Kadının yaşadığı travma aileyi etkiliyor

Kadının yaşadığı  travma aileyi etkiliyor

SAĞLIK Haberleri

Pandemi sürecinde kadınların ailedeki yükünün çok arttığına dikkat çeken uzmanlar, bu durumun travmalara ve tükenmişlik sendromuna yol açtığını vurguluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Uzmanlar, “Kadınlara yüklenen fazla sorumluluklar kaygı düzeyini artırarak strese yol açıyor;  uzun süreli kronik stres ve kaygı hâli de psikolojik problemlere dönüşüyor. Bu psikolojik problemler kuşaklar boyu toplumu etkileyebilir ” uyarısında bulundu.  Aile sisteminde “bakım verme” rolünün daha çok kadına atfedildiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Selvinaz Çınar Parlak, pandemi sürecinde kadınların sosyal izolasyon ve aile içinde desteğin azalması,  meslek hayatının olumsuz etkilenmesi, maddi sıkıntılar gibi birçok güçlükle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, “Çocukların eğitiminin aksaması, hayat tarzı ve alışkanlıkların değişmesi, pek çok ek sorumluluk ve yükleri de beraberinde getirdi. Kadının omuzlarına binen ekstra yükler ve evde yaşanan stres, pandemiyi  kadın için travmatik bir sürece dönüştürdü” dedi. Kadının yaşadığı travma etkisinin tüm aileyi kaçınılmaz olarak etkileyeceğine işaret eden Parlak, “Bir aile travmatize oluyorsa bundan nesiller boyu kuşaklar etkilenebilir ve bu durum aynı zamanda toplumsal problemlere yol açar. “Bir anne ruhsal sorunlar yaşadığında çocukları da etkilenir. Toplum ruh sağlığını korumak ve sağlıklı çocuklar yetiştirmek için annenin ruh sağlığı son derece önemlidir ve mutlaka dikkate alınmalıdır” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...