Araştırma sonuçları ortaya koydu: 4. doz Pfizer-BioNTech, Omicron’u engelleyemiyor

Düzenleyen:
Araştırma sonuçları ortaya koydu: 4. doz Pfizer-BioNTech, Omicron’u engelleyemiyor

SAĞLIK Haberleri

Koronavirüsün yeni varyantları ortaya çıkmaya devam ederken, dördüncü doz aşı tartışmaları da sürüyor. Bilim adamları dört doz Pfizer-BioNTech aşısının Omicron’a karşı etkisini ortaya koyan bir çalışmaya imza attı. Uzmanlar, dördüncü dozun antikorları artırdığını ancak Omicron'un bulaşmasını engellemeye yetmediğini açıkladı.

Dördüncü doz Pfizer-BioNTech aşısını belirli gruplar üzerinde uygulamaya başlayan İsrail’den dikkat çeken araştırmanın sonuçları geldi. İsrailli bilim adamları Türkiye’de de kullanılan aşının dördüncü dozunu belirli gruplar üzerinde denedi. Sheba Tıp Merkezi’nde 270’den fazla sağlık çalışanına iki hafta önce aşı yapıldı. Bu kişilerin 154'ü Pfizer/BioNtech aşısı ve 120’si ise Moderna aşısı oldu. Çalışanların hepsi daha önce üç doz Pfizer-BioNtech aşısı olmuştu. Çalışmanın verilerini inceleyen bilim adamları, dördüncü doz aşının çok az koruma sağladığını ortaya koydu.

OMICRON’A KARŞI KORUMA ORANI DÜŞÜK

Araştırmaya göre, Tel-Aviv’deki sağlık merkezinde çalışanların antikor seviyeleri arttı. Ancak uzmanlar dördüncü doz koronavirüs aşısının Omicron’a karşı sağladığı koruma oranının çok düşük olduğunu vurguladı.

Çalışmada görevli Gili Regev-Yochay, yaptığı açıklamada, “Dördüncü doz aşı Omicron varyantına karşı sınırlı koruma sağlıyor. Aşı önceki varyantlara karşı etkiliydi fakat Omicron varyantına karşı pek etkili değil. Öte yandan deneme sürecinde aşı olanların hastalansa bile çok az semptom gösterdiğini gördük” şeklinde konuştu. Regev-Yochay ayrıca, “Risk grubundakilere dördüncü doz aşı vermek doğru bir karardı fakat çalışma sonuçları, bunu bütün topluma vermeye gerek olmadığını gösterdi” ifadesini kullandı.

Araştırma sonuçları ortaya koydu: 4. doz Pfizer-BioNTech, Omicron’u engelleyemiyor

ÇİFT MASKE UYARISI

Yaklaşık iki yıldır pandeminin etkisinde olan dünya, Omicron varyantının ortaya çıkması ile bir kez daha alarma geçti. Bilim adamları ise Covid-19’un yeni varyantı Omicron’a karşı çift maske takılması konusunda uyarıda bulundu. Hong Kong Çin Üniversitesi’nde görevli olan profesör David Hui, Omicron’a karşı çift maske takılması gerektiğinin altını çizdi. Profesör Hui, “Cerrahi maske üzerine bezden yapılma maske takılması da cerrahi maskede oluşabilecek boşlukları kapatabilir” şeklinde konuştu. Hui ayrıca risk grubundakilerin, toplu taşıma kullananların ve salgının yoğun olduğu bölgelerdeki insanların bu kurala sıkı sıkıya uymaları gerektiğini vurguladı.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...