Kemik erimesi 30'lu yaşlarda başlıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kemik erimesi 30'lu yaşlarda başlıyor

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Halk arasında ‘kemik erimesi’ olarak bilinen 'osteoporoz'un sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinden Uzm. Dr. Ayşegül Başar, “Kemik kaybı genellikle 30’lu yaşlarda başlar. Ancak kemik erimesinin ortaya çıkması sıklıkla 50’li yaşlarda olur. Hastalık kemikler kırılana kadar belirti vermeyebilir, bu sebeple menopoz sonrası dönemde mutlaka kemik dansitometresi ölçümü yapılmalıdır” ikazında bulundu.

Hastalığın özellikle kalça omurga ve el bileğinde oluşuğunu anlatan Dr. Başar, “Âdeta içi boşalan kemikler hafif bir travma sonucunda bile kırılabilir. Tiroit hastalıkları, diyabet, kronik obstrüktif akciğer hastalıkları, uzun süreli alkol kullanımı, uzun süreli kortizon, anti epileptik ilaçlar, antiasit kullanımı, kronik böbrek hastalığı kemik erimesi için risk faktörüdür” dedi.

Kemik erimesini engelleyerek sağlıklı kemik yapısına sahip olmak için de önerilerde bulunan Uzm. Dr. Ayşegül Başar, “Süt, yumurta, somon balığı, koyu yeşil sebzeler bol tüketilmelidir. Proteinden zengin beslenilmeli ve düzenli egzersize de önem verilmelidir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...