Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Asistan hekimlere müjde: Ayda 8 nöbetten fazla tutmayacaklar

Asistan hekimlere müjde: Ayda 8 nöbetten fazla tutmayacaklar

SAĞLIK Haberleri

Sağlık Bakanı Koca, asistan hekimlere ayda en fazla 8 nöbet verilmesine ilişkin yeni yönetmeliğin haftaya yayımlanacağını söyledi. Sağlık sektörü, bu kararı sevinçle karşıladı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

AK Parti 21. Kuruluş Yıl Dönümü Programı’nda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, asistan hekimlerin sistemin yükünü çektiğini belirterek “Yeni dönemde asistan arkadaşlarımıza pozitif ayrımcılık yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Nöbet sayısını indirdik. Sekizden fazla olmayacak. Haftaya yönetmelik yayımlanacak” dedi. Asistanların taban ücretlerinin de iyileştirildiğini, ek ödeme yönetmeliğiyle katsayılarında artışa gidildiğini ve mesai sonrası çalışmalarının önünün açıldığını hatırlatan Koca “Önümüzdeki dönemde, asistan arkadaşlarımızın nöbet sayılarının aşma durumunda, ilgili kliniğe ilişkin yaptırımlar yönetmelikte geliyor. Biz nöbet ertesi 24 saatten fazla çalışılmamasını ve bunun da 8 nöbetten fazla olmamasını yönetmelikle netleştiriyoruz. Dolayısıyla çocuklarımız hem nöbet sayıları azalarak hem de gelir düzeyleri artarak bundan böyle rahatlıkla evlenebilecek” açıklamasını yaptı.

İSTANBUL TABİP ODASI ÜYESİ DR. ÇINAR: AYDA 350 SAAT ÇALIŞIYORUZ

Yeni düzenlemenin olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu Üyesi Dr. Tahsin Çınar, “Burada aynı zamanda sağlık personeli üzerindeki yükün ağırlığı ile ilgili bir itiraf da var. Bir asistan hekim günlük mesaisine ek olarak çalıştığı branşa göre değişmekle beraber 5-15 nöbet tutuyor.  Normal mesaisi 180 saat, 130 saat de nöbet tutuyor desek bir asistan hekim ayda 300-350 saat çalışıyor” dedi. Nöbetleri düzenleyen mevcut mevzuata göre şu anda üç günde birden fazla nöbet tutulamayacağını ve 7 nöbetten fazlasının parasının verilmeyeceği ibaresinin bulunduğunu ifade eden Dr. Çınar, “Bu da ayda 7 nöbete denk geliyor. Yani 10 nöbet tutuyorsak üçünün parasını alamıyoruz zaten. Birçok arkadaşımız da nöbet ertesi çalışmayı mecburen kabul etmek zorunda kalıyor. Çünkü yasa nöbet ertesi istirahat etmek istediğimizde nöbet ücretini alamazsınız diyor. Ya emeğimizden ya dinlenmemizden vaz geçmemiz gerekiyor. Böyle bir sorun var” diye konuştu. Nöbet sayısının düşürülmesi ile asistan hekimlerin ayda 40 saat daha az çalışacağını belirten Dr. Çınar, bunun da yüzde 10’luk bir kayıp oluşturacağını ancak hekim daha dinlenmiş olacağı için sağlıkta kaliteyi artıracağını ifade etti.  

SAĞLIK-SEN BAŞKANI DURMUŞ:DÜZENLEME BÜTÜN SAĞLIK PERSONELİNİ KAPSAMALI

Asistan hekimlerin yanında ebe hemşire ve nöbet tutan diğer sağlık personelinin de nöbet saatlerinin fazla olduğunu söyleyen Sağlık-Sen Genel Başkanı “Bu yönetmelik çalışma şartlarının daha insani hale getirilmesini içeriyor. Ancak sadece asistan hekimlerle sınırlı kalmamalı diğer sağlık personeline de yaygınlaştırılmalıdır” dedi. Daha önce benzer kararlar alındığını ancak genelge niteliğinde olduğu için uygulamada zayıf kaldığını hatırlatan Durmuş, “Yönetmelik beraberinde yaptırımları da getirecektir. Bu açıdan sevindirici. Mevcut durumda asistan hekimler ayın yarısını hastanede çalışarak geçiriyor” diye konuştu. 

UZUN NÖBETLER BOŞANMA SEBEBİ

Peş peşe 3 gün nöbet tuttukları durumlar vakidir. Bu çalışma şartları hem yıpratıcı hem de sosyal hayatı çok olumsuz etkiliyor. Sağlık çalışanlarının yüzde 35’i yine sağlık çalışanı ile evli. Farklı günlerde nöbet tutmak zorunda kalıyorlar. Bu şartlar altında 20-25 gün birbirlerini görmeden yaşıyorlar. Bizim yaptığımız bir çalışmaya göre sağlık personelindeki boşanma oranı diğer mesleklere göre 4 kat daha fazla” dedi. Nöbet ücretlerine de düzenleme getirilmesi gerektiğine işaret eden Durmuş, gece nöbetlerinde saat ücreti gündüz nöbetlerinden yaklaşık yüzde 50 daha az. Oysa tam tersi olmalı” açıklamasını yaptı.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...