"Türkiye, EURO 2008'i hatırlattı"

/ Kaynak: AA
"Türkiye, EURO 2008'i hatırlattı"

SPOR Haberleri  / AA

Türkiye'nin performansını yorumlayan Avrupa'nın farklı ülkelerinden birçok basın mensubu, ay-yıldızlıların büyük bir başarıya imza attığı görüşünde.

Hollanda'nın en yüksek tirajlı gazetesi De Telegraaf'ta futbol muhabirliği yapan Erik van Haren, İtalya'nın Corriere dello Sport gazetesi yazarı Alberto Della Palma, Bosna Hersek'in Dnevni Avaz gazetesi muhabiri Muamer Tanoviç ile Radio Sarajevo'dan Faruk Zametica, AA muhabirlerine yaptıkları açıklamalarda, Türkiye'nin elemelerdeki performansını ve EURO 2016 Finalleri'ndeki şansını değerlendirdiler.


Ay-yıldızlı ekibin gruptan çıkmasının büyük başarı olduğuna değinen Hollandalı gazeteci Van Haren, "Türkiye'nin Fransa'daki finallerde başarılı olması beni şaşırtmaz" dedi.


Türkiye'nin son yıllarda iyi gitmeyen futbolundan sonra Fransa'da iyi bir sonuç elde edebileceğini aktaran Hollandalı gazeteci, millilerin bunu daha önceki büyük turnuvalarda gösterdiğini ifade etti.


Birçok kişinin elemelerin başlarında Türkiye'nin gruptan çıkmasına ihtimal vermediğini belirten Van Haren, son maçlarda Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan üçüncülük mücadelesinde iyi konsantre olan ve iyi performans sergileyen tarafın başarı elde ettiğini söyledi.


İzlanda ve Çek Cumhuriyeti'nin grupta oynadıkları ilk maçlarda peş peşe aldıkları galibiyetlerden sonra Türkiye ile Hollanda arasında üçüncülük çekişmesi yaşandığına dikkati çeken Van Haren, "Türkiye, kabul etmek gerekir ki son maçlarda iyi oynadı. Hollanda iyi performans gösteremedi. Gruptaki rakibi Türkiye karşısında Amsterdam'da sadece bir puan alabildi o da uzatma dakikalarında atılan golle. Böyle olunca Türkiye'nin Hollanda'nın önüne geçmesi de kendiliğinden geldi" diye konuştu.


- "Terim, milli takımın başarısında belirleyici oldu"


Türk Milli Takımı'nın son dönemde kendini geliştirdiğine dikkati çeken Corriere dello Sport gazetesi yazarı Alberto Della Palma, "Bir dönem İtalya'da da çalışan teknik direktör Fatih Terim, Türkiye'nin başarısında belirleyici ve önemli rol oynadı" ifadesini kullandı.


Ay-yıldızlıların yükselen form grafiğinde Spor Toto Süper Lig'e son dönemde transfer olan kaliteli yabancı futbolcuların payı olduğunu ifade eden Della Palma, "Bu kaliteli yabancı oyuncular, hem ligin hem de Türk oyuncuların üst düzeye çıkmasını sağladı" şeklinde konuştu.


İtalyan gazeteci, Türkiye'nin İzlanda ile karşılaştığı son maçta 10 kişi kalmasına karşın evinde seyirci desteğiyle oynama karakterini sahaya yansıtarak kazandığını da söyledi.


Fransa'nın ev sahipliği yapacağı EURO 2016 Finalleri'nde Türkiye ile İtalya'nın olası eşleşmesinde, iki takımın grup aşamalarında yapacağı maçla sonraki turlarda yapacağı karşılaşmanın havasının çok farklı olacağını dile getiren Della Palma, "Üst turlarda şansları eşit görüyorum. Evet, İtalya'nın bir adı ve 4 Dünya Kupası var ama şimdilerde çok büyük bir takım durumunda değil. Teknik direktör Antonio Conte ile yeniden yapılanmakta. Türkiye çok tehlikeli ve zor bir rakip olabilir" yorumunu yaptı.


- "Türkiye'nin performansı, 2008 Avrupa Şampiyonası'nı hatırlattı"


Kicker dergisi editörü Martin Gruener, Türk Milli Takımı'nın son maçlarda sergilenen performansla kalitesini gösterdiğini anlatarak, "Türkiye'nin elemelerdeki performansı, bana 2008 Avrupa Şampiyonası'nı hatırlattı. O zaman da olağanüstü geri dönüşler yapmışlardı" dedi.


Elemelerdeki kötü başlangıçtan sonra kimsenin Türkiye'nin finallere doğrudan katılabileceğini beklemediğini aktaran Gruener, "Takımın kalitesini büyük motivasyon ustası Fatih Terim tam zamanında doğru yöne yöneltti. Türkiye'nin Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan ve Selçuk İnan gibi oyuncularla elemeleri geçmesi aslında bir sansasyon olmamalı. Bu, Hollanda için de geçerli ancak Türkiye, Hollanda'nın aksine Fransa bileti almak için her şeyini vermeye hazırdı" yorumunda bulundu.


Alman Haber Ajansı DPA'dan Robert Semmler ise zor bir grupta mücadele eden ay-yıldızlıların Avrupa Şampiyonası'na katılmayı hak ettiğini vurgulayarak, millilerin Hollanda'yı ve Çek Cumhuriyeti'ni ardından da evinde İzlanda'yı yenerek önemli maçları kazanmayı bildiğini kaydetti. Semmler, Türk Milli Takımı'nın EURO 2016'da grupları geçebilme şansına sahip olduğunu da belirtti.


- "Türkiye, karakterini ve finallere katılma arzusunu ortaya koydu"


Bosna Hersek'in Dnevni Avaz gazetesi muhabiri Muamer Tanoviç, Türkiye'nin kaliteli oyunculara sahip iyi bir takım olduğunu ancak buna rağmen EURO 2016 Elemeleri'ne iyi başlangıç yapamadığını hatırlattı.


Türkiye'nin Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve İzlanda gibi güçlü takımların bulunduğu bir gruptan "en iyi üçüncü" olarak doğrudan finallere katılmasının önemli bir başarı olduğunu kaydeden Tanoviç, "Türkiye, Hollanda gibi bir takımı geride bırakarak, karakterini ve finallere katılma arzusunu ortaya koydu. Elemelerin başında aldığı kötü sonuçlardan sonra imkansız olarak görünen finallere kalma şansı, bu istek sayesinde mümkün oldu" şeklinde görüş belirtti.


Millilerin başarısında Fatih Terim'in önemli payı olduğunu vurgulayan Tanoviç, oyuncuların her zaman bir lidere ihtiyaç duyduğunu ve bu tür durumlarda teknik direktörün futbolcularına liderlik yaptığını kaydetti. Tanoviç, Bosna Hersek'in de elemelerin başında benzer bir durumla karşı karşıya kaldığını ancak Mehmed Bazdarevic'in milli takımın başına gelmesinin ardından her şeyin değiştiğini belirterek, bu nedenle teknik direktörlerin başarıda ve oyuncuların performansında önemli paya sahip olduğunu aktardı.


Türkiye'nin EURO 2016'daki şansını da değerlendiren Tanoviç, "Artık futbolda kimin favori olup kimin olmadığını tahmin etmek zor. Mesela Arnavutluk, Kuzey İrlanda gibi takımlar finallere kalma başarısı gösterirken, Hollanda finallerde yer alamayacak. Türkiye, Fransa'daki taraftar desteğini de göz önüne alacak olursak, önemli bir şansa sahip. Türkiye, gruptan çıkarak üst turlara kalabilir" değerlendirmesinde bulundu.


- "Elde edilen başarıda Terim'in imzası bulunuyor"


Bosna Hersek'teki Radio Sarajevo'dan Faruk Zametica ise Türkiye'nin EURO 2016 Elemeleri'nin rövanş maçlarında harika bir performans sergilediğini belirterek, millilerin Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve İzlanda gibi takımları yenip önemli bir başarıya imza attığını bildirdi.


Hollanda'nın elemelerin genelinde sergilediği kötü performansın da Türkiye'nin lehine olduğunu vurgulayan Zametica, "Ancak bu, Türkiye'nin elde ettiği başarılı sonuçların küçümsenmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Türkiye, son maçlarda aldığı önemli galibiyetlerle finallere katılmayı hak etti" diye konuştu.


Türkiye'nin elde ettiği başarıda "Fatih Terim'in imzasının bulunduğunu" kaydeden Zametica, Terim'in, 2002 FIFA Dünya Kupası'nda tarihi bir başarıya imza atan Şenol Güneş ile birlikte Türkiye'nin en iyi teknik direktörü olduğunu savundu.


Avrupa'nın futbol haritasının son dönemde değiştiğine ve İzlanda, Arnavutluk, Kuzey İrlanda gibi takımların şampiyonaya doğrudan katılma hakkı kazandığına dikkati çeken Zametica, son dönemde yakaladığı formu sürdürdüğü takdirde Türkiye'nin şampiyonada önemli başarılar elde edebileceğini de sözlerine ekledi.


EURO 2016 Elemeleri A Grubu'nda 18 puan toplayan Türkiye, son hafta maçlarının ardından turnuvaya doğrudan katılım hakkı kazanan "en iyi üçüncü takım" sıralamasında zirveye yerleşmişti. Türkiye, son haftada Ukrayna'nın İspanya'ya sahasında kaybetmesi, Kazakistan'ın deplasmanda Letonya'yı mağlup etmesi üzerine Selçuk İnan'ın İzlanda karşısında 89. dakikada attığı serbest vuruş golüyle galip gelerek puan hesaplamasında Ukrayna ve Macaristan'ı geçerek "en iyi üçüncü takım" olmuştu.

SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...