HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Beynimize uyurken de rahat yok! Yabancı sesler zihnimizi alarma geçiriyor

Düzenleyen: /
Beynimize uyurken de rahat yok! Yabancı sesler zihnimizi alarma geçiriyor
Uyku, Beyin, Beyin Ve Uyku, Sağlık, Salzburg Üniversitesi, , Haber

SAĞLIK Haberleri

Bilim insanları, uyuduğumuzda bile beynimizin tam olarak dinlenemediğini bir kez daha kanıtladı. Çünkü beynimiz, özellikle yabancı sesleri duyduğunda tetikte oluyor.

Beyin ve uyku arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar bize pek çok konuda ışık tutuyor. Uyuduğumuzda beynimizin hiçbir zaman tam olarak dinlenmediğini zaten biliyorduk. Bunun sebebi ise, organlarımızın çalışmasını ve nefes almamızı sağlaması. 

Yeni bir araştırmada bilim insanları, beynin tek görevinin bunlar olmadığını ortaya koydu. Çalışmaya göre, uyurken tanımadığınız bir ses konuştuğunda, beyin yabancılardan gelebilecek olası tehditlere karşı tetikte kaldığı için alarma geçebiliyor. 

UYKU SIRASINDA BEYİN ALARMA GEÇTİ

Çalışmayı yapmak için Salzburg Üniversitesinden Manuel Schabus ve ekibi, iki gece boyunca uyku laboratuvarında 17 kişiyi izledi. Ekip, bu sayede beynimizin çevremizi nasıl izlediğini gördü. 

Beynimize uyurken de rahat yok! Yabancı sesler zihnimizi alarma geçiriyor

Deneydeki katılımcılar ilk gece uyku laboratuvarındaki çevreye alıştı. Ancak ikinci gece bilim insanları, insan seslerinin bulunduğu bir kaydı katılımcılar uyurken oynattı. Bu seslerden bazıları tanıdık iken bazıları yabancıydı. Seslerden ikisi tanıdık olmayan kişilere ait iken, diğeri uyuyan kişiye aitti. Araştırmacılar, yabancı bir ses duyduğunda uyuyan kişilerin yavaş ve izole bir beyin dalgası türü olan K kompleksinde bir artış fark etti.

Bu beyin dalgası (K-kompleksi), bir rahatsızlığa karşı tepkiyi gösteriyor. Böylece çalışma, tanıdık olmayan seslerin, uyuyan insanları tanıdık seslerden daha fazla rahatsız ettiğini ortaya koydu. New Scientist'in haberine göre, Oxford Üniversitesinden Julie Darbyshire, “Hastanede yatan hastalarda uyumakta çok zorlandıklarında bu etkileri görüyoruz.” dedi. 

Bununla birlikte, araştırmacılar, gecenin ilerleyen saatlerinde bu tanıdık olmayan seslerden dolayı aktifleşen K-komplekslerinin sayısının azaldığını buldu. Bilim insanlarına göre bu durum, bilinçsizken bile bir şeyler öğrenebileceğimizi gösteriyor. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...