI DESTEKLER ANCAK...
En iyi bilinen vitaminin C vitamini olduğunu hatırlatan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım  “C vitamini, sebze ve meyvelerden alınan bir vitamin türüdür. Çok güçlü bir antioksidan olarak metabolizma sağlığını genel olarak iyileştirir. Toplumda ‘C Vitamini soğuk algınlığını engeller’ bilgisi var. Ancak araştırmacılar, 10 yıldan fazla bir süreden geriye giden çalışmaları incelediğinde, C vitaminin mega dozlarının çoğu insan için soğuk algınlığını engellemediğini gördüler. Bazı çalışmalar ise, belirtileri biraz daha hızlı aşmaya yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

TATLI KIRMIZI BİBER C VİTAMİNİ DEPOSU
C vitamini ile ilgili doğru bilinen bir başka yanlışın da, en  yüksek dozdaki vitaminin limon ve portakalda bulunduğu şeklindeki bilgi olduğunu aktaran Dr. Yıldırım,  “Turunçgiller, C vitamininin en iyi bilinen kaynağı olabilir. Ancak en iyi C vitamini kaynağı tatlı kırmızı biberdir. Ayrıca özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve diğer birçok meyve de güçlü birer kaynaktır. Çoğu yetişkinin günde 75 ila 90 miligram arasında C vitamini alması gerekir. Yarım fincan tatlı kırmızı biber, yaklaşık 180 cl portakal suyuyla aynı oranda C vitamini içerir” dedi.

B12 vitamini enerji vermez
“B12 vitamini enerji verir” şeklindeki bilginin de yanlış olduğunu kaydeden Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “Yeterli B12 almak kesinlikle önemlidir. B12 yetersizliği,  kol ve bacaklarınızda ağrıya, kansızlığa, hafıza kaybına, baş dönmesine ve vücudunuzda karıncalanmaya sebep olabilir. Fakat bunu almanın sizi daha fit yaptığını veya daha fazla enerji verdiğine dair çok az ispat vardır. Et, balık veya süt ürünlerini içeren bir diyetle yeterli miktarda B12 alabilirsiniz” uyarısında bulundu.

SAĞLIKLI KEMİKLER İÇİN K VİTAMİNİ
Kemik sağlığının korunmasında kalsiyum, D ve K vitaminleri, potasyum ve magnezyumun önemli rol oynadığını ifade eden Dr. Yıldırım, “D vitamini ve kalsiyumun önemini hepimiz biliyoruz ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, magnezyum, potasyum ve K vitaminin de çok önemli olduğunu vurguluyorlar. Özellikle, eğer osteoporoz adı verilen kırılgan, incelen kemikler gibi bir riskiniz varsa doktorunuz kalsiyum ve D vitamini takviyesi önerebilir. K vitaminini koyu yeşil yapraklı sebzelerden almak mümkün” dedi.

FAZLASI KALBİ YORAR
İhtiyaçtan fazla vitamin almanın faydadan çok zarar getireceğine işaret eden Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “Takviyeler yeterli besin aldığınızdan emin olmanız için iyi bir yol olabilir. Ancak çok fazla almanız durumunda birçok vitamin ve mineral zararlı olabilir. Fazla alınan A vitamini mide bulantısı, kusma ve karaciğer hasarına sebep olabilir. Çok fazla D vitamini almak zayıflığa, kalp ritim problemlerine ve baş dönmesine yol açabilir. Vücut A, D, E, K ve demir vitaminlerini depoladığından fazlalık, organlarınızda ve dokularda birikebilir. Bu durum böbreklere, karaciğere, kalbe ve beyne zarar verebilir” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...