Göbek büyüdükçe hafıza zayıflıyor

Düzenleyen:
Göbek büyüdükçe hafıza zayıflıyor

SAĞLIK Haberleri

Diyabet, kalp damar hastalıkları ve kanser gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olduğu bilinen aşırı kilonun, beyin yaşlanmasını da etkilediği ortaya çıktı.

Ziyneti KOCABIYIK

65 bin kişi ile yapılan uzun dönemli bir çalışma, beyin yaşlanmasının kilolu insanlarda yaklaşık 10 yıl daha erken görüldüğünü ortaya koydu.

Çalışmada ileri yaştaki hastalarda beden kitle indeksi ve beynin bilişsel faaliyetlerinin gerçekleştiği kortikal bölgedeki incelmenin doğru orantılı olduğunun gösterildiğini söyleyen radyasyon onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Engin “Serebral korteks dediğimiz kısım beynin dış yüzey tabakasıdır ve yüksek oranda nöronal hücre cisimciklerinden oluşan gri cevher içerir. Korteksin incelmesi bunama riskini artırmaktadır. Beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçülen katılımcıların beyin MR’ları çekildiğinde, obezite oranı arttıkça beyin hacimlerinin küçüldüğü ve korteksin kalınlığının azaldığı ortaya çıkmış. Bu çalışma sağlıklı kiloda kalmanın alzheimer riskini de azaltacağını gösteriyor” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...