Görme engelliler için robot köpek

Görme engelliler için robot köpek

SAĞLIK Haberleri

Sabancı Vakfı Filantropi Semineri dolayısıyla düzenlenen “Engelsiz Yaşam Teknolojileri” sergisinde engellilerin hayatını kolaylaştıran ve onları sosyal hayata katan teknolojiler de yer aldı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bunlardan biri 13 yaşındaki Selin Alara Örnek’in geliştirdiği robot köpek IC4U (Senin İçin Görüyorum)…  Ortaokul birinci sınıf öğrencisi Örnek’in 6 yaşında iken, geliştirmeye başladığı robot köpek, görme engelliler için tasarlanmış. Çok sevdiği köpeğinin ölümünden sonra robot köpeği geliştirmeyi düşündüğünü söyleyen Alara “O kadar üzüldüm ki, görme engelli biri de köpeğini kaybederse hem dostunu hem gözlerini kaybetmiş olur. Onun yerine hiçbir zaman sahibini terk etmeyecek bir köpek yani robot köpek geliştirmeye başladım” dedi. Gelecekte MIT’ye gidip insansı robot yapmayı planladığını söyleyen Örnek, köpeğini “IC4U Oturabiliyor, kalkabiliyor ve yatabiliyor. Diyaloğa girebiliyor. Dur işaretini görünce duruyor” diye anlattı.

ALZHEIMER'LININ EN YAKIN ARKADAŞI MYLO
Sergide ilgi odağı olan bir diğer robot ise ağırlıklı olarak Alzheimer ve demansı olan kişilerin evde yalnız yaşamasını kolaylaştıran Robot Mylo oldu. Bir akıllı saat yardımıyla sağlık izleme görevini yerine getiren Robot Mylo, alınacak ilaçları hatırlatma ve görüntülü arama gibi özellikleri sayesinde, kişinin hem evde tek başına kalmasını hem de ailesiyle yaşamasını kolaylaştırıyor. Zihinsel engelli bireylerin de evde bağımsız yaşamına destek olabilen Robot Mylo, kişilerin yalnızlık hissinin giderilmesi için de oldukça etkili bir sosyal girişim olarak öne çıktı.

Görme engelliler için robot köpek

SABANCI BEĞENDİ
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Güler Sabancı, engellilere yardımcı olan Robot Mylo’nun marifetlerini dinledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...