HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İki koronavirüs vakası biri aşılı, biri aşısız... Fark gözler önüne serildi

Düzenleyen: /
İki koronavirüs vakası biri aşılı, biri aşısız... Fark gözler önüne serildi
Elazığ, Koronavirüs, Covid-19, Aşılı, Aşısız, Aşı, Haber

SAĞLIK Haberleri

Elazığ'da koronavirüs tespit edilen biri aşılı biri aşısız iki gencin tomografi sonuçlarının arasındaki farklılık doktorları tarafından gözler önüne serildi

Elazığ'da görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cebrail Azar, koronavirüsün vücut üstünde bıraktığı etkileri aşılı ve aşısız olan iki hastası üzerinden açıkladı.

YOĞUN BAKIM YAŞ ORTALAMASI GİT GİDE DÜŞÜYOR

Uzm. Dr. Azar, geçtiğimiz yıla oranla yoğun bakımda yatan hastaların yaş ortalamasının 65’ten 35’lere kadar düştüğüne dikkat çekti.

Genç olduğu halde aşı olmayanlarda hastalığın ağır seyrettiğini ifade eden Uzm. Dr. Azar, "Ben gencim, benim bağışıklık sistemim kuvvetli" diyen genç bir hastanın akciğerlerinde ciddi lekelenmelerin olduğunu ve koronavirüs zatürresi olduğunu gördüklerini belitti.

Uzm. Dr. Azar, aynı şekilde aşı olup koronavirüs hastalığına yakalanan bir başka genç hastanın akciğer tomografisinde akciğerde herhangi bir sorunun olmadığını ve hastanın durumunun iyi olduğunu gözlemlediklerini kaydetti. Uzm. Dr. Azar, sürekli şahit oldukları "Keşke biz aşı olsaydık" sözünü bir daha duymamak için herkesi aşı olmaya davet etti.

İki koronavirüs vakası biri aşılı, biri aşısız... Fark gözler önüne serildi  İki koronavirüs vakası biri aşılı, biri aşısız... Fark gözler önüne serildi
                             AŞI OLAN GENCİN TOMOGRAFİSİ                                                                                AŞI OLMAYAN GENCİN TOMOGRAFİSİ

"HASTA YOĞUNLUĞU ŞU AN 15 İLE 45 YAŞ ARALIĞINA DÜŞTÜ"

Virüsle mücadele etmede en büyük silahın aşı olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cebrail Azar, "Pandeminin önünün kesilmesi, hastaların azalması için mutlaka dikkat etmemiz gereken en önemli nokta aşı olmaktır. Özellikle ebeveynlere en büyük tavsiyemiz, aşı olmalarıdır.

Son zamanlarda hastanelerde yatan hastaların büyük çoğunluğu aşısızlardan oluşmaktadır. Hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 80-90’ı aşısız olanlardır. Şu an yoğun bakımda yatan hastalarının çoğunun aşısız olduğunu görüyoruz. Maalesef, geçen yıl 65 yaş ve üstünde olan hasta yoğunluğu şu an 15 ile 45 yaş aralığına düşmüştür. Bu da gösteriyor ki aşı koruyor ve hastalığın ağır geçmesini engelliyor" dedi.

"KEŞKE BİZ DE AŞI OLSAYDIK DİYEN ÇOK"

Yakınlarında ve hastalarında "Keşke biz de aşı olsaydık" diyenlerin çoğunlukta olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Azar, "Bunun dışında hastalığı atlatanların da bize ilk sordukları soru 'Hocam, aşımı en yakın ne zaman yapacağım’ demesi oluyor. Çünkü hastalığı ciddi geçirdiği için aşının koruyuculukta büyük bir faydası olduğunu görüyor.

Şu an yoğun bakımlarda, servislerde yaş ortalaması düşüyor. Tavsiyemiz, 'Ben gencim, benim bağışıklık sistemim kuvvetli' deyip bu virüs illetine karşı savunmasız kalınmamasıdır. Dolayısıyla hastalıkla mücadelede vücudun direnci eğer genetik olarak da zayıfsa ki bunu önceden ön görmek çok zor, o zaman maalesef hastalığa bağlı kalıcı hasarlar kalabiliyor" diye konuştu.

Uzm. Dr. Azar, koronavirüsün öksürük, nefes darlığı, astımı tetiklemesi, çeşitli solunum yetmezliği, kalp ve böbrek hastalıkları gibi birçok soruna yol açtığını sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...