Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Besin alerjisi ana baba mirası

Besin alerjisi  ana baba mirası

SAĞLIK Haberleri

Küçük çocuğu olan anne babaların kâbusu besin alerjisinin günümüzde daha sık görüldüğü- nü söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban “Son yıllarda dünyaya gelen her 17 çocuktan biri besin alerjisi yaşıyor. Besin alerjisi genellikle 2-3. ayda ortaya çıkıyor. Çevre kirliliği, hazır gıdalar, katkı maddeler ve deterjanların içindeki kimyasallar bu alerjiyi tetiklese de ebeveynleri alerjik olan çocuklarda alerji ortaya çıkma ihtimali ise yüzde 60’lara kadar yükseliyor” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bebeklik dönemindeki besin alerjisinin daha sonra gelişebilecek alerjilerin başlangıcı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Sarıçoban “Anne veya baba besin alerjisi olmasa bile başka bir şekilde astım, alerjik nezle, atopik dermatit gibi her hangi bir alerji hastalığı taşıması çocukta besin alerjisi gelişmesi için risk oluşturuyor” diye anlattı. Bebekler en çok anne sütü veya mama ile beslendikleri için en çok anne sütündeki veya mamadaki inek sütü proteinlerine alerji geliştirdiğini belirten Prof. Dr. Sarıçoban “Bir yaşından önce gelişen bir diğer alerji ise yumurta proteine karşıdır. Bunların dışında az da olsa buğday, soya, balık, kuruyemişlere de reaksiyon verebilirler. Bebek büyüdükçe fındık, yer fıstığı, susam, ceviz gibi kuruyemişlere tepki vermeye başlar. Özellikle polen alerjisi olanlar daha büyük çocuklar polenle çapraz reaksiyon yapabilen sebze, meyvelere tepki verebilir” diye açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...