'Avrupa bize adil davranmadı'

Düzenleyen:
'Avrupa bize adil davranmadı'

T-Otomobil Haberleri

FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) başkanı Jean Todt, bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde ülkemize gelmişti. Ziyaretinde TOSFED yetkilileri ile görüşen Todt, Başkan Serkan Yazıcı’nın aslında eski bir arkadaşı. Bu dostluk ralli yarışlarına kadar uzanıyor.

FIA başkanı Jean Todt ve TOSFED başkanı Serkan Yazıcı’nun görüşmelerini, Başkan Vekili Eren Üçlertoprağı’ndan dinledik. Sorularımızı yanıtlayan Üçlertoprağı ayrıca 2017 takvimi ile ilgili bilgilerde verdi. İşte o görüşmenin satır başlıkları ve detayları;

Son aylarda ilişkilerin gergin olduğunu gözlemliyorum.  FIA başkanı Todt’un ülkemize ziyaret konusu neydi? 

Bahsettiğim gibi, Sayın Todt’un, Başkanımız Serkan Yazıcı beyle eskiye dayanan bir dostluğu var. İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde ülkemize olan desteğini göstermek ve geçtiğimiz yıl içerisinde gerçekleşen terör olaylarına ilişkin taziyelerini sunmak amacıyla bir araya geldiler. Bu anlamda göstermiş olduğu hassasiyet için kendisine buradan da tekrar teşekkür ediyoruz.

FIA daha önce Türkiye’ye söz verilmesine rağmen güvenlik konularını öne sürerek sözünden dönmüştü. 2017 yılında WRC takvimine Türkiye’yi almadılar. Bu konuda Jean Todt neler düşünüyor, bir açıklama yaptı mı?

Sayın Todt adına benim fikir beyan etmem doğru olmaz. Gerek kendisiyle yaptığımız daha önceki görüşmeler olsun, gerekse son toplantımızdan edindiğimiz izlenim, kendisinin ülkemize ilişkin herhangi bir olumsuz görüşünün olmadığı yönünde. Son ziyaretini de, bunun bir göstergesi olarak kabul etmek gerekir.

Sizin de bildiğiniz gibi FIA çok uluslu ve bir çok kurul ve komiteden oluşan bir organizasyon. Bu yapının içinde uzun zamana yayılmış belli dinamikler var. Daha öncede de ifade ettiğimiz gibi biz, Dünya Ralli Şampiyonası'nın organizasyonu için FIA tarafından münhasır şekilde yetkilendirilen Promotör ile sözleşme imzalayarak çalışmalarımıza resmiyet kazandırmıştık. Yani sözden öte Promotör ve TOSFED arasında imzalanan bir sözleşme mevcuttu. 

Fakat ne yazık ki, 2017 yılı takvimde yer almamız, konsey üyelerinden olumlu oy almadı ve 2017 için bu hakkımızı kaybettik.

Burada şahsen, konsey üyeleri tarafından adil bir değerlendirme yapıldığı kanaatinde değilim. Öne sürülen güvenlik riski Avrupa’nın pek çok ülkesi için de aynen geçerli. Avrupa'nın çeşitli yerlerinde de Türkiye'de yaşanan sorunların benzerleri yaşandı. 

Fakat söz konusu ülke ‘Türkiye’ olunca, konsey üyelerinin objektif değerlendirme yapmadığına şahit olduk. Bu durum bizi haliyle rahatsız etti. Bu konudaki düşüncelerimizi ve rahatsızlığımızı da, Sayın Todt'a aktardık.”

Netice itibariyle yaşanan olumsuzluklara rağmen, biz TOSFED olarak ileriye bakıyoruz. Gerçekleştirmek istediğimiz projelerimize odaklanıyoruz. Bu durumda bu konuları tekrar tekrar gündeme getirmenin her iki taraf için de bir faydası yok. Bu yıl için hakkımızı kaybettik ama gelecek için çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir şeyden vazgeçmiş veya pes etmiş değiliz.

Son yıllarda uluslararası organizasyonları ülkemize getirmekte zorlanıyoruz. Özellikle F1 ve WRC için, federasyonun çalışmaları ne durumda? 

Evet maalesef belirttiğim gibi Avrupa ülkeleri ile eşit şartlarda değerlendirilmiyoruz…

Bu noktada bize düşen, önyargıları kırmak ve bunun için kendimizi ifade etme şansı bulacağımız ortamlar oluşturmak gayretindeyiz. 

WRC’nin sportif katkısının yanı sıra, bizi heyecanlandıran bir konu daha var. Ülkemiz, karşı karşıya kaldığı saldırılara rağmen, bu tür büyük organizasyonları düzenleyecek güç ve kapasiteye sahip. WRC sayesinde bunu gösterebilirdik. 

Sonuçta geçmişe baktığınızda, uzun yıllar üst üste F1'i en iyi şekilde organize ettik. Aynı şekilde WRC, WRX, DTM, MOTO GP gibi en üst düzey organizasyonları sorunsuz şekilde ve sorunsuz düzenledik. Dolayısıyla ülkemizin bu organizasyonları yapabilecek gücü ve kapasitesi mevcut. Bunda hiç şüphe yok. 

Devletimiz bu konuda bize gerekli tüm desteği sağlıyor ve önümüzü açıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ve ilgili birimlerinin de desteğiyle, ülkemize bu organizasyonları getirebilmek için gerekli şartları oluşturmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda umarım sizlere daha somut bilgiler ve iyi haberler verebilecek duruma geleceğiz.

Bu iki büyük organizasyon dışında, yakın zamanda ülkemizde görebileceğimiz uluslararası başka etkinlikler var mı?

01-02 Temmuz tarihlerinde, Avrupa Ralli Kupası ve Bulgaristan Ralli Kupası dahilinde ve puanlamaya giren Çanakkale’de düzenleyeceğimiz ESOK Rally. Yine Avrupa Ralli Kupası’na dahil 21-22 EKim tarihlerinde Muğla’da düzenleyeceğimiz Marmaris Rally Turkey organizasyonlarını sayabiliriz. Ayrıca İstanbul Off Road Kulübü (İSOFF) tarafından ilk kez Türkiye’de düzenlenecek BAJA Troia, Doğu Avrupa BAJA takviminde 5. ayak yarışı olarak Ekim 2017’de koşulacak.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...