3. doz BioNTech aşısı Omicron’a etkili olabilir

3. doz BioNTech aşısı  Omicron’a etkili olabilir

SAĞLIK Haberleri

İngiltere'de 3 bin kişinin katıldığı yeni bir çalışmada, üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısının, ciddi hastalığı ve ölümü önleyecek seviyede antikor ile T hücresi seviyelerini artırdığı görüldü. Bu çalışma, Omicron varyantının sebep olduğu başka bir ciddi hastalık dalgasını önleme umutlarını artırdı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

mRNA aşılarının etkinliğine dikkat çeken uzmanlar, ayrıca güçlendirici aşıların ikinci dozdan üç ay sonra yapılmasını tavsiye etti.
Lancet'te yayınlanan çalışmada İngiltere merkezli Cov-Boost çalışmasının sonuçları paylaşıldı. Çalışmada, ikinci doz AstraZeneca veya Pfizer/BioNTech’in ardından iki ila üç ay sonra güçlendirici olarak farklı bir aşı yapıldı.

BIONTECH ANTİKOR TEPKİSİNİ 8 KAT ARTIRDI
İki doz AstraZeneca'dan sonra Pfizer/BioNTech  ile takviye edilenlerde, kontrollerden yaklaşık bir ay sonra  25 kat daha yüksek antikor seviyeleri bulundu. İki Pfizer/BioNTech aşısının ardından Pfizer/BioNTech’in güçlendirici dozu uygulandığında ise antikor seviyeleri sekiz kattan fazla yükseldi. Bununla birlikte, çalışmadaki en güçlü üçüncü doz aşının, AstraZeneca grubunda antikor seviyelerini 32 kat ve Pfizer/BioNTech  grubunda 11 kat artıran Moderna aşısının tam dozuydu.

T HÜCRE SEVİYELERİ DE YÜKSELDİ
Diğer taraftan bilim adamları,  antikorların ötesinde üçüncü doz aşıların T hücreleri üzerindeki etkisine de baktılar. Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca dahil olmak üzere üçüncü doz aşıların ilk iki dozdan bağımsız olarak T hücre seviyelerini artırdığı görüldü. T hücre tepkisinin Beta ve Delta varyantları üzerinde de etkili olduğu tespit edildi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...