Aşı sırası çocuklara gelecek mi?

Düzenleyen:
Aşı sırası çocuklara gelecek mi?

SAĞLIK Haberleri

Dünyadaki aşı stokunun yetersiz olduğunu vurgulayan DSÖ, çocukların yetişkinlere oranla daha düşük risk taşıması sebebiyle Covid-19 aşılamasında “şimdilik” öncelikli olmadığını duyurdu.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ay sonunda Covid-19 aşılamasının 20’li yaşlara ineceğini açıklaması üzerine gözler çocuklara çevrildi. Acaba çocuklara sıra gelir mi?

Amerika’nın 12-15 yaş aralığındaki 600 bin çocuğu aşıladığını duyurması dünyada etik tartışmaları başlatırken, bilim dünyası çocuklara Covid aşısı yapılmasının etkinliği konusunda fikir birliğine varmış değil. Bunun en önemli iki sebebi enfeksiyonun çocuklarda yetişkinlerdeki gibi öldürücü olmaması ve çocuklara göre daha büyük risk altında olan yetişkinlere yetecek kadar aşı üretiminin olmaması.

ÇOCUKLAR DAHA HAFİF ALATIYOR
Dünya Sağlık Örgütü
geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada çocukların aşılamada öncelikli olmadığını bildirdi. Çocukların Covid19’la enfekte olmalarına ve enfeksiyonu başkalarına bulaştırmalarına rağmen, yetişkinlere kıyasla hastalığı çok daha hafif atlattıklarını söyleyen DSÖ'nün yetkililerinden Dr. Soumya Swaminathan “Bu nedenle, dünyada sınırlı aşı stoku varken önceliğin, enfeksiyona maruz kalma riski çok yüksek olan sağlık çalışanları ve diğer yaş gruplarındaki yetişkinlere verilmesi gerekir. Ülkelere tavsiyemiz, aşılamaya yaşlılar, altta yatan hastalıkları olan ve onları ağır hastalık geliştirme riski yüksek olan insanlardan başlanması” dedi.

Üretici firmaların 12 ila 18 yaşındakilerden başlayarak çocuklar üzerinde klinik çalışmalar yaptığını hatırlatan Dr. Swaminathan “Bu çalışmalar sonuçlandıkça DSÖ, aşının çocuklarda hangi dozda, hangi aralıkta ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...