Üç maaş almak mümkün mü?

A -
A +

Soru: "2003 yılında vefat eden eşimden Emekli Sandığı dul maaşı, 2007 yılında vefat eden babamdan da Bağ-Kur yetim maaşı almaktayım. Mayıs ayında SSK emeklisi olan annemi kaybettim. Annemden de maaş için başvurdum ama üç maaş ödenemeyeceği gerekçe gösterilerek annemden maaş bağlanmadı. Hatta ilgili memur bana bir de genelge okuttu ama hâlâ içim rahat değil. Annemden maaş alma hakkım var mı?" Nilay F.
İKİDEN FAZLA MAAŞ BAĞLANMAMASI MUTLAK KURAL DEĞİL
5510 sayılı Reform Yasasının 54'üncü maddesi birden fazla emekli ödemesinin esaslarını düzenlemektedir. Yine Yasanın geçici 7'nci maddesinde ise Reform Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten önce birden fazla dosyadan gelir veya aylık alınması halinde, Reform Yasasının yürürlük tarihinden sonra yeni dosyadan gelir veya aylık alınmasına hak kazanılması durumunda yeni bağlanacak dosyadaki gelir ve aylık miktarının nasıl belirleneceği düzenlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu birden çok emekli maaşı ödenmesi ile ilgili kafa karışıklıklarını giderme adına isabetli biçimde 2011-58 sayılı birleştirilmiş Genelgede bu konuyu ayrıntıları ile açıklamıştır. Nitekim Okurumuza okutulan Genelgenin ilgili bölümünde bir kimsenin ikiden fazla emekli maaşı alınamayacağı yer almakla birlikte sayfanın devamında Emekli Sandığı Kanununa göre emekli, adi malullük, vazife malullüğü, dul ve yetim aylığı alanlar ile bu aylıkları almaya hak kazanacak olanların ve bu aylıkların değerlendirme dışında tutulacağı özellikle belirtilmiş, bu açıklama ile de yetinilmeyerek çok sayıda örneğe yer verilmiştir. Bir anlamda okurumuza genelgenin devamında yer alan düzenlemeler okutulmamış.
Genelgenin 95'inci sayfasında yer alan 4 numaralı örnekte, eşi, annesi ve babası vefat eden hak sahibinin üç maaşı alabileceği ayrıntılı olarak açıklanmış, bu konuda hataya düşülmemesi adına emekli sandığı maaşlarının iki aylık sınırlamasında değerlendirme dışı tutulacağı bir kez saha vurgulanmıştır. Gerek ilgili yasal düzenlemeler gerek SGK tarafından yayınlanmış olan 2011-58 Sayılı Genelgedeki açıklamalar doğrultusunda eşinden Emekli Sandığı maaşı, babasından Bağ-Kur maaşı almakta olan okurumuzun vefat eden annesinden de SSK maaşı alma hakkı bulunmaktadır.
YIPRANMA HAKKI VERİLMEYEN OKURUMUZUN MAĞDURİYETİ GİDERİLDİ
Geçen hafta polis, subay, yedek subay, astsubay, uzman çavuş ve uzman onbaşı gibi görevleri yapan diğer bir ifade ile canı pahasına vatanın savunulmasına katkı sunan kişilerin yıpranma haklarının olduğu, bu görevde bulunanların emsallerine göre daha erken emekli olabileceğini etraflıca açıklamış ve Tokat ilinde ikamet eden okurumuz Sadık Döğenci'nin emekli olma hakkını kazanmasına rağmen emekli edilmeyerek mağdur edildiğini ifade etmiş idim.
Konuyla ilgili olarak SGK Sigortalı Emeklilik Daire Başkanı Sayın H. Kağan ÖYKEN Bey, tarafıma posta yoluyla gerekli incelemeyi yapacağını ve varsa sigortalının mağduriyetinin giderileceğini belirtti. Daire Başkanının ilgilenmesi sonucu SGK İl Müdürlüğü tarafından okurumuzun durumu bir kez daha incelenerek kendisine emekli maaşı bağlanacağı ifade edilmiş.
Okurumuzun mağduriyetini sona erdiren SGK Sigortalı Emeklilik Daire Başkanı Sayın H. Kağan ÖYKEN Beye şükranlarımızı sunuyor ve 'Yeni Türkiye'de tüm kamu görevlilerinden aynı hassasiyeti bekliyoruz. Tabii, tek görevi emekli maaşı bağlamak/hesaplamak olan memurlardan da işlerini öğrenmelerini... Bu memurlar bilsinler ki, Restorasyon Türkiye'sinde, memurun sigortalıyı mağdur edip akabinde git hakkını mahkemede ara deme hakkı olmayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.