Büyükanne ve büyükbaba obezse çocukta obezite riski büyük

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Büyükanne ve büyükbaba obezse çocukta obezite riski büyük

SAĞLIK Haberleri  / AA

Çocuklarda obezite çağımızın en büyük sorunlarından biri haline geldi. Yapılan yeni bir araştırmada ise fazla kiloya sahip büyükanne ve büyükbabası olan çocukların obezite riskinin iki kat daha fazla olduğu açıklandı.

Obezite tüm dünyada hızla artış gösterirken çocuklardaki obezite endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. "Rappler" adlı internet sitesinde yer alan habere göre, bilim adamları, fazla kilolara sahip büyükanne ve büyükbabası olan çocukların kilo durumu arasındaki ilişkiye dair çalışma yürüttü. Çalışma kapsamında, 17 ülkeden 238 bin 771 kişiyi kapsayan 25 araştırma incelendi. Uzmanlar, çalışmalardan elde ettiği verilere göre, hem biyolojik olarak hem de yetiştirilme sırasında çocukların obezite ile karşılaşma riskinin yüksek olduğunu aktardı.

GENLER ARACILIĞIYLA KUŞAKLARA AKTARILIYOR

Obezite rahatsızlığının ebeveynlerin genleri aracılığıyla kuşaklara aktarılabileceği kaydedilen çalışmada, büyükanne ve büyükbabaların kilo durumunun, evlerinde ne yendiğine ve ne kadar yenileceğine ilişkin seçimlerinin, torunlarının kilosunu doğrudan etkileyebileceği bildirildi.

Bilim adamları, büyükanne ve büyükbabaları aşırı kilolu olan çocukların, normal kiloya sahip büyükanne ve büyükbabalara kıyasla obez olma olasılığının iki kat fazla olduğunu kaydetti.

39 MİLYON ÇOCUK RİSK ALTINDA

Araştırmada, çevresel faktörlerin, yaşam tarzının ve yeme alışkanlıklarının, çocukları obeziteye yatkın hale getirmede kilit rol oynadığı bildirildi.

Uzmanlar, obezite hastalığının yalnızca ebeveynden çocuğa değil, kuşak atlayarak büyükanne ve büyükbabadan da toruna geçebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütüne göre beş yaşın altında 39 milyon çocuk obezite riski ile karşı karşıya.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...