Oyuncu değil seyirciyiz! İşte Türkiye'nin futbol gerçeği

Düzenleyen:
Oyuncu değil seyirciyiz! İşte Türkiye'nin futbol gerçeği

SPOR Haberleri

Yaklaşık 80 milyonluk nüfusun sadece yüzde 0.24'lük dilimi lisanslı futbolcu olan Türkiye, EURO 2016'da son 8'de yer alan takımların tamamının gerisinde kaldı

UĞUR AKTAN - A Milli Futbol Takımımızın Fransa'da düzenlenen EURO 2016'ya erken vedasının yankıları sürerken, Türk futbolunun şampiyonada çeyrek finale kalan ülkelere nispeten yaşadığı organizasyon eksikliği dikkat çekti. Yaklaşık 80 milyonluk nüfusa sahip olan Türkiye, 197 bin 657 lisanslı futbolcuyla nüfusunun sadece yüzde 0.24'lük dilimini futbola yönlendirerek bu alanda son sekizde yer alan takımların tamamının gerisinde kaldı. Nüfusunun yüzde 7.7'lik dilimi lisanslı futbolcu olan Almanya, bu alanda zirvede bulunurken, İngiltere'yi kupanın dışına iterek büyük bir sürprize imza atan 330 bin nüfuslu İzlanda, yüzde 6.4 ile ikinci sırada yer aldı. 

Harcama çok kupa yok
Süper Lig'in 116 milyon dolarlık transfer harcamasıyla dünyanın en pahalı sekizinci ligi olduğu görülürken, çeyrek finale kalmayı başaran Polonya'nın ulusal liginde 2015-2016 sezonunda toplamda sadece 8.5 milyon dolarlık transfer yapılmıştı. Süper Lig'in son yıllarda yaptığı astronomik transferlere rağmen Türkiye'ye gelen uluslararası kupaların Galatasaray'ın 2000'de kazandığı UEFA ve Süper Kupa ile sınırlı kalması bir başka başarısızlık olarak dikkat çekti. İtalya, son yıllarda defalarca şike skandallarıyla sarsılsa da son sekize kalan takımlar içerisinde kulüpleriyle kazandığı 44 uluslararası kupa ile öne çıkan takım oldu.

Terim'e yaklaşan olmadı
Kişi başına düşen milli geliri 20 bin 438 dolar olan Türkiye'nin teknik direktörü Fatih Terim 3 milyon 627 bin 450 dolarlık yıllık ücretiyle ülkede kişi başına düşen milli gelirin 177 katını kazanarak ulaşılması güç bir rekora imza attı. Çeyrek finale yükselen Galler'in teknik direktörü Chris Coleman'ın 268 bin 700 dolarlık kazancı 9 Galler vatandaşının gelirine denk düşerken, Terim'e en fazla yaklaşabilen teknik adam şampiyonanın ardından görevinden ayrılarak Chelsea'nin başına geçecek olan İtalya Teknik Direktörü Antonio Conte oldu. Milli takımdaki görevinden senede 4.2 milyon dolar kazanan Conte'nin bu ücreti yılda ortalama 35 bin 708 dolar kazanan bir İtalya vatandaşının 118 katı.
 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...