İspanyol Jordan; Pau Gasol

İspanyol Jordan; Pau Gasol

SPOR Haberleri

2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda İspanya Milli Takımı'nın Fransa'yı uzatmada 80-75 yenerek finale çıktık.

Yarı finalde ev sahibi Fransa karşısında 40 sayı atarak İspanya'nın skor yükünün yarısını çeken 35 yaşındaki Gasol, milli takımda kariyer sayı rekoru kırdı. Gasol, 36 dakika sahada kaldığı mücadelede 19'da 12 iki sayı, 18'de 16 serbest atış isabetleri sağlayarak yüksek şut yüzdesi yakaladı. EuroBasket 2015'te finale kadar 29,8 dakika süre alan Gasol, 25,6 sayı, 8,4 ribaunt, 2,8 asist, 2,3 blok ortalamalarıyla mücadele etti.




Turnuvada sayı krallığında zirvede yer alan tecrübeli basketbolcu, saha içi isabet ve blok istatistiklerinde de ilk sıranın sahibi oldu. İspanyol basketbolunun yetiştirdiği en önemli isimlerden 2,15 metre boyundaki pivot, kariyerinin sonlarına yaklaşırken final maçından galip ayrılarak koleksiyonuna bir Avrupa Şampiyonası altın madalyası daha eklemeye çalışacak.


- İspanya ve Fransa basınına yansımaları


Gasol'un Fransa maçında sergilediği performans, iki ülke basınında da geniş yer buldu. İspanya'nın Marca gazetesi, tecrübeli oyuncunun ülke basketbol tarihinin en iyi bireysel performansını sahnelediğini savundu.


"İspanyol Jordan" olarak nitelendirilen Gasol'un, Polonya ve Yunanistan'a karşı gösterdiği başarılı oyunu Fransa önünde bir üst seviyeye taşıdığı aktarıldı. El Pais gazetesinde yer alan haberde, "Dünya, Avrupa ve NBA şampiyonu Gasol, süper performansıyla Fransızları evlerinde yıktı" yorumunda bulunuldu. El Mundo gazetesi ise Gasol'u 40 sayılık performansıyla tek kişilik bir orduya benzetti. Fransa'nın günlük spor gazetesi L'Equipe, Gasol'un performansı için "Acımasız" başlığını atarak, "Maviler"in İspanya'ya uzatmada boyun eğdiğini yazdı. Le Figaro gazetesinde, Gasol'un olağanüstü mücadelesine karşı Fransa'da tecrübeli oyun kurucu Tony Parker'ın hayal kırıklığı yaşattığı, Nando De Colo ve Rudy Gobert'in performanslarının yeterli olmadığı belirtildi. Le Monde gazetesinde de Gasol'un öncülük ettiği en büyük rakipleri İspanya karşısında alınan mağlubiyetin Fransızları büyük bir üzüntüye boğduğu ifade edildi.


- Kariyerine 1998'de başladı


Pau Gasol, profesyonel kariyerine 1998'de doğduğu kentin takımı Barcelona'da başladı. Takımıyla 2 İspanya ligi, 1 İspanya Kral Kupası yaşadığı iki organizasyonda da birer kez en değerli oyuncu (MVP) ödülünü aldı.


- NBA'de ilk sezonunda yılın çaylağı seçildi


Gasol, 2001'de girdiği NBA draftında Atlanta Hawks tarafından 1. tur 3. sırada seçildikten sonra Memphis Grizzlies'e gönderildi. NBA'e adım attığı 2001-2002 sezonunda Grizzlies formasıyla takımının tüm maçlarında oynayan tek oyuncu olan Gasol, 17,6 sayı, 8,9 ribauntluk performansıyla yılın çaylağı ödülüne layık görüldü. İspanyol basketbolcu, Amerika kıtası doğumlu olmayıp bu ödüle ulaşan tek oyuncu olma unvanını elinde bulunduruyor.


- Grizzlies'in en skoreri


Tecrübeli basketbolcu Gasol, forma giydiği 7 sene sonunda Grizzlies organizasyonu tarihinin en skoreri olarak takımdan ayrıldı. Gasol, Memphis Grizzlies formasıyla kaydettiği 8 bin 966 sayıyla takımın en skoreri olmasının yanı sıra blok, ribaunt, başarılı serbest atış, ve saha içi isabet istatistiklerinde de başı çekiyor. - Lakers'ta şampiyonluk yüzüğünü taktı NBA'de çoğu kez bir pota altı oyuncusuna oranla sert olmamakla eleştirilen Gasol, 2008'de takas edildiği Phil Jackson başantrenörlüğündeki Los Angeles Lakers'ta bu eleştirileri boşa çıkararak kulüp kariyerinin en büyük başarılarına imza attı. Sergilediği performansla Lakers efsanesi Kobe Bryant'ı pota altında tamamlayıcı rol üstlenen Gasol, takımıyla 2009 ve 2010'da NBA şampiyonluğu yaşadı.


- Kariyerini Bulls'ta sürdürüyor


Gasol, Lakers'ta yaşadığı başarıların ardından kontratının sona ermesiyle 2014'te Chicago Bulls'a imza attı. NBA kariyerinde 5 defa All-Star seçilen pota altı oyuncusu, ikişer kez de NBA'de yılın en iyi ikinci ve üçüncü kadrolarında yer aldı.


- Katıldığı tüm Avrupa Şampiyonalarını madalyayla tamamladı


Gasol, İspanya Milli Takımı ile katıldığı tüm Avrupa Şampiyonalarında madalya kazanma başarısı gösterdi. EuroBasket tarihinde milli takımla yer aldığı 6. turnuvasında da madalya kazanmayı garantileyen Pau Gasol, 2009, 2011'de altın, 2003, 2007'de gümüş, 2001'de ise Türkiye'deki şampiyonada bronz madalyayı boynuna taktı. Tecrübeli basketbolcunun takımda yer almadığı 2005'te İspanya, turnuvayı 4. tamamladı, 2013'te bronz madalya elde etti. İspanya'nın 2006'da dünya şampiyonu olan takımında da bulunan Gasol, 2008 ve 2012'de ise olimpiyatlarda gümüş madalyaya ulaştı. Avrupa Şampiyonası tarihinde 2 kez en skorer oyuncu olan başarılı basketbolcu, 5 kez turnuvanın en iyi 5'ine girdi. Dünya Şampiyonası ve EuroBasket'te birer kez MVP seçilen Gasol, iki defa da Avrupa'da yılın basketbolcusu oldu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...