Hurma çocuk gibibakım ister

A -
A +
Hurma çocuk gibibakım ister
Ana vatanı Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Arabistan yarımadası olan 8000 yıllık tarihi, 200'e yakın çeşidiyle hurma tatlı bir meyvedir. Tropikal, sıcak ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişiyor. Hurma ağacı palmiyegiller (Arecacea) familyasına mensup olup Latince ismi Phoenix dactylifera'dır. Ortasında zarımsı kabukla sarılı tek çekirdek halinde tohum bulunan çok tatlı, etli ve besleyici bir meyve. Ağacı ise çok nazlı ve hassas bir ağaç, tabiri caizse çocuk gibi bakım ister. Yetiştirilmesinde iki önemli unsur çok önemlidir; biri sıcaklık diğeri su. Yani tepesi güneşten, kökü sudan ayrılmamalıdır. Sonuç olarak hurma, hem gıda hem de ilaçtır. Şifa verici özelliği belirgindir. Bir diğer yönü ise nefis bir tadı oluşudur. Kısacası hurma; şaşırtıcı özelliklere sahip harika ve mükemmel bir meyvedir. Ramazan ayı olmamasına rağmen bugün bu meyveden bahsetmemin sebebi, çok yakında hurma ve hurma yetiştiricilerine ilişkin bir toplantıya katılmam. Ekim ayında, Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan, Akdeniz ülkeleri akademisyenlerinin katıldığı 3. Coğrafi İşaretler konulu seminerde tanıştığım, Cezayirli Biodattes Algerie marka organik hurma üreticisi ve Cezayir Tolga bölgesi Hurma Üreticileri Derneği başkanı Faysal Khebizat'ın verdiği bilgiler: Tolga bölgesi iklim şartları ve toprak yapısı ile kaliteli hurma yetiştirmeye elverişli. Ufak üreticilerin birleşmesi ile bölgenin coğrafi işareti alınmış. Daha sonra organik tarıma geçilmiş. Bölge halkının kalkınmasına yardımcı olan bu gelişme Cezayir'de hurma dışında zeytin, biber, domates, kiraz, nar, portakal gibi diğer üreticileri de harekete geçirmiş. Dünya hurma üretici ülkeleri: Başta Mısır, ancak tüm üretim ülke içinde tüketiliyor. Sırayla İran, Arabistan, Arap Emirlikleri, Pakistan, Cezayir, Sudan, Irak ise, önceki yıllarda önemli hurma üretimi olan ülkeler arasındaydı. Ancak harpten sonra rakamlar dibe vurdu. Dünya yıllık toplam hurma üretimi 6.5 milyon ton. Cezayir sadece % 8'ni üretiyor. En fazla ihracat yapan ülkelerde İran ilk sırada, onu Pakistan, Tunus ve Suudi Arabistan takip ediyor. Buna karşılık ABD miktar olarak çok az, fiyat olarak en yüksek ihracatı gerçekleştiriyor. Güney Cezayir'de hurma tarımı yapılan toprakların alanı 170.000 hektar. 18.7 milyon ağaç ekili, 80.000 hurma üreticisi çiftçi, 200.000 devamlı işçi. Cezayir'de belli başlı 7 çeşit hurma mevcut. Ancak 3 milyon ağaca sahip Deglet Nour hurması kaliteli, beğenilen bir çeşit. Bundan dolayı AOC (Coğrafi işareti) alınmış. İhracatı yapılan hurmalar, çekirdekli veya çekirdeksiz olarak yarım ve bir kiloluk paketlerde ihraç ediliyor. Ayrıca hurma ezmesi, şurup, hurma unu, hurma şekerlemesi imal ediliyor. Kalan artıklar hayvan yemi ya da gübre olarak kullanılıyor. Hurma çocuk gibibakım ister
Cezayir Tolga Bölgesi Hurma Üreticileri Derneği Başkanı Faysal Khebizat, yazarımız Sevim Gökyıldız'a coğrafi işarete nasıl sahip olduklarını, bunun kalite ve uluslararası önemini, avantajlarını anlattı. Faysal: Coğrafi işareti almak için 3 yıl çalıştık Faysal ile yaptığım sohbette, Deglet Nour hurmasının coğrafi işaretinin alınma sürecinin tam üç yıl sürdüğünü aşamalarıyla anlattı. -Önce amaçlarımızı tespit ettik. Bunları, ürünün kalitesini korumak, gıda sektöründe güveni sağlamak, tüketiciyi korumak, ticaretin hukuka uygunluğunu sağlamak. Bunlar için, üreticiler birleşti ve gereken teknik, idari ve hukuki kuruluşlarla birlikte harekete başladı. Rresmi kuruluşların yanında, mesleki kuruluşlarla da iş birliğine gidildi. Hurma üreticileri derneği, ihracatçıları derneği, hurma yetiştiricileri meslek komitesi gibi. 2010 yılında elde edilen coğrafi işaret ve özel etiket imtiyazının kullanımında, uygulamasında karşılaşılan en büyük sorunları şöyle sıraladı: -Kötü kalite, kötü ürün, kota işlemleri, sertifika verme ve kontrol mekanizmasının tam çalışamaması, tarım arazilerindeki ekolojik değişimler, kurumsal ve hukuki çerçevenin tam olarak tanımlanması, iletişim noksanlığı üreticilere ve medyaya duyurma, sahte, kötü, taklit malları tespit etmek için gerekli kontrol. Faysal Khebizat'ın açıklamalarına göre, coğrafi işaretin alınması hem ürün, hem üretici hem tüketici açısından son derece faydalı olmuş. Aksayan yön, kontrol mekanizmasının tam, noksansız işleyememesi. Cezayirli konuşmacıdan sonra söz alan Tunus'lu bir konuşmacı da aynı sorunu dile getirdi. Her iki Kuzey Afrika ülkesinde kurumların kanun, kararname ve yönetmeliklere uygun çalışmaması, ayrıca kırsal kesimde eğitim noksanlığının, kontrolün gerekli şekilde işlemesine mani olması.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.