Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Avrupa’ya göre çok daha iyi durumdayız'

'Avrupa’ya göre çok daha iyi durumdayız'

T-Otomobil Haberleri

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Yenigün, otomotivde pandemi kaynaklı yaşanan daralmada dünya ve Avrupa rakamlarına göre daha iyi durumda olduğumuzu söyledi.

ALİ ÇELİK

Otomotiv Sanayii Derneğinin (OSD) açıkladığı 2020 yılına ait verilere göre, geçtiğimiz yılında toplam otomotiv üretimi 2019 yılına göre yüzde 11, binek otomobil üretimi yüzde 13 azaldı. Pandemi kaynaklı kayıpların yaşandığı bu dönemde, otomotiv ihracatı ise 2019’a a göre adet bazında yüzde 27 gerileme kaydetti. 2020 yılında 25,9 milyar dolar değerinde ihracat yapan otomotiv sanayii, toplam ihracattan yüzde 15 oranında pay alırken, 15. yılında da ülkemiz ihracatındaki şampiyonluğunu korudu.
Otomotiv basını ile online toplantıda bir araya gelen OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün yaptığı değerlendirmede “İş sonuçlarımıza baktığımızda üretimde ve pazarda dünyanın ve Avrupa’nın genel gidişatına göre, Türkiye’nin daha iyi bir konumda olduğunu görüyoruz. Örneğin biz üretim tarafında yüzde 11,2 düşüş yaşarken, 3’üncü ve 4’üncü çeyrekteki toparlanmalara rağmen Avrupa Birliği (AB) yüzde 25 daraldı. İhracata tarafında da yüzde 25’lik bir Avrupa daralması görüyoruz” ifadelerini kullandı. Beklenenin aksine otomotiv sanayiinde istihdamın artmış yaşandığına dikkat çeken Yenigün, AR-GE olarak çok iyi rakamlar gördükleri dile getirerek “Geçtiğimiz sürece ilişkin güzel ve olumlu gelişmeler var. Şimdi önümüzdeki en önemli soru 2021, pandemi şartlarının önümüzdeki dönemde nasıl gelişeceği. O kadar enteresan durumlarla karşılaşıyoruz ki; Amerika’da darbe girişimi oldu mesela. Amerika başkanı azledilmek üzere senatoya gönderiliyor. Bu iki tane şey bile, ki bunu daha bir sürü madde ile daha destekleyebilirim. 2021’e küresel anlamda birçok gündem maddesiyle girdik. ABD’de, Avrupa’da, İngiltere’de her yerde ana gündem hala pandemi. Almanya, Fransa ve İngiltere’de Covid-19 tedbirlerinin gereksiz olduğuna inananlar yürüyüşler düzenledi. Aslında birçok ülkede buna benzer karşıt gösteriler ve eylemler gerçekleştirildi. 2021 yılında bu ve benzeri nedenlerden ötürü ticaret ortamı bozulursa oradan biz otomotiv endüstrisi olarak etkileniriz. 2021 ile ilgili önemli beklentilerimizden biriside küresel ticaretteki gelişmeler, reform dönemi ki Sayın Cumhurbaşkanı’mız reform döneminden bahsetti. Reformların gerçekleşmesini bizde istiyoruz. Bu reformların olumlu yansımaları olacak diye düşünüyoruz. Bunun en güzel örneğini de son iki-üç haftadır Maliye yönetiminde hissediyoruz. Sayın Naci Ağbal’ın uygulamaları avro ve doların düşmesine neden oldu. Daha da düşeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...