Skandal mesajlar aylar sonra ortaya çıktı: Bilim insanları, Wuhan teorisini konuştu

Düzenleyen:
Skandal mesajlar aylar sonra ortaya çıktı: Bilim insanları, Wuhan teorisini konuştu

SAĞLIK Haberleri

İki yıldır dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne yol açan koronavirüsün (COVID-19) kaynağı halen bilinmiyor. Bilim insanları, virüsün kökenini araştırmaya devam ederken, bu konuda çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Birincil iddia, virüsün bir yarasadan insana geçtiği yönünde iken bir diğer güçlü iddia ise virüsün bir laboratuvardan çıktığı.

New York Post’un haberine göre, ABD'nin önde gelen bilim insanlarına gönderilen bir e-postalarda virüsün laboratuvardan çıkmış olabileceği yazıyordu. Söz konusu e-postalarda ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsünün direktörü ve devlet başkanını Baş Tıbbi Danışmanı Anthony Fauci'nin adı yer alıyor. 

E-postaları ortaya çıkaran kişiler ise, ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi üyesi James Comer ve Meclis Yargı Komitesinin üyesi Jim Jordan. Bu e-postaların tarihi ise Nisan 2020, yani pandeminin başlangıcı. 

YAZIŞMALARDA LABORATUVARDAN BAHSETTİLER

16 Nisan 2020'de, dönemin Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) Direktörü Dr. Francis Collins, Fauci'ye bir e-posta gönderdi. Mesajda, Fox News sunucusu Bret Baier'in COVID-19'un Wuhan’daki bir laboratuvardan çıktığına yönelik güçlü iddialarını Fauci'ye iletti. 

Skandal mesajlar aylar sonra ortaya çıktı: Bilim insanları, Wuhan teorisini konuştu

Collins, NIH'nin yapabileceği bir şey olup olmadığını sordu ancak Fauci'den olumsuz bir yanıt ertesi günün ilk saatlerinde geldi. Fauci, koronavirüsü hafife alarak, "Şu anda bu konuda hiçbir şey yapmayacağım. Zaman zaman ortadan kaybolacak bir nesne.” şeklinde e-posta yazdı. 

Bununla birlikte, Comer ve Jordan, 1 Şubat 2020'de Fauci ve Collins'in en az 11 bilim insanı ile bir görüşme yaptığını da iddia etti. Bu görüşmede, COVID-19'un Wuhan Viroloji Enstitüsündensızmış olabileceğini konuştuklarını iddia ettiler. Ancak Fauci ve Collins'in bu uyarıları diğer hükümet yetkililerine iletmek yerine sakladıklarını ileri sürdü.

Görüşmeye katılan Tulane Üniversitesi virologu Robert F. Garry'nin gönderdiği bir e-posta da dikkat çekti. Garry, koronavirüsn kaynağına ilişkin "Gerçekten makul bir doğal senaryo düşünemiyorum" yazdı. Ancak Garry daha sonra 'The Proximal Origin of SARS-CoV-2' adıyla yayınlanan makalesinde farklı bir teoriyi ileri sürdü.

Collins'in 16 Nisan'da Fauci'ye gönderdiği e-postada atıfta bulunduğu bu makalede, "Analizlerimiz, SARS-CoV-2'nin bir laboratuvar yapısı veya kasıtlı olarak manipüle edilmiş bir virüs olmadığını açıkça gösteriyor." diyordu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...