Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Derbilerde İstanbul, Manchester'ın gölgesinde kaldı

Derbilerde İstanbul, Manchester'ın gölgesinde kaldı

SPOR Haberleri

F.Bahçe-G.Saray derbisi, birçok istatistikte İngiltere Premier Lig'de aynı gün oynanan Manchester United-Manchester City derbisinin gerisinde kaldı.

Topun oyunda kalma süresi ve son yıllardaki gol sayıları gibi  istatistiklerde, Manchester derbisinin İstanbul derbisine sağladığı üstünlük göze  çarptı. 
 
Manchester derbisinde seyirciler, kaleyi bulan şut sayısının 2'de  kaldığı son yılların en heyecansız maçına tanıklık etse de İstanbul derbisinden 9  dakika 16 saniye daha fazla hareketli oyun izleme fırsatı yakaladı. 
 
Manchester United ile Manchester City'nin golsüz berabere kaldığı  maçta topun oyunda kalma süresi, 58 dakika 55 saniye oldu. Fenerbahçe ile  Galatasaray arasında 1-1 sona eren karşılaşmada ise bu süre 49 dakika 39 saniyede  kaldı. 
 
Fenerbahçe 22, Galatasaray 27 dakika topla oynadı 
 
Hollandalı Robin van Persie, Portekizli Luis Nani, Danimarkalı Simon  Kjaer, geçen yılın Süper Lig gol kralı Brezilyalı Fernandao gibi önemli isimleri  kadrosuna katan Fenerbahçe, derbide 90 dakika boyunca 22 dakika 10 saniye topla  oynayabildi. 
 
Son şampiyon Galatasaray'ın topla oynama süresi ise 27 dakika 29  saniye oldu. 
 
Manchester'da ikinci yarı tempo arttı 
 
Manchester United-Manchester City karşılaşmasının ikinci devresinde,  ilk yarıya oranla daha tempolu bir oyun ortaya çıktı. 
 
İngiliz derbisinde ikinci yarı topun oyunda kalma süresi, ilk yarıya  göre 1 dakika 15 saniye arttı. Manchester ekiplerinin mücadelesinde top ilk devre  28 dakika 50 saniye, ikinci yarı 30 dakika 5 saniye sahada kaldı. 
 
Fenerbahçe-Galatasaray maçında bu durum tersine döndü. İstanbul  derbisinin ikinci yarısında topun oyunda kalma süresi 3 dakika 29 saniye düştü.  İlk yarı topla oynama süresi 26 dakika 14 saniye, ikinci devre ise 23 dakika 25  saniye olarak kayıtlara geçti. 
 
Gol sayısında İngilizler önde 
 
Manchester derbileri, son yıllarda İstanbul derbisinden daha gollü  geçiyor. 
 
İki derbi arasında son 10 yılda oynanan karşılaşmalar hesaba  katıldığında, Manchester United-Manchester City maçlarının, gollerde 36-20  üstünlüğü bulunuyor. 
 
Son 10 maçta İstanbul derbilerinde karşılaşma başına 2 gol olurken,  Manchester derbilerinde 3,6 gol atıldı. 
 
"Dünya derbisi değil, Avrupa derbisi bile olmayı hak etmiyor" 
 
Eski Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Kemal Ulusu,  Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin dünya çapında bir kalitesi olmadığını savundu. 
 
TFF'de 1984-1985 yıllarında başkanlık yapan Ulusu, şunları kaydetti: 
 
"Fenerbahçe-Galatasaray derbisi, 'dünya derbisi' unvanını hiç hak  etmiyor. Dünya derbisi değil, Avrupa derbisi bile olmayı hak etmiyor. Zevksiz  olduğu için eski bir federasyon başkanı olarak maç bile izlemiyorum, Sadece  özetlerine bakıyorum. Çok kalitesiz bir ligimiz var. Kendi kendimizi dünya  derbisi diye kandırıyoruz. Bu maç dünya değil Türkiye derbisi olabilir.  Arkadaşlarla toplanarak aynı gün olan Manchester United-Manchester City derbisini  izledik. İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya liglerini seyrediyoruz. Dünya  yıldızı futbolcuları alıyorsunuz, getiriyorsunuz fakat ortadaki futbol sıfır." 
 
 "Kalite sorununu parayla çözmeye çalışmamalıyız" 
 
Spor yorumcusu Prof.Dr. İsmail Hakan Kulaçoğlu da iki derbi arasındaki  kalite farkının net olduğunu söyledi. 
 
Aradaki farkın, kültürle ilgili olduğunu savunan Kulaçoğlu: "Kalite  sorununu parayla çözmeye çalışmamalıyız. Türk futbolunda daha fazla para  harcayarak yapacağınız tek şey borç. Futbol kültürü oluşturarak onlara yaklaşmaya  çalışırsak aradaki farkı kapama şansımız var. Böyle giderse bunun getireceği şey,  topun oyunda kalma süresinin ve futbol kalitesinin artması değil borç olacaktır"  yorumunda bulundu. 
 
"İngilizler oyuna gereken saygıyı gösteriyor" 
 
Eski Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı ve spor yazarı  Attila Gökçe ise Türkiye'de oyunun fazla kesintiye uğradığını belirterek, İngiliz  futbolunun oyuna gereken saygıyı gösterdiğini belirtti. 
 
Türkiye'deki maçlarda futbolcuların sahada daha dürüst davranması  gerektiğini ifade eden Attila Gökçe, "İki derbiyi karşılaştırdığımızda Türkiye'de  yaygın olarak rakiple en küçük temas halinde dahi kendini yere atan oyuncular  görüyoruz. Hakemler de sık sık oyunu durduruyor. Hakemlerin az düdük çalmasını  istiyoruz ama çaldırmayacak olan da futbolcudur. Biraz daha dürüst bir şekilde  ayakta kalmalarını bekliyoruz. Türkiye'de oyun kesintiye uğruyor. Bu anlayışın  kısa sürede değişmesi gerek. Zamandan çalmak seyirciye karşı büyük haksızlık"  değerlendirmesinde bulundu. 
 
Manchester derbisinin köklü bir rekabete dayandığını aktaran Gökçe,  "İngilizler, yaşadıkları ülkelerin kültürlerine bağlı olarak oyuna gereken  saygıyı gösteriyor. Maç golsüz bitti ama bütün oyuncular ellerinden geleni  yapmaya çalıştı. Aradaki kalite farkını, Türk futbolunu tanıdığım için doğal  görüyorum." şeklinde konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...