Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bilim insanları, COVID-19'da tat ve koku kaybına yol açan genleri buldu

Düzenleyen:
Bilim insanları, COVID-19'da tat ve koku kaybına yol açan genleri buldu

SAĞLIK Haberleri

Genom ve biyoteknoloji şirketi 23andMe'deki araştırmacılar, belirli bir genetik lokusa sahip kişilerin COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle koku ve/veya tat alma yeteneğini kaybetme olasılığının yüzde 11 daha fazla olduğunu buldu.

Bilim insanları, Nature Genetics dergisinde yayımladıkları yeni bir makalede, ABD ve Birleşik Krallık'tan yaklaşık 70 bin yetişkinin genomunu incelediklerini açıkladı. Araştırma ekibi, COVID-19 sırasında tat ve koku kaybıyla ilişkili genleri aradı. 

Toplamda COVID-19 semptomlarını tanımlayan 1 milyondan fazla katılımcı verisini kullandılar. Araştırmacılar, koku veya tat kaybı bildiren 68 bin 841 kişiye odaklandı.
Ekip daha sonra, bu duyularını kaybetmiş kişilerde tat ve koku ile ilişkili olduğu bilinen genom parçalarını, enfekte olmayan kişilerin genomlarıyla karşılaştırdı.

TAT VE KOKU KAYBIYLA İLİŞKİLİ GEN VARYANTLARI

Kromozom 4'te, hem daha önce koku ile bağlantılı hem de kokuları metabolize eden UGT2A1 ve UGT2A2 olmak üzere iki gen varyantının yakınında bulunan bir bölge buldular.

Bilim insanları, COVID-19'da tat ve koku kaybına yol açan genleri buldu

Ayrıca, çalışmadaki varyant genlere sahip kişilerin koku veya tat kaybı yaşama olasılığı yüzde 11 daha fazlaydı. Bununla birlikte, SARS-CoV-2 virüsünün iki genle ilişkili enzimlerle nasıl etkileştiği hala bilinmiyor.

Önceki araştırmalar, virüsün havadaki kokuların işlenmesinde rol oynayan canlı hücrelere bulaştığını göstermişti. Bu nedenle, araştırmacılar için bir sonraki adım, hem normal koşullar altında hem de COVID-19 ile enfekte olduklarında bu tür hücrelerle nasıl etkileşime girdiklerini görmek için genetik varyantları olan insanların ürettiği enzimlerdeki farklılıklara bakmak olacak.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...