Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi 6 soru 7 görüş ile Türkiye yazarlarınca analiz edildi

Düzenleyen:
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi 6 soru 7 görüş ile Türkiye yazarlarınca analiz edildi

SPOR Haberleri

Türkiye’nin kalbi bugün tek bir noktada atacak. F.Bahçe ile Beşiktaş şampiyonluk yolunda Kadıköy’de birbirlerini mat etmeye çalışacak

Gazeteniz Türkiye; Kadıköy’de sahne alacak yılın karşılaşmasını değerlendirdi. Teknik adamların maç kazandıracak taktikleri, kilit adamlar, Kadıköy faktörü, Deniz Ateş Bitnel kaosu ve Cüneyt Çakır’ın performansı gibi birçok konuda görüş belirten duayen spor yazarlarından Öcal Uluç, “Beşiktaş kazansa dahi ‘şampiyon oldu diyemem" derken Sadık Söztutan, “Bu bir racon kesme maçı’ ifadesini kullandı. Usta yazar Kemal Belgin ve Hasan Sarıçiçek, “Beşiktaş kazanırsa şampiyonun adı ‘Kartal’ diye konur!” yorumunda bulundular. Ercan Yıldız "Atılacak erken bir golle müthiş bir derbi izlerin ancak şampiyonu bu maç belirlemez" dedi.  İşte yazarlar, sorular ve görüşler:

Bu derbi erken final midir? 

Öcal Uluç: Takımlarımız öyle istikrarsız maçlar oynuyorlar ki, Beşiktaş kazansa dahi “şampiyon oldu” diyemem. Ama elbette büyük avantaj sağlayacaktır. Bu fark, Fenerbahçe’nin ligi bir yana itip, Avrupa Ligi’ne dönmesine de sebep olabilir.
Kemal Belgin: Tabii ki erken finaldir. Beşiktaş kazanırsa işin sonu aşağı yukarı belli olur. Fenerbahçe kazanırsa müthiş bir çekişmeyle devam eder. Beşiktaş galip gelirse Fenerbahçe’nin geri geleceğini zannetmiyorum.
Ümit Aktan: Fenerbahçe kaybederse puan farkı açılacak ve kendi içinde problem üreten bir camia olduğu için sıkıntısı katlanarak büyür. Aslında Fenerbahçe şampiyon olamayacaksa, bunun nedeni Antalya deplasmanıdır. 
Sadık Söztutan: Bu bir "racon kesme" maçı... Sezonun en iyi iki takımından "en iyiyi" seçme randevusu...
Lig bitmez, kazanan bir adım öne çıkar.
Ama benim beklentim, yine söylüyorum, beraberlik...
Hasan Sarıçiçek: Kesinlikle erken finaldir. Beşiktaş kazanırsa şampiyonun adı ‘Kartal’ diye konur.  Futbolda ‘olmaz olmaz’ dense de Fenerbahçe'nin bu durumda puan farkını kapatma ihtimali ancak balığın kavağa çıkma ihtimaliyle aynıdır, benim için. O yüzden Fenerbahçe’nin bu maçı kazanmaktan başka ihtimali yoktur.
Ömer Faruk Ünal: Bu maçtan sonra Beşiktaş'ın 12, Fenerbahçe'nin 11 maçı kalacak. Daha ligin üçte ikisi tamamlanmış oluyor. Bu maç şampiyonu belirlemeyecek. Daha bu köprünün altında çok su akacak.
Ercan Yıldız:  Beşiktaş kazanırsa sezon bitmez. Sadece aradaki puan farkı 4’e çıkar. Sonuçta Beşiktaş’ın eksik maçı da Trabzonspor’la. Düşme hattındaki rakiplerle oynanacak maçlar şampiyonu belirler.

F.Bahçe çift forvet mi tek forvet mi oynamalı?

Öcal Uluç: F.Bahçe defansını sağlam tutup, üstün olduğu orta sahada topa hakim olmalı. Tek forvetle de olsa ki, -bu bence Fernandao olmalı- maçı kazanacak golü bulabilir. F.Bahçe çift forvetle oynarsa orta saha ve defansta zafiyet doğabilir. Evet, “galip gelmesi” gerekiyor ve hücum gücü fazla Beşiktaş önünde.
Kemal Belgin:   Fenerbahçe’nin iki santraforla oynaması intihardır. Mantıklısı Fernandao ile oynamaktır.
Ümit Aktan: Çift oynamalı. Mutlaka kazanması gerektiği için
Sadık Söztutan: Beşiktaş'ın en güçlü bölgesi olan orta sahasıyla baş etmek için tek forvet... Fizik gücün çok daha öne çıktığı derbiler için "savaşçı" Fernandao derim. 
Hasan Sarıçiçek: Gomez’e karşı ‘Buldozer’ Fernandao silahı kullanılmalı. Beşiktaş'ın -dörtlü- savunmasının merkezi sıkıntılı bu Fenerbahçe için büyük avantaj. Ancak Kanarya’nın kaç forvetle oynayacağından çok öne nasıl top taşıyacağı önemli. Fenerbahçe pozisyon üretebilirse kanaatime gol de üretir.
Ömer Faruk Ünal: Çok net; tek forvet oynamalı. Beşiktaş gibi bir rakibe karşı çift santrfor ile oynamak intihar olur. Fernandao, Beşiktaş savunmasını yıpratır ve yorar. Arkadaşları gol fırsatları yakalar. Bence daha etkili olurlar.  Persie sadece kendisi pozisyon bulursa affetmez. Beşiktaş savunması henüz oturmuş değil. Bu maçta gerçek kapasitelerini test edeceğiz.
Ercan Yıldız:  Çift santraforlu sistemler 90’larda kaldı. Fernandao ile Persie farklı karakterde oyuncular. Brezilyalı gücüyle, Hollandalı tekniğiyle oynuyor. Pereira’nın RvP takıntısı var. Zaten Moskova’da 90 dakika oynattığı için, “Fernandao yorsun, sen 2. yarıda işi bitir” diyerek Hollandalıyı kulübede oturtacaktır.

Gökhan Töre ilk 11’de başlamalı mı?

Öcal Uluç: Şansı ve hakem faktörlerini bir yana bırakırsak, Beşiktaş’ın Gomez’li hücum üstünlüğüne karşı, bekleri hücuma çıkabilen Fenerbahçe’nin orta saha üstünlüğü avantajı olabilir. Gökhan Töre bu formuyla ilk on birde olmamalı.
Kemal Belgin: Gökhan’ın 11’de olup olmayacağı Şenol Güneş’in vereceği bir karadır. Oyunun hassas noktası Beşiktaş’ın nasıl bir strateji düşüneceğidir. Fenerbahçe de sanıyorum Diego’lu tertibiyle öndeki oyuncularıyla iyi bir top alışverişinde bulunup oyuna hükmetmeye çalışacak. Alıveriş diyorum ama tabii alıp gitmemek kaydıyla.
Ümit Aktan: Gökhan Töre ve Quaresma’nın takımı eksi bırakma korkusu yaşatma ihtimali çok yüksektir. Bence biri oynamalı.
SADIK SÖZTUTAN: Töre benim on birimde her zaman var. Maçın berabere biteceğini düşünüyorum.
Hasan Sarıçiçek: Atiba, Oğuzhan, Sosa ve Gomez, Beşiktaş'ın önemli silahları ama kilidi açmaktan söz ediyorsak, bu tartışmasız Gökhan ve Quaresma'dır. Ikisi de bu maçın on birinde olmalı. Fenerbahçe'de ise kilidi açacak isim oynarsa Volkan Şen olur.
Ömer Faruk Ünal: Belki son 10 yılın en iyi Beşiktaş'ı Kadıköy'e gidiyor. Kadro artık çok tecrübeli. Eksikleri yok. Formdalar. Ferdi ya da fahiş bir hata yapmazlarsa maçı koparma şansları çok yüksek. Gökhan Töre 90 dakika değil de son 30 dakika daha faydalı olur.
Ercan Yıldız:  Beşiktaş’ın en büyük avantajı kendisine beraberliğin yetecek olması. Bu yüzden fazla risk almadan önde baskıyı dozajında uygulayacaktır. Gökhan Töre ile Quaresma arasında ben fazla fark göremiyorum. Sonuçta ikisi de bencil oyuncular.

Cüneyt Çakır nasıl yönetir?

Öcal Uluç: Cüneyt Çakır, içeride maça çıkarken, zaten güne, rüzgâra göre “maçın hakemlik kurgusunu dört başı mamur olarak yapıp” sahaya öyle ayak basar. Bitnel olayından da etkilenmişse pes doğrusu!..
Kemal Belgin: Uluslararası alanda ülkemizi çok iyi şekilde temsil eden Cüneyt Çakır gibi bir hakemi üç büyüklerin maçını vermemelisiniz; yıpranmaması için.  Keşke başka bir hakem verilseydi bu maça.
Ümit Aktan: Maç bittikten sonra Cüneyt Çakır ne yaparsa yapsın tartışılacak çok malzeme çıkacaktır.
Sadık Söztutan: Hakemi kendimize uydurmaya kalkmayalım; biz Şampiyonlar Liginin hakemine uyalım.
Cüneyt Çakır orta sahada penaltı verse "Demek ki kural değişmiş" derim.
Problem Cüneyt'te değil, bizde...
Hasan Sarıçiçek:  O hakemliğimizin tacıdır. Ancak, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın ‘En kötü hakem’ ifadesinin oluşturduğu algı Hoca’ya bakışı şimdiden etkilemiştir. Türk hakemliği için asıl handikap budur.
Ömer Faruk Ünal:  Kaybeden hakeme yüklenecek. Hakemlere güvenmemiz şart. Paranoyak futbolseverlik için çaba sarf eden çok.
Ercan Yıldız: Deniz Bitnel üzerinden kendisine ve ailesine yapılan saldırılardan etkilenmemesi imkânsız. Ama bu yönetimine yansıyacak bir etkilenme olmaz.

5 avantajlar ve dezavantajlar? 

Öcal Uluç: Beşiktaş “avantajlı gibi göründüğü” bir “beraberlik için” sahaya çıkar ve oynarsa, kaybeder. O statta, o tribünler önünde çöker. Normal oyunda “mutlaka galibiyet isteyen” Fenerbahçe’nin stat ve seyirci avantajına karşı koyma şansı vardır. 
Kemal Belgin: Fenerbahçe’nin ev sahibi avantajı var. Beşiktaş’ın ise eksik maçını düşünürsek yenilgiye bile tahammülü var. Ama oyunun berabere bitmesi, Beşiktaş’a çok büyük bir avantaj sağlar.  İki hoca da zaman zaman oyuncu değişikliklerinde ciddi hatalar yapıyorlar. Pereira sanıyorum Nani’den vazgeçemiyor, yine öyle olacak. Volkan Şen’siz bir Fenerbahçe hücum hattı bu maçta çok zorlanır. Fenerbahçe’nin geri tarafı zaten belli. Beşiktaş, Kadıköy’den puanla dönmek istediğinden Olcay’la oynamak zorunda, Beşiktaş’ın da geri kalan kısmı zaten belli.
Ümit Aktan: Beşiktaş’ın en büyük avantajı beraberliğin de ona yetmesidir.  Fenerbahçe mutlak kazanmak zorunda olduğu için sıkıntı yaşayabilir.  Bence bu maçı teknik adamlar kazanmaz. Kim öne geçerse o ya yenilir ya da yenilmez.
Sadık Söztutan: Dediğim gibi, Beşiktaş'ın silahı orta sahası; özellikle Oğuzhan ve Atiba... Fenerbahçe'yi skora taşımada iki beki en büyük koz bu sene...
Hasan Sarıçiçek: Lider Beşiktaş'ın maç eksiğine rağmen Kadıköy'e puanca önde gidiyor olması. Ancak 'beraberliğe' oynarsa bu dezavantaja dönüşebilir. Güneş'in maç kazandıracak hamlesi "en iyi savunma hücumdur" prensibiyle Gökhan ve Quaresma'yı gole dönük oynatması olabilir. Olcay da bitirici tabii… Kadıköy'ün geçit vermeyen atmosferi Fenerbahçe’nin avantajıdır. Pereira için hamle, Atiba'nın pas yolunu kesecek ve topları öne taşıyacak oyuncu tercihi önemli.
Ömer Faruk Ünal: Beşiktaş'ın avantajı Şenol Güneş, Fenerbahçe'nin dezavantajı Vitor Pereira. Biri takımını her geçen gün parlatıyor, diğeri matlaştırıyor. Aradaki bu farkı seyirci faktörü kapatabilir.
Ercan Yıldız: Beşiktaş yenilmemeyi ön planda tutacaktır. 1 maçı fazla olmasına rağmen geride olan F.Bahçe ise kazanmak zorunda bir takımın taktik anlayışında olacaktır. İki takımın da kulübesi güçlü. Atılacak erken bir gol, maçın bütün seyrini değiştirmekle birlikte, bize de müthiş keyifli bir derbi izletir.

Güneş’in Kadıköy şansızlığı handikap mı?

Öcal Uluç: “Bu istatistik” Şenol Hoca’da kararlarını etkileyecek bir “kompleks oluşturmamışsa”, her şeyin bir ilki olduğu gibi, Kadıköy’den bir galibiyet çıkarabilir. Ama bu elbette zor görünüyor!..
Kemal Belgin: Eski maçlar bugün için ölçü olamaz. Benim bu maçla ilgili asıl merak ettiğim Fenerbahçe’nin cezalı tribününün başka yollardan dolup dolmayacağıdır.
Ümit Aktan: Şenol Güneş Kadıköy’de kazanamıyor olabilir ama Beşiktaş, Kadıköy’de kazanabiliyor. Soruya bir de buradan bakmak gerekir.
Sadık Söztutan: Kadıköy'e hangi takımla çıktığınız önemli... Boluspor Teknik Direktörü Şenol Güneş de var o istatistiğin içinde...
Bu kez istediğini alabilir.
Hasan Sarıçiçek: Istatistikler sadece veridir. Her maçın kadrosu, stratejisi, atmosferi farklı olduğu gibi sonuçları da değişebilir. Ayrıca eski maçlar tarih oldu. Şu an Senol Hoca'nın eli güçlü. Son yılların en iyi Beşiktaş’ı ile gidiyor Kadıköy’e… Ayrıca her şeyin bir ilki var.
Ömer Faruk Ünal: İstatistikler bu maçta veri olmaz. İyi futbol oynayan bir Beşiktaş var. Şenol Güneş belki meslek hayatındaki en iyi kadroyu buldu. Ben bu yüzden geçmiş maçları çok dikkate almıyorum.
Ercan Yıldız: Kadıköy’de sadece Şenol Güneş değil, birçok teknik adam galibiyet hasreti çekiyor. F.Bahçe seyircisinin gücünü çok iyi kullanıyor. Zaten sarı-lacivertlilerin de en büyük avantajı bu.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...