HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Omicron ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Omicron ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor
Omicron , Haber

SAĞLIK Haberleri  / AA

Koronavirüsün dünya genelinde yayılan en baskın varyantı haline gelen Omicron'un vücuttan 5 ile 7 gün arasında temizlendiği öğrenildi.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Covid-19'un Omicron varyantının ortalama 5-7 günde vücuttan temizlendiğini ancak bazı olgularda sürenin uzayabileceğini belirterek, "Hastalığı geçirenlerin karantinadan çıksa bile başkalarının yanındayken 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takmaları önemli." dedi.

Polatlı, Omicron'un Delta'ya göre çok daha bulaşıcı olmasına karşın hastaneye, yoğun bakıma yatırılma oranlarının daha düşük görüldüğünü söyledi.

Mevcut bulgulara göre, Omicron'un öncelikle üst solunum yollarında çoğaldığını, önceki varyantlara kıyasla akciğerlere daha az zarar verdiğini ve daha az insanda ciddi hastalığa neden olduğunu anlatan Polatlı, şöyle konuştu:

"Omicron'la hastalığın şiddetinin azaldığının bir göstergesi, aşılanmamış kişilerin Delta'ya göre Omicron ile hastaneye yatırılma olasılığının daha düşük görünmesidir. Ancak Omicron'un daha hafif hastalık tablosuna yol açması, Delta'dan çok daha fazla aşılı insana bulaşması gerçeğinden de kaynaklanıyor olabilir. Yine de bazı hastalar, özellikle aşılanmamış veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar, Omicron enfeksiyonlarından ciddi şekilde hastalanabilirler."

"KURU ÖKSÜRÜK VE BOĞAZ AĞRISI BELİRTİLERİ DAHA ÖN PLANDA"

Prof. Dr. Polatlı, Covid-19'un önceki varyantlarında en sık ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve nefes darlığını gördüklerini, Omicron'da ise kuru öksürük, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu belirtilerinin ön planda olduğunu ifade etti.

Polatlı, ayrıca burun akıntısı veya tıkanıklık, tat veya koku kaybı, baş ağrısı, halsizlik, vücut ve eklem ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık, ishal veya kusmanın da hasta şikayetleri arasında yer aldığını dile getirdi.

"OMİCRON ORTALAMA 5-7 GÜNDE VÜCUTTAN TEMİZLENEBİLİYOR"

İnsan vücudunda biriken virüs miktarının "viral yük" olarak adlandırıldığına işaret eden Polatlı, şunları kaydetti:

"Alfa ve Delta varyantlarında insanlar, en yüksek viral yüklerine enfeksiyondan yaklaşık 3 gün sonra ulaşma eğiliminde oluyor ve ortalama 6 gün sonra virüs giderek azalarak vücutlarından temizleniyor. Araştırmalara göre, Omicron'da virüs ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon biraz daha düşük viral yüklerle sonuçlanıyor. Yeni kılavuzlar da enfekte kişilerin semptomsuz olmaları, semptomlarının düzelmesi ve ateşlerinin olmaması durumunda 7 gün sonra karantinadan ayrılabileceklerini söylüyor."

"EK TEDBİR OLARAK 5 GÜN DAHA YÜZE İYİ OTURAN MASKELER TAKILMALI"

Bazı olgularda bu sürenin uzayabileceğine vurgu yapan Polatlı, "Bununla birlikte hastalığı geçiren kişilerin başkalarının yanındayken izolasyonlarını sürdürmeleri, ek tedbir olarak 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takmaları önemli. Semptomların çözülmesine kadar geçen süre, hastalık öncesi risk faktörlerinin yanı sıra akut hastalığın ciddiyetine ve hastanın tanımladığı semptomlara bağlı değişebilir." uyarısında bulundu.

Omicron ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyorCovid-19'a yakalanan tam aşılanmış hastaların da kendilerini mutlaka tecrit etmesi gerektiğini aktaran Polatlı, son 24 saatte boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı gibi yakınmaların tamamen geçmiş olması durumunda kişilerin 7 gün sonra karantinadan çıkabileceğini anımsattı.

"HASTALIK SONRASI 3-9 AY SÜREBİLEN YAKINMALAR OLABİLİR"

Prof. Dr. Mehmet Polatlı, bazı hastalarda "uzamış Covid-19 sendromu" olarak bilinen "Post Covid" sendromunun da görülebildiğine işaret ederek, "Uzun süreli Covid-19 semptomları arasında aşırı yorgunluk, hafıza veya konsantrasyon sorunları, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, tat ve koku değişiklikleri ile eklem ve kas ağrısı yer alıyor." dedi.

Covid-19 geçirenlerde "beyin sisi" olarak adlandırılan bilişsel işlev bozukluğu ve yorgunluğunu da gördüklerini söyleyen Polatlı, şöyle devam etti:

"Covid-19 sonrasında birçok sistemin etkilenmesine bağlı göğüs ağrısı, anksiyete veya depresyon, kas ağrıları, ateş, tat-koku kaybı gibi 3-9 ay sürebilen yakınmalar olabilir. Bu durumun süresi veya ne kadar sürdüğü konusundaki bilgilerimiz hala tam olarak net değil.

Fakat şu anki veriler, hafif hastalığı olan hastaların önemli bir bölümünün, akut hastalığı takiben birkaç aya kadar semptomlar yaşayabileceğini gösteriyor. Hastaneye yatan Covid-19 hastalarının önemli bir bölümü ise taburcu olduktan sonra en az 2 ay ve hatta 12 aya kadar ilerleyen daha uzun sürelerde semptomlar yaşayabiliyor."

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...