Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Kıskanıyorlar'

Düzenleyen:
'Kıskanıyorlar'

SPOR Haberleri

“Birçok ülkenin federasyonu ve yurt dışındaki basın ikiyüzlü davranıyor. Yabancı sporcularla yıllardır madalya kazanıyorlar ama bunu ilk defa Türkiye yapmışçasına eleştiriyorlar!”

Murad TAMER

Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kazanılan 12 madalyadan sonra eleştiriler de beraberinde geldi. Çünkü madalyalardan sadece ikisi devşirme olmayan sporcumuza aitti. Yurt dışında da Türkiye'nin başarısı gündem oldu. Konuyu Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar'la masaya yatırdık. Kendisi bu durumun Türkiye ile başlamadığını hatırlatıyor öncelikle. Dünyada ülkelerin genel olarak yabancı sporcularla temsil edildiğini ve önemli dereceler yakaladığını belirtiyor. Başarıya ulaşanın bu defa Türkiye olması sebebiyle yurt dışında oluşan tepkilerin tek sebebinin kıskançlık olduğuna inanıyor. 

Devşirme konusunda gelen tepkileri nasıl karşılıyorsunuz?

“Şu andaki sporcular bugün devşirilmedi. Bundan önceki dönemde de bizim sporcularımızdı. Daha önceki Avrupa Şampiyonası'nda 3 sporcu hariç bu devşirme sporcular da vardı. Ama biz aynı isimlerle takım halinde sonuncu olmuştuk. Yani devşirmelerle birlikte başarı geldi algısı yanlış. Ayrıca bu devşirme durumu bizim keşfimiz değil. Mesela bu işi başlatan İngiltere'deki sporcuların yüzde kaçı İngiltere doğumludur? Fransa Milli Takımı'nın yüzde 80'i yabancı. İtalya ve Hollanda'daki sayı bizden daha fazla. Bu bizden önce onlarda vardı. Onların yabancı sporcuları yarış bittikten sonra anavantanları ve temsil ettikleri ülkenin bayraklarıyla tur atıyorlar üstelik. Şu an Avrupa'da yarışan sporcuların yüzde 60'ından fazlası devşirmedir. Ama ilk defa Türkiye başarılı olunca kıskanıldı. 'Biz niye başarısız olduk' moduna girdiler. Tepkilerin sebebi budur. “

'Kıskanıyorlar'

Bu şampiyonadaki farkımız neydi?

“Önceki Avrupa Şampiyonası'nda sonuncu olmuştuk. Dediğim gibi devşirme sporcuların hemen hepsi vardı. Bu şampiyonaya iki misli fazla sporcuyla gittik. Hocalarla, külüplerle, diyetisyen, fizyoterapist ve masörler dahil ciddi bir hazırlık içinde olduk. Başta Bakan Akif Çağatay Kılıç ve Dopingle Mücadele Ajansı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Güler'le birlikte çok ciddi bir emek vardı ortada. Sporcularımız da bu emeğin verdiği enerjiyle temsil etti ülkemizi. Şampiyona öncesi kaç madalya alınabileceğiyle ilgili yüzde 98 tutan bir rapor verdik bakanlığımıza. Bu zamana kadar dopingle alınanlar dahil kazanılan 11 madalya vardı. Amsterdam'da ise 12 madalya ile ülkemizi gururlandırdık. Şimdi Rio 2016'da 8 final hedefliyoruz.” 

Bahreyn ve Katar gibi ülkeleri örnek aldığımız söyleniyor, doğru mu?

“Devşirme sporcu konusunda Bahreyn ve Katar gibi özel bir çalışmamız yok. Talep daha çok bize geliyor. ENKA'nın, Fenerbahçe'nin sporcuları var biliyorsunuz. Türkiye'ye geliyorlar, ülkemizi beğeniyor ve burada yaşamaya başlıyorlar. Vatandaşlık başvurusunda bulunduktan sonra milli takıma dahil olmak istiyorlar. Çünkü şampiyonalarda, olimpiyatlarda yarışmak istiyorlar. Biz de müracaatları değerlendiriyoruz. Ciddi bir araştırmadan bahsediyorum. Bu süreç kolay değil. Belli bir bekleme süresini geçip Türk olduktan sonra milli forma ile yarışma hakkını elde ediyorlar.”

Yasemin Can'ın Kenya hakkındaki sözleri çok konuşuldu. Siz ne düşünüyorsunuz?

“Yasemin Can'ın 'Anavatanım Kenya için de madalya almak istiyorum' gibi bir açıklaması olamaz. Ben bunun tercüme hatası olduğunu düşünüyorum. Ben böyle bir sözü bizzat duymadım. Çünkü Yasemin daha önce Kenya için yarışmış bir sporcu değil. Atletizme Türkiye'de başlamış, lisansı burada çıkmış biri kendisi. Böyle bir durumda olan bir sporcunun düşünceleri o şekilde olamaz zaten. Onun anavatanı Türkiye'dir!”

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...