Bir değil çok eksiğiz

A -
A +

Soma Maden Ocağında meydana gelen kazada şehit olan vatandaşlarımızın geride gözü yaşlı bıraktığı eş, çocuk, anne, baba ve kardeşleri için AK Parti hükümeti önemli yasal düzenlemeler yapılacağı sözü vermişti. Kazanın ilk haftalarında bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından, yasal düzenlemelerin içeriği hakkında bilgiler verilmesine karşın ülkemizdeki malum gündem nedeniyle bir gecikme meydana geldi.
Bu gecikmeyi fırsat bilen "tetikçi kalemşorlar" AK Parti hükümetini seçimden sonra Soma'yı unutmakla suçladılar. Soma kazası ve madencilerle ilgili düzenlemelerin yasalaşacağı anlaşılınca bu güruh bu kez AK Parti Hükümetini, kazada ölenler arasında ayrım yapmakla itham etmeye başladılar. Hatta bir adım öteye giderek AK Parti Hükümetini 301 aileye ayrımcılık yapmakla, yasal mevzuata uygun olmasa dahi aylık bağlanmasına yönelik düzenleme nedeniyle popülizme kaymakla suçlamaktan tutun, işçileri toplu iş kazası geçirerek ölmeye davet edenlere de rastladık.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ'ın her bir vatandaşımızın bir eksik olmak kaydıyla gönlünün Soma'da olduğunu ifade etmesi ve sözde amiral gemisi gazetenin "katırcı" yazarını işaret etmesi tam yerine oturmamış anlaşılan. Meğer eksiğimiz bir değil birden çokmuş.
İdeolojileri, akılları ve kalplerini kör etmişlere inat bu hafta, yaşadıkları sarsıntıların hafifletilmesi adına, Soma Şehitlerimizin yakınlarına Torba Yasa düzenlemesi ile sunulan sosyal yardım, sosyal hizmet ve sosyal tazmin hakkında bilgiler vermek istiyorum...
TORBA YASA SOMA ŞEHİT YAKINLARININ ACISINI HAFİFLETECEK
Soma şehit yakınlarıyla ilgili olarak çok sayıda yasal düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeleri 6552 sayılı 'Torba Kanun'un madde numaralarını da belirtmek suretiyle sizlerle paylaşıyorum.
* Madde-63: Soma Maden Kazasında Şehit olan sigortalıların SGK'ya borcu varsa terkin edilecek. (5510, geçici.m.59)
* Soma Maden Kazasında Şehit olan sigortalıların dul eşi, yetim çocukları, anne ve babasına aylık bağlanması için 5 yıl sigorta 900 gün prim şartı aranmayacak. (5510, geçici.m.59)
* Soma Şehitlerinin anne ve babasına ölüm aylığı ve iş kazası geliri bağlanmasında 'asgari ücretin altında gelirin bulunması' ve 'SGK'dan emekli maaşı alınmaması' şartı aranmayacak. Dolayısıyla sigortalıdan artan bir hisse varsa ya da artan hisse olmamakla birlikte anne, babanın yaşı 65'in üzerindeyse başka bir şart aranmadan ölüm aylığı ve iş kazası geliri ödenecek. (5510, geçici.m.59)
* Soma Maden Kazasında şehit olan sigortalıların eş ve çocuklarından biri, eşi yoksa kardeşlerinden biri, sınav şartı aranmaksızın Kamu iş yerlerinde istihdam edilecek. (5510, geçici.m.59)
MADEN İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLDİ
Soma'da meydana gelen kaza, maden yer altı işlerinde çalışanların nafakalarını hangi zorluklar altında kazandıklarını bizlere gösterdi. Bu nedenle yasal düzenlemeler sadece şehit yakınları ile sınırlı tutulmadı. Yer altı madenlerinde çalışanlar için yapılan düzenlemeler şunlardır.
* Madde-2: İş yerindeki kıdem süresi 6 aydan az olsa dahi maden yer altı iş yerlerinde çalışanlar "işe iade davası" davası açabilecek. (4857, m.18/I)
* Madde-4 ve madde 7: Maden yer altı işlerinde haftalık çalışma süresi 1.1.2015 tarihinden itibaren 36 saate indirilecek. Yer altındaki günlük çalışma süresi 6 saati aşamayacak. İşveren, zorunlu neden veya olağanüstü haller hariç fazla çalışma yaptıramayacak. Yer altı işlerinde çalışanların fazla çalışma ücreti normal çalışma ücretinin % 100'ünden az olamayacak. (4857, m.41-m.63/I)
* Madde-5: Yer altı işlerinde çalışanların yıllık ücretli izin süreleri +4 gün artırılacak. Kıdemi 1-5 yıl arası olan işçiler 14+4=18 gün, kıdemi 5-15 yıl arası olan işçiler 20+4=24 gün, kıdemi +15 yıl üzeri olan işçiler 26+4=30 gün ücretli izin hakkına sahip olacak. (4857, m.53/IV)
* Madde-9: Yer altı maden işlerinden linyit ve taş kömürü çıkarılan iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret asgari ücretin 2 katından az olamayacak. (3213, ek m.9)
* Madde-41: Maden yer altı işlerinde çalışanlar 20 yıl sigortalılık süresini tamamlamaları şartıyla 50 yaşında emekli olabilecek. (5510, m.28)
* Madde-42: Maden yer altı işlerinde çalışan ve yıpranma hakkından yararlanmak için fiilen çalışılması gereken süreler, yıllık izin, sıhhi izin, hafta tatili, ulusal tatil, bayram tatili, genel tatil günleri ile eğitim, kurs, iş öncesi ve sonrası eğitim sürelerini de kapsayacak. (5510, m.40)
Somada meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin şehit olarak nitelendirilmesinden rahatsız olanlar da var. Hadisle rivayet edilmiştir ki; ailesinin nafakasını helalinden kazanmak için çalışırken kaza/iş kazası sonucu ölenlere "şehid-i uhrevi" denilmektedir. Sahi, İslam Dinini bilmeyenleri anlıyorum da davamız Din-i Mübin-i İslam diyenler, bu kardeşlerimize şehit denilmesinden neden rahatsızlar! Bilen varsa bana da söylesin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.