Vitamini sebze ve meyveden alın
SAĞLIK Haberleri
Çin’de Şubat 2020’de yayımlanan bir derlemede Covid-19’la mücadele için A, B, C, D ve E vitaminlerinin; selenyum, çinko, demir minerallerinin ve Omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) önemi vurgulandı.
ZİYNETİ KOCABIYIK
Bunları içeren besin kaynakları şunlar:
A ve D VİTAMİNİ: Karaciğer, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt, Ispanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, havuç, patates ve bezelye. Eğer kan değerlerinizde D vitamini eksikliğiniz görünüyorsa, D vitamini takviyesi kullanmanız gereklidir. Ayrıca, her gün balkona veya pencereye çıkıp yarım saat el, kol ve yüzünüzü güneşlendirmek D vitamini ihtiyacınızın karşılanması için önemlidir.
E VİTAMİNİ: Ceviz, badem, fındık, gibi kuruyemişlerden, zeytinyağından ve yumurtadan ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
C VİTAMİNİ: Kivi, turunçgiller, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler gibi kaynaklarını düzenli olarak tüketin.
B VİTAMİNİ: Tam tahıllı gıdalar, et/tavuk/balık, yumurta, süt ürünleri, yağlı tohumlar ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri ihtiyacınızı karşılamanızı sağlar.
DEMİR: Hücre oksijenlenmesi için en önemli mineralerden olan demiri sağlamak için kırmızı et, yumurta, karaciğer, kuru baklagiller, pekmezi de günlük beslenmenizde düzenli olarak bulundurun. Demir kaynaklarını C vitamini ile beraber tüketmeniz faydasını arttıracaktır.
ÇİNKO VE SELENYUM: Kırmızı et, mantar, bezelye, kuru baklagiller, kabak çekirdeği, süt ürünleri ve yumurta ile çinko ve selenyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.